Fotografija: Rukometom će se djeca u Pakracu i Lipiku početi baviti već u vrtiću/Foto: HRS
Galerija
Rukometom će se djeca u Pakracu i Lipiku početi baviti već u vrtiću/Foto: HRS

Pakrac među šest gradova u Hrvatskoj koji će svoju djecu učiti igrati rukomet već u vrtiću

Cilj projekta "Rukomet u vrtićima" je naše najmlađe potaknuti na tjelesnu aktivnost i kroz sportske igraonice upoznati ih s rukometom, ali i sportom uopćeHrvatski rukometni savez prvi je europski rukometni savez koji počinje provoditi Masterplan projekt Europske rukometne federacije (EHF) "Rukomet u vrtićima", a Pakrac se našao među šest hrvatskih gradova čiji su se klubovi od 1. siječnja ove godine uključili u provedbu ovog projekta.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, Tomislav Grahovac, predsjednik HRS-a i Mario Lopar, predsjednik Rukometnog kluba LiPa/Foto: HRS
Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, Tomislav Grahovac, predsjednik HRS-a i Mario Lopar, predsjednik Rukometnog kluba LiPa/Foto: HRS

Službeno je to potvrđeno krajem prošle godine kada su u Zagrebu ugovor o provedbi potpisali Tomislav Grahovac, predsjednik HRS-a i Mario Lopar, predsjednik Rukometnog kluba LiPa Pakrac te Anamarija Blažević, gradonačelnica Grada Pakraca koji je partner u projektu.

Poticanje fizičke aktivnosti

Cilj ovog projekta čije trajanje je planirano tri godine, odnosno do 31. prosinca 2025., je potaknuti mališane predškolske, vrtićke dobi na bavljenje sportom te pokušaj njihove animacije kako bi se i nakon vrtićke dobi nastavili baviti rukometom i sportom općenito. Ovime je Pakrac stao uz bok puno većih gradova poput Zagreba, Koprivnice, Poreča, Bjelovara i Virovitice čiji su klubovi aktivno uključeni u provedbu ovog projekta.

Svi potpisinici ugovora/Foto: HRS
Svi potpisinici ugovora/Foto: HRS
Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i predsjednik RK LiPa Mario Lopar nakon potpisivanja ugovora/Foto: HRS
Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i predsjednik RK LiPa Mario Lopar nakon potpisivanja ugovora/Foto: HRS

Marko Lopar, predsjednik Rukometnog kluba LiPa jako je zadovoljan potpisivanjem ovog ugovora te dodatnom promocijom kluba i rukometa među mladim Pakračanima i Lipičanina.

- Potpisivanje ovog ugovora sa HRS-om je važno za nas jer smo pokazali da u nama imaju potencijalnog i kvalitetnog partnera u radu s mladim kategorijama što je ključno za daljnji razvoj rukometa i postizanje vrhunskih rezultata kao i do sada. Naš klub već godinama ulaže u mlade kategorije, a rezultat toga je činjenica da u natjecanju imamo 5 mlađih dobnih kategorija sa stotinjak djece, a nositelji igre seniorske ekipe koja igra 2. hrvatsku rukometni ligu istok također su uglavnom domaći igrači koji su stasali kroz našu Školu rukometa.

Veliki interes

U sklopu ovog projekta Savez je osigurao potrebnu opremu poput lopti, prilagođenih golova, sprava za vježbanje, majica, markera i raznih promotivnih i edukativnih materijala te će snositi troškove godišnje naknade rada trenera, odnosno voditelja. Ovaj projekt je već u samom startu među našim mališanima izazvao veliki interes, kaže predsjednik Lopar.

Mario Lopar i Anamarija Blažević/Foto: HRS
Mario Lopar i Anamarija Blažević/Foto: HRS

Potvrđuje to i Anđelko Lucić, profesor kineziologije i dugogodišnji trener, voditelj Škole rukometa u RK LiPa, koji će stručno provoditi i ovaj projekt. On s mališanima vrtićke uzrasti radi još od 2015. godine u Dječjem vrtiću „Kockica“ u Lipiku, a ovim ugovor će biti obuhvaćeni i mališani dječjeg vrtića „Maslačak“ Pakrac.

Anđelko Lucić/Foto: RK LiPa
Anđelko Lucić/Foto: RK LiPa

- Programom smo predvidjeli sudjelovanje 30-ak mališana predškolske dobi, ali već sada je interes puno veći. Cilj i svrha projekta „Rukomet u vrtićima“ je prije svega naše najmlađe potaknuti na tjelesnu aktivnost i kroz sportske igraonice upoznati ih s rukometom, ali i sportom uopće. Svako dodavanje lopte rukom je element rukometa, ali naravno da s mališanima radim i ostale vježbe. Protekle godine provođenja vrtićkih sportskih radionica definitivno su dale rezultate što potvrđuju povratne reakcije roditelja. Puno djece se nastavilo baviti sportom, a dosta ih je ostalo upravo u rukometu i igraju za mlađe dobne kategorije RK LiPa, kaže profesor Lucić.

Sportske igraonice će biti održavane dva puta tjedno po 45 minuta prema Lucićevom planu i programu kojeg je odobrio HRS. Djeca će u Lipiku trenirati u prilagođenoj vrtićkoj dvorani, a u Pakracu u maloj dvorani Gradske sportske dvorane koja se nalazi neposredno uz zgradu vrtića.

Dječje motoričke (ne)sposobnosti

Dodaje da je primjetno kako iz godine u godinu sjedalački mentalitet i korištenje moderne tehnologije utječe na sve lošije fizičko stanje djece, prije svega po pitanju njihovih motoričkih sposobnosti.

- Kao profesor tjelesnog u osnovnoj školi radim već 15-ak godina i moram priznati da se drastično primijeti sve lošije fizičko stanje u kojem su djeca. Najočitije se to vidi po njihovom nepravilnom držanju, već spomenutim lošim i nerazvijenim motoričkim funkcijama, zatim lošoj kondiciji, koordinaciji, fleksibilnosti, višku kilograma, pretilosti. Vjerujem da ćemo kroz ovaj projekt nove, mlade generacije ipak uspjeti naučiti nekim dobrim navikama i redovnim fizičkim aktivnostima.

Provođenje ovog programa važno je i zbog što bolje socijalizacije djece i međusobnog druženja, posebno u ovo vrijeme koje im nudi previše toga virtualnog i nestvarnog, zaključuje Anđelko Lucić.

„Minići“ lani 3. u Hrvatskoj

Prošla godina je za mlade kategorije RK LiPa bila posebno uspješna, a najveći, povijesni uspjeh ostvarili su mini rukometaši rođeni 2011. godine i mlađi.

Foto: RK LiPa
Foto: RK LiPa
Foto: RK LiPa
Foto: RK LiPa
Foto: RK LiPa
Foto: RK LiPa

Oni su na 20. međunarodnom otvorenom Prvenstvu Hrvatske u Karlovcu osvojili treće mjesto i brončanu medalju. U grupnoj fazi su savladali Karlovac 2 rezultatom 12:4, zatim Goricu 14:3 i Trogir 2 rezultatom 11:4, a u četvrtfinalu su bili bolji od Gospića 13:8. U polufinalu su poraženi od Rudara iz Ruda 6:11, ali su u utakmici 3. mjesto savladali Trogir rezultatom 14:10.

Dodatno klupsko priznanje je što je Tin Lapaš uvršten u najbolju petorku prvenstva.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!