Fotografija: Proračun Grada Pakraca, prvi u povijesti izražen u eurima, za iduću godinu iznosit će 7,14 milijuna eura/Foto: Pakrački list
Galerija
Proračun Grada Pakraca, prvi u povijesti izražen u eurima, za iduću godinu iznosit će 7,14 milijuna eura/Foto: Pakrački list

Pakrac dobio Razvojnu agenciju PA-KRA, privremena ravnateljica je Zrna Garača

Proračun Grada Pakraca za iduću godinu iznosit će 7,14 milijuna eura. Prema riječima gradonačelnice Blažević, riječ o realnom proračunu pri čemu je naglasak na projektnoj dokumentacijiPAKRAC - Proračun Grada Pakraca, prvi u povijesti izražen u eurima, za iduću godinu iznosit će 7,14 milijuna eura, usvojili su vijećnici većinom glasova prijedlog gradonačelnice Anamarije Blažević na sjednici Gradskog vijeća održanoj 22. prosinca, piše Pakrački list.

3,1 milijuna eura manji proračun

Osim prijedloga proračuna i pratećih dokumenata vijećnici su na ovoj sjednici raspravili plan i program rada gradskog muzeja, Knjižnice i Savjeta mladih te uz više tehničkih točaka usvojili i Odluku o osnivanju Javne ustanove Razvojne agencije Grada Pakraca „PAK-RA“ koja će imati za cilj pružanje tehničke pomoći lokalnim vlastima u izradi projektnih prijedloga za financiranje kroz EU fondove i nacionalne te ostale natječaje, kao i tehnička pomoć u njihovoj provedbi.

Gradski vijećnici/Foto: Pakrački list
Gradski vijećnici/Foto: Pakrački list

U odnosu na ovogodišnji proračun, idući je planski za 3,1 milijuna eura manji, a razlika je nastala na stavci „Pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar opće države“, konkretno prijenos EU sredstava koji je planiran u iznosu od 1,9 milijuna eura. Istovremeno vlastiti porezni prihodi u idućoj godini planirani su u iznosu od 1,57 milijuna eura što je za oko 250.000 eura (18 posto) više od ovogodišnjeg plana. U kratkom pojašnjenju, gradonačelnica Anamarija Blažević je istaknula tek da je riječ o realnom proračunu pri čemu je naglasak na projektnoj dokumentaciji kako bi se spremno dočekalo razdoblje raspisivanja natječaja po EU sredstvima koji slijede.

SDP protiv proračuna, Krejčiju opomena

Ispred kluba vijećnika HDZ-a njihova predsjednica Kristina Milek kratko se o proračunu izrazila pohvalno, no, ne i predsjednica kluba SDP-a Tamara Vujanić koja je rekla da oni neće podržati ovaj prijedlog proračuna. Kao razlog je navela činjenicu da se ne uvažavaju njihovi višegodišnji prijedlozi o ukidanju prireza, povećanju vrijednosti sredstava namijenjenih studentskim stipendijama i mjerama pronatalitetne politike te da nema povećanja stalnih izvora proračunskih prihoda pa uslijed toga niti investicija.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) je njenu raspravu ocijenio konstatacijom da je nabacala svega i svačega  na što je reagirao Zoran Krejči tražeći riječ upotrebom kartice „povreda poslovnika“. U raspravi je upozorio predsjednika da mora poštovati dignitet vijećnika, a kamoli predsjednice kluba što podrazumijeva da joj ne može reći da je u raspravi nabacala svega i svačega.  Radi upotrebe krive kartice jer se po njegovoj ocijeni ne radi o povredi poslovnika, Ivančić je Krejčiju dodijelio opomenu, što je u saborskoj govornici skoro svakodnevna pojava, no u pakračkoj vijećnici nije zabilježena godinama unazad. Ipak, na kraju sjednice Ivančić se ispričao uz konstataciju da nije bilo nikakvih loših namjera.

Bez kreditnih zaduženja

Odgovarajući na primjedbe SDP-ovih vijećnika u raspravi oko proračuna gradonačelnica je   puno smirenije pojasnila da su stalni vlastiti proračunski prihodi oko 3 milijuna eura pri čemu se oko 70 posto plaća za 17 zaposlenika gradske uprave namiruje iz projekata EU. Ukidanjem prireza bi se znatno utjecalo na priliv u proračun takozvanih sredstava fiskalnih izravnavanja koji mjesečno dolaze iz državnog proračuna. Uglavnom, po njoj proračun jako dobro funkcionira, nema kreditnih zaduženja, svi računi se podmiruju u roku i oko stotinjak korisnika raznih gradskih institucija (gradska uprava, vrtić, vatrogasci, knjižnica, muzej…), plaće dobivaju redovito.

Pročelnik Tomislav Petrač je pojasnio da je proračun bio dostupan dva tjedna  na javnoj raspravi, ali nije došla niti jedna primjedba građana.

Klub HDZ-a/Foto: Pakrački list
Klub HDZ-a/Foto: Pakrački list

Protiv prijedloga proračuna glasovalo je dvoje vijećnika SDP-a (jedan odsutan), dok je „za“ bilo devet HDZ-ovih vijećnika i vijećnica SDSS-a.

Planski dokumenti za iduću godinu gradske knjižnice, muzeja i Savjeta mladih su prihvaćeni jednoglasno bez puno rasprave. Uglavnom su to bile uobičajene pohvale kada su u pitanju ove institucije koje su dolazile iz redova vijećnika (Ivančić) ili gradonačelnice pri čemu su vijećnici SDP-a poručili Savjetu mladih da budu manje skromni u potraživanjima jer će time možda i okupiti više mladih ljudi u tom tijelu.

Osnovana „PAK–RA“

Bez veće rasprave je osnovana  Javna ustanova Razvojne agencije Grada Pakraca „PA-KRA“. Blažević je podsjetila da je Grad prije 21 godinu osnovao Poduzetnički centar Pakrac sa zadaćom priprema projekta za tada predpristupne fondove. Sada će taj posao preuzeti lokalna razvojna agencija koja nastaje iz razvojnog odjela PCP-a preuzimajući i njihove zaposlenike, dok će se sam PCP orijentirati na bavljenje poduzetničkom infrastrukturom. Ustanova se osniva zbog toga što lakše nego trgovačka društva dolazi do tehničke pomoći i nije u sustavu PDV-a. Kako bi bili fizički bliže poduzetnicima ured će preseliti u zgradu gradske uprave.

Klub SDP-a/Foto: Pakrački list
Klub SDP-a/Foto: Pakrački list

Ivančić je predložio, a vijećnici prihvatili, da se u predloženom imenu „Pakra“, uz upotrebu velikih štampanih slova crticom razdvoje slogovi „PA-KRA“ i tako i grafički naglasi da je riječ o pakračkoj razvojnoj agenciji. Za privremenu ravnateljicu izglasana je Zrna Garača, dosad viša stručna suradnica u gradskoj upravi.

Uobičajeno, osim ovih točaka bez puno rasprave i pojašnjenja vijećnicu su donijeli i više tehničkih odluka, dijelom i zbog prelaska s kune na euro (visina komunalne naknade), dijelom zbog usklađivanja sa zakonskim promjenama  (Civila zaštita), dijelom zbog budućih aktivnosti (urbanistički plan Matkovac).

O bolnici, riznici, višoj školi…

Otvarajući aktualni sat, Ivančić je čestitao pakračkoj bolnici na ostvarenim rezultatima u nedavno provedenoj analizi sustava upravljanja i zadovoljstva zaposlenika Hrvatske liječničke komore te pitao gradonačelnicu oko njene budućnosti s obzirom na očekivane zakonske promjene. Blažević je rekla da zakon predviđa ponovo spajanje bolnica na razini županija, no da s tim člankom on nije izglasan. Ona smatra da se bolnice u cilju smanjivanja deficitarnosti liječnika i bolje zdravstvene zaštite građana trebaju funkcionalno spajati.

SDP-ovi vijećnici su se interesirali kod gradonačelnice zašto još nema riznice (Vujanić), odnosno što je sa studijom fizoterapije (Krejči).

Gradski pročelnici/Foto: Pakrački list
Gradski pročelnici/Foto: Pakrački list

I gradonačelnica se slaže da je riznica Grada potrebna i radi se na tome da ona zaživi, ali je za njezin rad potrebna još jedna osoba i plaća. Što se tiče više zdravstvene škole, pravih informacija sa zagrebačkog zdravstvenog veleučilišta nema, ali će se tražiti. No poduzimaju se određeni koraci u suradnji s drugim fakultetima, ali je još rano o tome pričati. Jednako tako, pravih informacija nema niti na Krejčijev upit za pano koji je Hrvatski zavod za javno zdravstvo nedavno postavio kod gradske tržnice tako da je bez komentara ostala i Krejčijeva primjedba da se radi o preskupoj investiciji.

Aglomeracija

Ostala pitanja u 30 minuta koliko je trajao ovaj aktualni sat, odnosila su se na aktualna gradilišta. Tako je na pitanja HDZ-ovih vijećnika T. Novinc i A. Skalnik pročelnik Marijan Malogorski odgovorio da je do sada obavljeno 12 od 14 tehničkih prijema na projektu aglomeracije. Završetak kusonjskog mosta izvođač je najavio u siječnju kao i završetak rekonstrukcije prometnice kod suda.

Nada Todorović (SDSS) je upozorila na potrebu postavljanja putokaza za groblja u naseljima Dereza, Grahovljani, Cikote i Ožegovci, piše Pakrački list.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!