Fotografija: 
Akcija Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo za rano otkrivanje karcinoma/Foto: Josko Ponos/ CROPIX
Akcija Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo za rano otkrivanje karcinoma/Foto: Josko Ponos/ CROPIX

Ožujak je mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva: "Testirajte se na vrijeme, prevenirajte bolest"

Samo hitnom intervencijom uspijevamo na vrijeme putem programa ranog otkrivanja raka otkriti malformacije u debelom crijevu koje bi u budućnosti mogle uzrokovati karcinom, kažu iz ZavodaZavod za javno zdravstvo Bjelovarsko – bilogorske županije podsjeća kako je ožujak mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva.

Ističu kako rak debelog crijeva spada u najčešće zloćudne tumore u svijetu. Godišnje u svijetu od raka debelog crijeva oboli preko 1.200,000 ljudi, dok skoro više od polovice tog broja umire. Svaka osoba starija od 50 godina nosi 5% rizika da će do 74. godine razviti rak debelog crijeva, odnosno 2,5% rizika da će umrijeti od te bolesti. 

Učestalost i simptomi 

Prema podacima Registra za rak HZJZ-a  u Hrvatskoj je od ovog raka u 2020. godini oboljelo 2007 muškaraca i 1389 žena, a u više od polovice njih bolest se već proširila. Po broju novih slučajeva ili ukupnom broju oboljelih (oba spola) u godini dana karcinom debelog crijeva se nalazi na prvome mjestu sa ukupno 3396 oboljelih, na drugome mjestu je karcinom traheje, bronha i pluća 3084, a na trečem mjestu je karcinom dojke 2869. Prema spolu karcinom debelog crijeva nalazi se na trećem mjestu prema učestalosti kod muškaraca, iza raka prostate i raka pluća, dok je kod žena na drugom mjestu, odmah iza raka dojke. Najveći porast oboljelih zabilježen je prije desetak godina nakon početka Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka, a razlog je taj što se osobe nisu prije toliko testirale na skriveno krvarenje u stolici. Testiranje na skriveno krvarenje u stolici jednostavna je metoda kojom se može otkriti vrlo male, okom nezamjetljive količine krvi, a što je često prvi znak polipa ili drugih bolesti debelog crijeva. Rak debelog crijeva može se razviti bez ikakvih simptoma. Zato je važno redovito obavljati pretragu svake dvije godine. Simptomi mogu uključivati krv stolici, nedavna i ustrajala promjena stolice kao što su rijetka stolica, teški zatvor i/ili češća stolica nego obično, zatim neobjašnjiv umor, gubitak tjelesne težine i bol u trbuhu.

Nacionalni program ranog otkrivanja 

Poziv na besplatno testiranje u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva šalje županijski zavod za javno zdravstvo na kućne adrese osoba u dobi 50 do 74 godine, jer upravo ova dob prema pojavnosti raka debelog crijeva spada pod rizičnu skupinu. Osobe na kućnu adresu dobivaju pozivno pismo za testiranje i edukativnu brošuru. Nakon potpisane suglasnosti koju ispitanici pošalju na adresu Zavoda u sljedećem pismu na kućnu adresu dobit će materijale za testiranje. U pismu se nalaze tri kartonska testa za testiranje stolice na oku nevidljivu krv kroz tri dana s detaljnim uputama. Ovaj besplatni test je brz, jednostavan - i to uradite kod kuće. Nakon obavljenog testiranja, uzorke i ispunjeni anketni upitnik potrebno je dostaviti u priloženoj omotnici s plaćenim odgovorom u Zavod na očitanje.

-Sve osobe s pozitivnim nalazom pozivamo na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave oku nevidljive krvi u stolici. Ukoliko osobe imaju pitanja u svezi Nacionalnog programa slobodno nas mogu kontaktirati na besplatni telefon 0800 85 86.

Bitno je spomenuti da su naši građani ozbiljno shvatili važnost Nacionalnog preventivnog programa, a to nam potvrđuje odaziv građana od 50% na testiranje na skriveno krvarenje u našoj županiji, dok je prosjek u Hrvatskoj oko 30%. Posebnu zaslugu u ovako dobrom odazivu imaju patronažne sestre koje motiviraju osobe da se testiraju, a tu su i liječnici obiteljske prakse, te humanitarne udruge i mediji, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo BBŽ-a.

Porast oboljelih u BBŽ-u

U BBŽ-u je trenutno trend porasta osoba koje imaju pozitivan nalaz na skriveno krvarenje u stolici putem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Unatoč ovakvom negativnom trendu u županiji godišnje oboli u prosjeku 70 do 80 osoba i ovakvi podaci su unazad pet i više godina jednaki. Što je pokazatelj dobrog rada i hitne intervencije djelatnika Kolonoskopske jedince Opće bolnice Bjelovar.

-Jer upravo hitnom intervencijom uspijevamo na vrijeme putem programa otkriti malformacije u debelom crijevu koje bi u budućnosti kod osoba mogle uzrokovati zdravstvene poteškoće, a naposljetku i karcinom.

Rizični čimbenici i prevencija 

Rizik za razvoj raka debelog crijeva uključuje genetsku predispoziciju i čitav niz vanjskih čimbenika te stil života. U manje razvijenim zemljama svijeta ovaj oblik raka je značajno rjeđi što potvrđuje činjenicu da stil života, prehrana i okoliš u razvijenim zemljama svijeta idu u prilog razvoju ovog oblika raka. Iako se niti jedan rak ne može potpuno spriječiti, rizik od raka debelog crijeva možemo smanjiti tako što ćemo odabrati zdravu prehranu, ograničiti količine crvenog mesa (manje od 500 g. tjedno), izbjegavati mesne prerađevine, jesti više zrnatih žitarica, povrća, voća i grahorica, izbjegavati visoko kalorijsku hranu, posebice slatke napitke, smanjiti količinu alkohola, ne pušiti, biti tjelesno aktivni najmanje 30 minuta dnevno i manje sjediti, te provoditi testiranje svake dvije godine kako bi se lakše otkrile promjene na debelom crijevu u ranoj fazi kada ih je lakše liječiti, kažu u Zavodu za javno zdravstvo BBŽ-a.

Osobe koje obole od raka debelog crijeva prvenstveno će se savjetovati sa svojim liječnikom obiteljske prakse, te zatim mogu potražiti pomoć od humanitarnih udruga ILCO saveza, a na području naše županije od Kluba laringektomiranih osoba, Udruge Biser i Lige protiv raka.

Smrtnost od raka

-Prema podacima iz Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa naša županija sa nalazi sa udjelom od 18% među županijama sa nižom smrtnost od raka, dok je prosjek Hrvatske 22%. To je upravo rezultat kvalitetnog provođenja Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka, uloženog truda u radu i dobroj suradnji zdravstvenih ustanova Opće Bolnice Bjelovar, Doma zdravlja i udruga Kluba laringektomiranih osoba, Udruge Biser i Lige protiv raka BBŽ, te medija koje redovito informiraju naše stanovništvo o važnosti da se brinu o svome zdravlju, zaključuju iz Zavoda za javno zdravstvo BBŽ-a.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!