Fotografija: Građani Staroplavničkog prilaza jedva su dočekali vijest o obnovi njihove ulice/Foto: Martina Čapo
Galerija
Građani Staroplavničkog prilaza jedva su dočekali vijest o obnovi njihove ulice/Foto: Martina Čapo

Kreće zamjena dotrajalog mosta u Lugu i rekonstrukcija Staroplavničkog prilaza

Oba velika infrastrukturna projekta na području Bjelovara dobila je tvrtka PZC, a radovi bi trebali trajati najmanje naredna tri, odnosno šest mjeseciBJELOVAR – Iako mu kišni, vremenski uvjeti ne idu na ruku, kako za održavanje press konferencija, tako niti za početak radova, bjelovarski gradonačelnik danas je ipak obišao Lug, kao i Staroplavničku ulicu. Na obje je lokacije izvijestio javnost kako je sve spremno za početak radova obnove i rekonstrukcije.

Dotrajali i preuski most u Lugu uskoro će biti zamijenjen/Foto: Martina Čapo
Dotrajali i preuski most u Lugu uskoro će biti zamijenjen/Foto: Martina Čapo

U Ulici put žrtvama u Lugu najavio je početka radova na zamjeni cestovnog mosta preko Bjelovacke. Riječ je o dotrajalom mostu koji je potrebno zamijeniti, posebno nakon pojačanog prometovanja nakon izgradnje i puštanja u promet dijela Istočne obilaznice – Ulici put žrtvama u Lugu. Radove izvodi PZC Bjelovar, a vrijednost im je 650 tisuća kuna.

Opravdan zastoj

-Završio je proces javne nabave, ishođene su sve potrebne dozvole, a PZC je dobilo dva posla. Uz zamjenu potrošenog i preuskog mosta koji će koštati 650 tisuća kuna, rekonstruirat će ujedno i 540 metara ceste koja vodi do tog mosta što će koštati dva milijuna kuna. Riječ je o velikom zahvatu koji ukupno vrijedi 2,6 milijuna kuna, a sjetimo se, sve je teklo sporije zbog toga što smo se htjeli uvjeriti što je sve planirano za ovaj dio grada. Ne želimo doći na gradilište, a da nismo iskomunicirali hoće li se nešto drugo ovdje mijenjati poput plinskih instalacija, HEP-a, komunikacijske infrastrukture i slično. I da, dogodilo se da je plinara mijenjala svoju infrastrukturu pa smo mi malo zastali s našim planovima – pojasnio je Hrebak koji se nadao početku radova već danas, no, vremenski uvjeti su to odgodili.

Radovi na rekonstrukciji ceste u Lugu, kao i zamjena starog mosta trajat će dva do tri mjeseca/Foto: Martina Čapo
Radovi na rekonstrukciji ceste u Lugu, kao i zamjena starog mosta trajat će dva do tri mjeseca/Foto: Martina Čapo

-Najbitnije je da građani znaju kako su sredstva osigurana i da samo čekamo povoljnije uvjete – kazao je Hrebak odavši kako će radovi trajati do kraja ljeta, dakle dva do tri mjeseca. Gradonačelnik je posjet Lugu završio objavom još jedne nove informacije. A to je da bi Trojstvena ulica, za koju Hrvatske ceste izrađuju troškovnik, također trebala uskoro ići u obnovu. Nju će financirati upravo Hrvatske ceste s kojima, tvrdi Hrebak, Grad Bjelovar ima odličnu suradnju.

Temeljita obnova

A radovi na rekonstrukciji nerazvrstane ceste Staroplavnički prilaz – Nove Plavnice koja ujedno obuhvaća i izgradnju pješačko-biciklističke staze, po ugovoru trajat će i duže od tromjesečnih radova u Lugu. Odnosno taj bi se odvojak trebao rekonstuirati, kako stoji u ugovoru – narednih šest mjeseci.

Gradonačelnik Hrebak izvijestio je kako će radove izvoditi tvrtka PZC/Foto: Martina Čapo
Gradonačelnik Hrebak izvijestio je kako će radove izvoditi tvrtka PZC/Foto: Martina Čapo

-Provedena je javna nabava za projekt vrijedan 2,2 milijuna kuna, a riječ je o nadogradnji Staroplavničke ulice koja je već jednim dijelom obnovljena prije godinu dana. Taj potez je gotov i ima svoju pješačko – biciklističku stazu, međutim ostao nam je još jedan odvojak. Dužni smo građanima Staroplavničkog prilaza koji nije ušao u prijašnji europski projekt urediti i obnoviti. Posao je dobila tvrtka PZC, a dionica koja će se obnavljati duga je 870 metara. Međutim, uredit će se još dodatnih 230 metara do groblja u Novim Plavnicama, obnovljena prometnica imat će također pješačko – biciklističku stazu, a građani ove radove očekuju već godinama – kazao je Hrebak odavši kako bi PZC mogao biti uveden u posao za otprilike dva tjedna.