Fotografija: Na prošlogodišnjem paljenju prve adventske svijeće u Daruvaru bili su svećenik Žarko Turuk, gradonačelnik Damir Lneniček sa svojim zamjenicima, Vandom Cegledi i Vladimirom Bilekom/Foto: Grad Daruvar
Galerija
Na prošlogodišnjem paljenju prve adventske svijeće u Daruvaru bili su svećenik Žarko Turuk, gradonačelnik Damir Lneniček sa svojim zamjenicima, Vandom Cegledi i Vladimirom Bilekom/Foto: Grad Daruvar

Ove subote Daruvarčani pale prvu adventsku svijeću, u tijeku i pripreme za Božićni sajam

"Klasičnog dočeka Nove godine na otvorenom neće biti jer je teško kontrolirati okupljanje velikog broja osoba. No, Božićni sajam svakako planiramo održati", kaže LneničekDARUVAR - Adventsko razdoblje koje počinje nadolazeće nedjelje ispunjeno je tradicionalnim ritualima, okićenim ulicama, ukrašenim borovima na gradskim trgovima, mirisima domaćih kolača i kuhanog vina, dobrim djelima, darivanju i duhovnim i zabavnim pjesmama. Došašće, kako se naziva u liturgiji, vrijeme je pripreme za najradosniji blagdan u godini, Božić, Isusovo rođenje.

Prva adventska svijeća zapaljena lani u Daruvaru/Foto: Vladimir Bilek
Prva adventska svijeća zapaljena lani u Daruvaru/Foto: Vladimir Bilek

Plakat paljenja prve adventske svijeće/Foto: Tz Daruvar Papuk
Plakat paljenja prve adventske svijeće/Foto: Tz Daruvar Papuk

Tim povodom Grad Daruvar  i Turistička zajednica Daruvar-Papuk organiziraju tradicionalno obilježavanje paljenja svijeće nade, prve na adventskom vijencu na središnjem gradskom trgu.

Molitva i blagoslov

-Pozivamo vas da nam se pridružite u subotu, 27. studenog 2021. godine, u 18 sati na Trgu kralja Tomislava u tradicionalnom ritualu obilježavanja ulaska u prvi adventski tjedan uz molitvu i blagoslov velečasnog Ivana Popića, župnika Župe Presvetog Trojstva i velečasnog Žarka Turuka, župnika Župe sv. Antuna Padovanskog. Ujedno apeliramo na sve koji dođu da poštuju sve epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi, rekla nam je Ivana Plažanin Vuković, direktorica TZ Daruvar-Papuk.

Adventska svijeća prošle godine u središtu Daruvara/Foto: MojPortal.hr
Adventska svijeća prošle godine u središtu Daruvara/Foto: MojPortal.hr

Paljenju prve svijeće prisustvovat će i daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček koji nam odaje kako je to za njega već dugogodišnja tradicija kojoj se rado odaziva.

Izostanak klasičnog dočeka

-Dolazi nam najljepši dio godine, mislim da će se s time složiti i naši građani. Božićno vrijeme je vrijeme radosti unatoč koroni i svim problemima koji su nas snašli. Pozivam stoga sve građena da nam se pridruže u subotu, ali da naravno, poštuju epidemiološke mjere - istaknuo je Lneniček i dodao kako su u tijeku i pripreme za Božićni sajam koji će se održati u prosincu.

-Intenzivno se pripremamo, ali s druge strane oslušujemo i mjere. Kako sada stvari stoje, vjerojatno je da klasičnog dočeka Nove godine na otvorenom neće biti jer je teško kontrolirati okupljanje velikog broja osoba na trgu. No, Božićni sajam planiramo održati tjedan prije Božića, a možda ga i produžiti na dane nakon Božića, odnosno prije Nove godine - zaključio je Lneniček.