Fotografija: Ove nedjelje voze se dva maratona i obiteljska biciklijada/Foto: Facebook BILOgravel
Galerija
Ove nedjelje voze se dva maratona i obiteljska biciklijada/Foto: Facebook BILOgravel

Ove nedjelje bilogorskim brežuljcima voze se dva maratona i obiteljska biciklijada

Kružna ruta ići će prema Malom Trojstvu, Šandrovcu, Ribnjačkoj, Bačkovici i natrag, kroz općine Veliko Trojstvo, Šandrovac i Veliku Pisanicu. Maraton će se voziti rutama od 82 i 60 kmBJELOVAR – Ove nedjelje, 21. svibnja održava se drugi „BILOgravel 2023“. Riječ je o novoj manifestaciji koja je već lani, za vrijeme prvog održavanja, postigla sjajan uspjeh i odaziv.

Naime, posljednjih nekoliko godina Gravel biciklizam doživio je 'boom' u svijetu biciklizma. Razlog je vjerojatno njegova raznovrsnost i prihvatljivost najširoj populaciji.

Cilj - cjelogodišnja ponuda

Kako nam kažu iz TZ Bilogora-Bjelovar, Gravel se obično opisuje kao vožnja po neasfaltiranim cestama i stazama, negdje između cestovnog i brdskog biciklizma. Međutim, trag zapravo nije u nazivu (gravel=šljunak) jer Gravel obuhvaća sve vrste terena, od stvarnog šljunka do šumske staze i sve između.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

-Upravo ono što Bilogora ima i što želimo ponuditi svijetu kao stalnu, cjelogodišnju turističku ponudu, kojoj je BILOgravel sjajna promocija, kažu iz TZ i podsjećaju kako je prvi BILOgravel, održan 4. rujna 2022. pokazao potencijal privukavši skoro 100 sudionika, od Pule do Osijeka, odreda oduševljenih Bilogorom i zadovoljnih organizacijom.

Start i cilj

Start i cilj utrke ostat će uz Vidikovac/Čardak u Velikom Trojstvu. Kružna ruta će bilogorskim vinogradima, poljima i šumama teči prema Malom Trojstvu, Šandrovcu, Ribnjačkoj, Bačkovici i natrag, kroz općine Veliko Trojstvo, Šandrovac i Veliku Pisanicu. Maraton će se voziti rutama od 82 i 60 km.

Foto: Facebook BILOgravel
Foto: Facebook BILOgravel

Proljetna obiteljska biciklijada „ŠUMOM I DRUMOM“ odvijat će se uz maraton. Cilj je popularizirati bicikliranje i biciklizam, najzdraviji način prijevoza i sport, kao i boravak u prirodi, pa će nezahtjevna ruta ići poljskim i šumskim putevima od središta Bjelovara do Vidikovca. Dužina je oko 9 km. Start će biti u 11 sati kako bi sudionici stigli do Vidikovca taman na vrijeme da dočekaju prve sudionike maratona pri njihovu povratku.

Ana Kelek, direktorica TZ Bilogora-Bjelovar priznala je kako se ne mogu pohvaiti s brojem značenih biciklističkih staza na području BBŽ-a.

Uređenje biciklističkih staza

-Uglavnom su to staze koje voze po prometnicima. No, ove smo godine prijavili projekt prema HTZ-u. I prije njihovog zelenog svijetla, krenuli smo s označavanjem prve gravel staze u dužini od 80 km, kazala je Kelek dodavši kako su dosad na području TZ-a bile tek tri staze. 

Nedjeljno događanje pobliže je danas predstavio u ime organizatora Igor Prka rekavši kako i ove godine očekuju bicikliste iz svijh dijelova zemlje.

-Gravel maratoni su posljednjih godina u svijetu postali izuzetno popularni. Gravel vožnje idu od dobrog i lošeg asfalta pa sve do makadama, šljunka i zemljanih terena. To je ono čega mi na Bilogori imamo u izobilju. Cilj nam je popularizirati biciklizam na Bilogori, kao i cikloturizam općenito. Bilogora je sve atraktivnija, a zbog svojih pitomih obronaka, kao i predivnih šuma idealna je upravo za bicikliranje, istaknuo je Prka.

Inače, broj sudionika na nedjeljnom maratonu ograničen je na sto. A iako se komunicira kao maraton, organizatori naglašavaju da nije riječ o utrci već izazovu u kojem sudionik treba pobijediti sam sebe i dobro se zabaviti.

Za sve one koji u nedjelju dođu na Vidikovac u Veliko Trojstvo, bit će pripremljena ugostiteljska ponuda o čemu je više kazao Goran Bačak, potpredsjednik Bilogorskog turističkog puta.

Ugostiteljska ponuda

-Na našem Vidikovcu smo pokrenuli manifestaciju Bilogorski vidici u sklopu koje nedjeljom imamo stalnu postavu lokalnih OPG-ovaca, kućnih radinosti i ugostiteljsku ponudu, istaknuo je Bačak.

BILOgravel prolazi kroz tri općine – Veliko Trojstvo, Veliku Pisanicu i Šandrovac, čime je posebno zadovoljan i načelnik Općine Šandrovac, Dario Halauš.

-Želja nam je ljepote bilogorskog kraja približiti svima koji se još nisu susreli s njima. Sudionici maratona možda se jednoga dana obiteljski vrate u naš kraj i posjete neke od naših turističkih aduta poput bazena. To je ono što želimo, poručio je Halauš.

Razvojem cikloturizma posebno je zadovoljlan i direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcel Medak.

– Ovaj maraton je kruna svega što je do sada napravljeno za cikloturizam našeg kraja. Kroz manifestacije u funkciju stavljamo svu infrastrukturu koju imamo, a to je cilj. Već je mnogo toga napravljeno za razvoj cikloturizma. Razvijamo sustav kvalitete bike&bed za koji smještajni kapaciteti iskazuju sve veći interes kako bi sve goste utrka mogli adekvatno smjestiti. Takvom sinergijom dolazimo do ozbiljnih pomaka u razvoju cikloturizma, zaključio je Medak.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!