Fotografija: Foto: Duje Klarić/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Foto: Duje Klarić/CROPIX (ilustracija)

Ove će zime 49 ljudi s područja Daruvara dobiti novac za drva

"Lani je novac za drva dobilo više od 70 korisnika, ove je godine broj manji jer se dio njih zaposlilo ili su napustili daruvarsko područje", kaže Milada SofkaDARUVAR – Prije dva dana u prizemlju Gradske uprave Grada Daruvara, započela je isplata naknade za ogrjev korisnicima zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb.

Ukupno je 49 korisnika koji ostvaruju pravo 1.050,00 kuna pomoći za ogrjev. Ova pomoć dodjeljuje se jednom godišnje korisnicima zajamčene minimalne naknade koji se griju na drva, a Grad Daruvar kao i sve ostale jedinice lokalne samouprave posrednik je u isplati.

Socijalna kategorija

- To je jedna od socijalnih kategorija, a novac prema evidenciji nadležnih centara za socijalnu skrb raspoređuje županija, a njima ga dodjeljuje država. Ove godine pravo je ostvarilo 49 korisnika što je znatno manje nego prošle godine kada ih je bilo više od 70 – pojašnjava nam Milada Sofka iz Grada Daruvara koja je zadužena za proces isplate novca.

Lani je broj korisnika bio znatno veći, bilo je više od 70 korisnika/Foto: Grad Daruvar
Lani je broj korisnika bio znatno veći, bilo je više od 70 korisnika/Foto: Grad Daruvar

Da je broj znatno manji, utjecalo je to što su se korisnici minimalne zajamčene naknade zaposlili ili su napustili daruvarsko područje, tvrdi nam Miladu Sofka koju smo upitali i što kažu sami korisnici te jesu li zadovoljni ovakvom vrstom pomoći.

Nisu došli

- Više-manje ne kažu ništa, smatraju kako je to njihovo pravo, uzmu novac i to je to. Po svoj novac još nije došlo osmero korisnika pa ćemo njima probati taj novac idućega tjedna odnijeti na njihove prijavljene adrese. Dio korisnika novac uistinu iskoristi na nabavku ogrjeva, no većina njih ta sredstva utroše na nešto drugo – ističe Milada i dodaje kako Šumarija, ali niti privatnici ne žele preuzeti obvezu na sebe da im Grad plati, a oni dovoze korisnicima drva. Uostalom, tada bi ih drva koštala i nešto skuplje, svjesna je Sofka.