Fotografija: Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

"Prošla godina bila je jedna od najboljih za razvoj Grada. Moj treći mandat? Još nisam odlučio..."

"Otvorio se Veteranski centar, Pivovara Daruvar je krenula s ulaganjima, otvoren je Stop Shop, uređena zgrada Erste banke... Postajemo turističko i trgovačko središte", kaže gradonačelnik Damir LneničekDamir Lneniček kao gradonačelnik vodi Daruvar nešto više od šest godina, a upravo proteklu godinu ponajviše su obilježile brojne investicije. Ulaganja su, naravno, uvijek dobrodošla, ali postoje i problemi koje vlast treba rješavati. O jednim i o drugim stvarima, a i o još mnogim drugim pitanjima, razgovarali smo s daruvarskim gradonačelnikom.

Kod donošenja proračuna za 2024. godinu, najavili ste, između ostalog, da ćete izdvojiti 900.000 eura za komunalnu infrastrukturu te još 300.000 eura za gradnju, odnosno da ćete izdvojiti više nego dvostruko od prihoda ostvarenog komunalnom naknadom za ulaganja. Poznato je da je komunalna infrastruktura možda i najveća boljka Grada Daruvara. Koja konkretno ulaganja planirate realizirati s tim novcem?

- Potrebe za ulaganjem u komunalnu infrastrukturu su puno veće, nego što su naše mogućnosti. Stoga posljednjih nekoliko godina izdvajamo dvostruko više nego što prikupimo od komunalne naknade. Iz tih sredstava se asfaltiraju ceste, staze, održava javna rasvjeta, komunalna infrastruktura, igrališta itd. Ove godine povukli smo i 120 tisuća eura iz Fonda solidarnosti, a iduće godine planiramo asfaltiranje u Vinogradima i dio staze, asfaltiranje u Dabrovcu, cesta u Dalitu, i druge manje investicije, a ono čime se vodimo je ravnomjerno ulaganje u svaki dio grada. Bitno je da smo u suradnji sa Županijskom upravom za ceste stavili u plan asfaltiranje Kozarčeve ulice, Žrtava fašizma i dijela Vrbovačke ceste do mosta, a Hrvatske ceste će u potpunosti urediti dio Gundulićeve i Gajevu ulicu do Vatrogasnog centra. Također iz tih sredstava financiraju se polupodzemni kontejneri uz potporu Fonda i s ponosom mogu reći da je Daruvar prvi u županiji po odvajanju otpada.  

Kada smo kod problema, moramo se dotaknuti i plina. Kao što ste upoznati, veći broj građana iz raznih dijelova grada žali se da osjete plin koji curi iz instalacija pokraj njihovih domova. Znamo da plin sada nije u nadležnosti Grada, ali može li Grad nešto napraviti da se taj problem što prije riješi? 

- Problem plinske mreže traje već bar zadnje desetljeće, no odgovorno smo pristupili tom problemu te pet do dvanaest pronašli strateškog partnera, HEP Plin iz Osijeka, koji ima mogućnosti i sredstva, ne samo za izmjenu dijelova mreže, već za izmjenu svih čeličnih cijevi, a to je skoro 2/3 ukupne mreže. S obzirom na cijenu plina i gubitke od gotovo 20 posto, Darkom bi imao ogromnih financijskih problema, a samim time i grad. Činjenica je da se plin osjeti jer se intenzivno daje sredstvo za osjet mirisa kako bi se lociralo propuštanja i saniralo. Pozivam građane da obavezno javljaju HEP Plinu svako propuštanje, a mi ćemo s naše strane inzistirati da se što prije krene u izmjenu cjelokupne mreže.

U Gundulićevoj ulici nedavno su popravljene cijevi iz kojih je curio plin/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
U Gundulićevoj ulici nedavno su popravljene cijevi iz kojih je curio plin/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Također ste rekli kako se nadate brzom rebalansu proračuna za 2024. zbog projekata za koje Grad očekuje sredstva za sufinanciranje. Riječ je o obnovi Planinarskog doma Petrov vrh, energetskoj obnovi doma za starije, igralištu Sokola, sportske dvorane te projektima prekogranične suradnje. Puno se priča o planinarskom domu - ako taj projekt prođe, kako bi on trebao izgledati i što bi trebao donijeti gradu i građanima?

- Kao što sam rekao na vijeću, nadam se brzom rebalansu proračuna, jer čekamo pozitivan odgovor za niz projekata. Najveći je izgradnja potpuno novog planinarskog doma na Petrovom vrhu zajedno sa zvjezdarnicom iz NPOO-a, kojeg ujedno čekaju i Daruvarske toplice za proširenje sadržaja, zatim projekti iz prekogranične suradnje sa BiH i Crnom Gorom (nastavak HGSS, Rimski trg, Crveni križ, HUB), energetska obnova naših sportskih dvorana kao i Doma za starije i nemoćne, Zaželi i mnogi drugi manji projekti. Definitivno, izgradnja novog planinarskog doma u Parku tamnog neba sa zvjezdarnicom bi povećala turističku ponudu i zajedno sa Daruvarskim toplicama, Termalnim vodenim parkom, Veteranskim centrom potvrdila Daruvar kao turističko središte ovog dijela Hrvatske.

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Vjerojatno je jedan od najistaknutijih gradskih problema bio onaj s pročistačem u Zagrebačkoj ulici kada je pola grada dulje vrijeme živjelo s izrazito neugodnim mirisom, a pogotovo građani koji imaju domove u njegovoj blizini. Može li se opet ponoviti takva situacija i koliko će građani trebati čekati na trajno rješenje situacije s pročistačem?

- Nažalost, imali smo jedno vrijeme probleme s intenzivnim i neugodnim mirisima s pročistača u Zagrebačkoj, ali Darkom vodoopskrba i odvodnja je u suradnji s našim gospodarskim subjektima poduzela različite tehničko-tehnološke korake i uz nadzor inspekcija, kako se takve situacije više ne bi ponovile u budućnosti. Trajno rješenje problema je početak aglomeracije i rad novog pročistača na kraju Ljudevit Sela, što pripremamo za financijsko razdoblje 2021.-2027.

Osim pročistača, možemo reći i da je najveću buku ove godine izazvala prodaja hostela u Malom Lošinju. Mislite li i dalje da je to bio ispravan potez?

- Naravno da prodaja hostela na Lošinju nije popularan potez, jer smo svi emotivno vezani uz njega, ali već niz godina ta nekretnina nije iskorištena kako bismo željeli, a s druge strane mislim da je važnije da razvijamo gospodarstvo i turizam u našem gradu, nego na moru. S tim sredstvima smo zatvorili kredit za ugradnju cjelokupne LED javne rasvjete čime smo uštedjeli značajna sredstva u proračunu na potrošnji struje, dogradnju dječjeg vrtića V. Nazor (7 skupina, cca. 1000 m2) i kupnju cijelog samostana za potrebe i proširenje Doma za starije i nemoćne te zemljišta za budući učenički dom koji počinje s izgradnjom iduće godine, zahvaljujući saborskom zastupniku Vladimiru Bileku.

Nedavno je otvoren Veteranski centar, kako je rečeno, najveća investicija u Daruvaru u posljednjih 40 godina. Što će on točno donijeti Gradu?

- Kao što ste rekli, Veteranski centar je najveća investicija u Daruvaru u zadnjih 40 godina, zahvaljujući Ministarstvu branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom i Vladi Republike Hrvatske, pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića, vrijednosti oko 13 milijuna eura. Otvaranjem Veteranskog centra, Daruvar postaje središte zdravstvenog turizma u ovom dijelu Hrvatske. U njemu je posao pronašlo 50-ak naših sugrađanki i sugrađana koji će na dnevnoj razini skrbiti za oko 200 hrvatskih branitelja, veterana i civilnih stradalnika Domovinskog rata, dok će oni istovremeno koristiti usluge Daruvarskih toplica i Termalnog vodenog parka. Vjerujem da će i ostali gospodarski subjekti značajno osjetiti prisutnost novih gostiju u gradu...

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Je li istina da će nakon nekog vremena Veteranski centar prijeći u vlasništvo Grada?

- S obzirom na to da su tek počeli s radom, a prema pravilima EU mora proći minimalno 5 godina, vidjet ćemo što će biti u budućnosti i u kojem obliku, ali najvažnije je da je Veteranski centar izgrađen i u funkciji te na dobrobit svih.

Kada smo kod investicija, Pivovara Daruvar je, čini se, nakon dugo vremena gospodarski živnula, širi se, ulaže značajna sredstva, zapošljava nove radnike. Kako se vama čini ta priča?

- Stvarno sam sretan, da ne kažem drago mi je što se Pivovara Daruvar vratila kući, odnosno. registrirala poduzeće u Daruvaru i uložila značajna sredstva u modernizaciju i povećanje kapaciteta proizvodnje piva, a ujedno postala i jedan od većih poslodavaca u gradu s preko 100 zaposlenih i kao najveći potrošač vode u gradu, što je dobro za Darkom vodoopskrbu. Ono što je također bitno jest da im je cilj daljnje povećanje proizvodnje uz još širu dostupnost brendova Staročeško i 5th Element, kao najpoznatijih i najboljih proizvoda.

Područje Dalita je s Poslovnom zonom također nakon dugogodišnje stagnacije gospodarski oživjelo. Imate li konkretne podatke što područje Dalita danas donosi Gradu?

- Nakon 5 godina, otkad je grad preuzeo objekte i zemljište u stečaju, u poslovnoj zoni djeluje 20 poduzetnika, od toga 9 zakupaca i 11 vlasnika sa skoro 200 zaposlenih te dodatnim mogućnostima proširenja poslovnih aktivnosti. Potrebna su još dodatna ulaganja na infrastrukturi koja planiramo u narednom razdoblju i sa zadovoljstvom mogu istaknuti; Dalit poslovna zona je popunjena i u funkciji razvoja gospodarstva grada.

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Nedavno sam razgovarao s jednim gradonačelnikom koji je, da se slikovito izrazim, bio "ljubomoran" što je Daruvar dobio prodajni centar Stop Shop. Doslovno je rekao, sve bih dao da i mi možemo dovesti neki prodajni centar u naš grad. U Daruvaru su mišljenja bila podijeljena, neki su se veselili, a drugi žalili da gradu ne trebaju trgovine, pogotovo ne na rubu grada. No, ta je investicija donijela velik broj novih radnih mjesta, a trebala bi i povećati priljev novca u grad. Ne samo u prodajni centar nego i u, primjerice, daruvarske ugostiteljske objekte kroz potrošače koji u shopping dolaze iz drugih gradova. Imate li pokazatelja da se to i događa?

- Prošla godina je svakako bila jedna od najboljih što se tiče razvoja grada, od otvorenja Veteranskog centra, preko investicija Pivovare Daruvar kao i drugih poslovnih subjekata, uređenja zgrade Erste banke... Početkom godine otvoren je i trgovački centar Stop Shop koji je apsolutno podigao razinu grada, osim turističkog, i u trgovačko središte koje privlači kupce iz šire okolice, a zatim ti isti kupci koriste i druge usluge u našem gradu kao što su ugostiteljske, zdravstvene, bazene i ostale. U svakom slučaju koristi imaju svi, od posjetitelja do obrtnika i poduzetnika, a nadasve značajnog zapošljavanja naših sugrađana.

U rujnu ste izjavili da Aqua Balissae ne može više samostalno dalje. Je li se tu nešto promijenilo, postoji li nekakav interes ulagača?

- Termalni vodeni park je naš nebrušeni biser kojem je potrebno određeno ulaganje kako bi postigao još bolju uslugu i financijsku samoodrživost. Mi kao grad svake godine izdvajamo velika sredstva za subvencije ulaznica te kapitalne investicije, i zato mi je žao i nerazumljivo da najmanje naših Daruvarčana koristi usluge TVP-a. Ono što je bitno da smo kredit pretvorili u euro s fiksnom kamatom od 1,4 posto i rokom oplate do 2030. godine. Aktivno tražimo dugoročna rješenja i početkom iduće godine objavit ćemo javni poziv za prikupljanje interesa pronalaska strateškog partnera. Neovisno o tome, konstantno ulažemo u objekt te je upravo u rad puštena fotonaponska elektrana na krovu unutarnjeg bazena koja bi trebala značajno smanjiti troškove električne energije. Vjerujem da ćemo u budućem razdoblju pronaći partnera, privatnog ili javnog, kako bi uspješno zaokružili i tu investiciju.

Na krovu Termalnog vodenog parka postavljene su fotonaposnke ćelije koje će smanjiti troškove poslovanja/Foto: Grad Daruvar
Na krovu Termalnog vodenog parka postavljene su fotonaposnke ćelije koje će smanjiti troškove poslovanja/Foto: Grad Daruvar

Nedavno je nagrada za najljepši balkon i okućnicu dobila novo ime, "Oliverin cvijet", po Oliveri Matković, ove godine nagrađenoj Daruvarčanki i ljubiteljici cvijeća koja je, na žalost, prerano preminula. To nam se čini kao ne tako čest potez nekog grada, potez koji se mora pohvaliti jer je Grad kao institucija na inicijativu svoje sugrađanke, pokazao duboki osjećaj za svoju građanku i njezinu ljubav prema cvijeću. Kako ste se osjećali kada su vam rekli za tu inicijativu?

- "Oliverin cvijet" je iznimno tužna, ali i poticajna priča koja će od iduće godine imati jednu posebnu težinu jer prilikom svake dodjele nagrade sjetit ćemo se naše prerano preminule sugrađanke Olivere, koja je svoju ljubav posebno gajila prema cvijeću, stoga sam objeručke prihvatio tu inicijativu kojom će gradska nagrada nositi njezino ime.

Olivera Matković je obožavala cvijeće, ali je, na žalost, prerano premnula, netom uoči dodjele nagrade koju je trebala primiti/Foto: Privatni album
Olivera Matković je obožavala cvijeće, ali je, na žalost, prerano premnula, netom uoči dodjele nagrade koju je trebala primiti/Foto: Privatni album

Kakva je situacija za zdravstvom? Grad je zamalo ostao bez pedijatrice koja je na kraju ipak ostala i tražila određene uvjete za ostanak. Ginekolog ostaje kao neriješen problem. Vidimo da mnoge jedinice lokalne samouprave nude liječnicima financijske dodatke kako bi dobili plaću poput one u inozemstvu, daju im stanove na korištenje ili im subvencioniraju stambene kredite. Je li Grad Daruvar razmišljao o sličnim potezima?

- Pitanje zdravstva i zdravstvenih usluga u gradu je kao i nacionalnoj razini izazovno jer nedostaje liječnika i medicinskih sestara tako da smo se i mi kao grad aktivno uključili pronalasku i zadržavanju istih. Primjer je i ostanak pedijatrice, kojoj sam neizmjerno zahvalan što se odazvala molbi i ostala u gradu, na radost najmlađih i njihovih roditelja. Županija subvencionira kredite i najam, a i mi razmišljamo o određenim mjerama sukladno našim mogućnostima. Zajedničkim djelovanjem grada, županije i nacionalne razine vjerujem da možemo zadržati, a možda i povećati razinu zdravstvene zaštite.

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Na sjednicama Gradskog vijeća često se ističe problem mladih i demografije, što je i nacionalni problem, a ne samo lokalni. Postoje li neki pokazatelji da se situacija mijenja nabolje? Koja je vaša vizija zadržavanja mladih u Gradu i imate li konkretne rezultate koji pokazuju pomake po tom pitanju?  

- Što se tiče demografije, ona je u fokusu od početka mog mandata prije 6 godina kroz različite mjere; od smanjenja cijene vrtića i povećanja kapaciteta, preko povećanja naknada za novorođene. Uveli smo dadilje i osobne asistente u vrtiće, a iduće godine počinje dogradnja i češkog vrtića F. Mravenca. Isplaćujemo potporu za osnovnoškolce i za upis naših srednjih škola, povećali smo broj i visinu stipendija za učenike i studente. Potpore mladim obiteljima, a mladima pružamo mogućnosti korištenja svih sadržaja u gradu, sportskih, kulturnih, zabavnih… Ono što je važno da sva naša djeca i mladi imaju prilike baviti se sportom, ići u Glazbenu školu ili uživati na bazenima. Kako bi osigurali konkurentnost, omogućujemo s Razvojnom agencijom i kroz Digitalni inovacijski centar (DIH) dodatne edukacije namijenjene mladima za tržište rada, a potičemo i poduzetnike na zapošljavanje uz državne poticaje koji su svima dostupni. 

Vidi se da se u Gradu povećava broj obrta i malih tvrtki. Kakva je situacija s poduzetnicima i na koji način im Grad pomaže? Smatrate li da budućnost, odnosno stabilnost Grada, leži u velikom broju obrta i malih tvrtki? Naime, dosta često se čuje po gradu da je potreban neki veliki pogon koji bi zaposlio puno ljudi, iako Daruvar po tom pitanju ima prilično loše iskustvo s Dalitom čija je propast, s obzirom na velik broj zaposlenih, gurnula grad u dugotrajan ponor. Kakav je vaš stav o tom pitanju?

- Cilj svakog razvoja grada je što veći broj obrtnika i poduzetnika. Zahvaljujem se svim našim poduzetnicima i obrtnicima, koji već godinama pa i desetljećima rade te zapošljavaju u našem gradu kao i svim novim investitorima, koji naš grad vide kao poticajno mjesto za širenje poslovnih aktivnosti. Sukladno našim mogućnostima, pomažemo gospodarstvu kroz mjere aktivnog zapošljavanja i ulaganja u novu opremu. Mislim da nije realno otvaranje nekog velikog pogona jer jednostavno nema dovoljno djelatnika, a s druge strane zatvaranjem ili preseljenjem takvog pogona cijeli grad završi na koljenima, što smo nedavno bili svjedoci. Stoga je ovaj način razvoja bolji jer imamo nekoliko poduzeća srednje veličine i puno manjih poduzeća i obrta koji su otporniji na krize i lakše se prilagođavaju promjenama na tržištu.

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Sada ste već dulje od šest godina na čelu Grada Daruvara. Jeste li nekad pomislili: "Što mi je ovo trebalo?".

- Moram priznati da je ovih šest godina proletjelo brzo. Stalno ili planirate ili provodite ili čekate da se planovi ostvare, ali mogu reći da sam zadovoljan u kojem smjeru se grad razvija. Naravno da se ponekad pitate: "Što mi je ovo trebalo?", ali idemo dalje… Moram se zahvaliti svojim zamjenicima Vandi i Vladimiru, suradnicima u gradu i gradskim ustanovama i poduzećima koji nose teret svih poslova koje odrađujemo, kao i županu Marku Marušiću čiju podršku imamo u provedbi različitih projekata u gradu.

Kako biste ocijenili svoje vođenje Grada?

- Teško mi je dati sam sebi ocjenu za rad. To ću prepustiti građanima na izborima.

Polako se približavamo novim lokalnim izborima. Vaš odgovor na prethodno pitanje sugerira da ćete pokušati osvojiti i treći gradonačelnički mandat?

- Malo mi je rano praviti planove za lokalne izbore. Pred nama je još puno posla i projekata za odraditi i čeka nas superizborna 2024. godina tako da ćemo biti pametniji nakon toga. Sigurno da svatko od nas koji se bavimo politikom ima svoju dionicu štafete za odraditi, a koliko će ona trajati ovisi o puno čimbenika…  

Gradonačelnik Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Gradonačelnik Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Nova godina je došla, imate li poruku za sugrađane?

- Svima našim Daruvarčankama i Daruvarčanima, njihovim obiteljima, dragim nam gostima, želim blagoslovljenu i sretnu, mirom i zdravljem ispunjenu novu 2024. godinu!

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!