Fotografija: Foto: Pakrački list
Galerija
Foto: Pakrački list

Otvoreno spomen područje na Bučju: "Ovo je mjesto koje nijedan prolaznik ne smije zaobići"

Oni koji ne znaju, neka se poduče, a oni koji su zaboravili, neka se podsjete koliko je života palo za slobodu koju danas imamo, rekao je ministar Tomo Medved- Ovo je sveto mjesto koje ni jedan prolaznik ne smije zaobići, jer mora znati što se ovdje događalo, mora zastati i pokloniti se ljudima čije su slike danas na ovoj ploči, ali i svima onima koji su prošli kroz logor - rekla je jučer na Bučju pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević prilikom svečanog otvorenja Spomen područja „Logor Bučje“, piše Pakrački list.

Mjesto o kojem treba govoriti

U sklopu Spomen područja postavljena je i spomen-ploča s imenima i fotografijama ubijenih i nestalih logoraša logora Bučje koju su zajednički otkrili članovi njihovih obitelji.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Povodom obilježavanja 28. obljetnice VRO „Bljesak”, otkrivanje ovog Spomen područja u spomen na sve stradalnike zloglasnog neprijateljskog logora, održano je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, a inicijatori su članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije, Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško –slavonske županije i Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“.

Gradonačelnica Blažević, koja i sama već 32 godine iščekuje saznanja o sudbini svog djeda logoraša, izjavila je da o ovom mjestu treba govoriti i na njemu ne treba uzimati političke bodove.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list
Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list

- Svi moramo znati što se ovdje događalo kako bi mogli i dalje tražiti istinu. Hvala svima koji njegujete i čuvate žrtvu hrvatskog naroda - rekla je i dodala da će se na inicijativu županice Antonije Jozić, nastaviti uređivati ovo Spomen područje, jer je Bučje bilo mjesto spajanja branitelja s pakračko-lipičkog područja i branitelja s Požeštine 1991. godine. Također, pozvala je sve koji imaju ikakva saznanja o nestalima, neka jave, jer obitelji zaslužuju znati njihovu sudbinu.

"Labirint logora"

Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije izjavio je da se logor Bučje može nazvati “labirintom logora”, zbog velikog broja mjesta zarobljavanja s područja cijele zapadne Slavonije, mučenja i premještanja logoraša. 

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić/Foto: Pakrački list
Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić/Foto: Pakrački list

- Ovdje smo da njihovim obiteljima kažemo da razumijemo njihovu bol, patnju, svih ovih 30-ak godina. Križ koji oni nose je težak, a naš cilj je olakšati im nošenje tog križa. Nada i vjera su držale logoraše na životu, a nada i vjera u ovome trenutku vode obitelji naprijed da saznaju što je s njihovim najmilijima. Uz Božju pomoć ali i nas svih, vjerujem da ćemo to i otkriti - rekao je Turudić uz obećanje da je obveza svih nas, do kraja našeg života tražiti informacije o nestalima uz poruku – da se ne zaboravi.

Zahvalu i poštovanje obiteljima logoraša za sve ono što su pretrpjeli sve ove godine iskazao je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekavši da se svakodnevno radi na pronalasku i razrješenju sudbina nestalih osoba, kako bi svaka obitelj koja traži svoje najmilije imala mjesto gdje će se moći pomoliti i zapaliti svijeću. 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved/Foto: Pakrački list
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved/Foto: Pakrački list

- Naša Vlada usmjerena je svakim danom na stvaranje boljitka naše zemlje, a u donošenju teških odluka, u danas vrlo izazovnim vremenima, inspirirana je i ohrabrena žrtvom koju smo kao narod podnijeli u Domovinskom ratu i oni su nam nadahnuće - rekao je Medved i dodao neka svi koji prolaze ovom cestom zastanu. Oni koji ne znaju, neka se poduče, a oni koji su zaboravili, neka se podsjete koliko je života palo za slobodu koju danas imamo.

Počast žrtvama logora

Molitvu za sve ubijene i nestale predvodio je pakrački župnik Jozo Zorić koji je potom i blagoslovio otkrivenu Spomen ploču.

U spomen na sve ubijene i nestale logoraše vijence su položili i svijeće zapalili: obitelji ubijenih i nestalih logoraša zajedno s udrugama logoraša srpskih koncentracijskih logora, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno izaslanicom predsjednika Sabora, saborskom zastupnicom i gradonačelnicom Pakraca Anamarijom Blažević, izaslanstvo Vlade RH predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno županicom Antonijom Jozić, izaslanstvo gradova Pakraca i Lipika, predvođeno Miroslavom Ivančićem i Slobodanom Katunarom, koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici policije i vojske te svi ostali koji su željeli odati počast žrtvama logora Bučje, piše Pakrački list.