Fotografija: Bogat program proslave 28. godišnjice VRO Bljesak u Pakracu/ Foto: Pakrački list/Grad Pakrac
Galerija
Bogat program proslave 28. godišnjice VRO Bljesak u Pakracu/ Foto: Pakrački list/Grad Pakrac

Otvorenjem Spomen područja "Logor Bučje" počinje obilježavanje Bljeska u Pakracu

Organizatori su pripremili bogat višednevni program, a središnji dio proslave bit će nastupi klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ te Jazz orkestar Hrvatske vojske i USA Army band EuropeSvečanim otvorenjem Spomen područja „Logor Bučje“ koje će u Bučju biti otkriveno u subotu 29. travnja u 10 sati započinje ovogodišnje višednevno obilježavanje 28. godišnjice vojno-redarstvene operacije „Bljesak“.

Otkrivanje ovog Spomen područja u spomen na sve stradalnike ovog zloglasnog neprijateljskog logora će biti održano pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, a inicijatori su članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije, Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško – slavonske županije i Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“.

"Susret prijatelja" na Omanovcu

Program obilježavanja nastavlja se u nedjelju 30. travnja kada će na planinarskom domu „Omanovac“ biti održan tradicionalni „Susret prijatelja“. Natjecanje u kuhanju čobanca započinje u 11 sati, a u 14 je predviđeno svečano otvorenje Susreta i proglašenje pobjednika.

Susreti prijatelja/ Foto: Grad Pakrac
Susreti prijatelja/ Foto: Grad Pakrac

Nedjelja će proteći i u znaku kuglanja. Najprije će u Gradskoj kuglani u Pakracu u 10 sati započeti kuglački turnir branitelja i članova obitelji. Potom će od 14 sati biti održana završnica vrlo jakog kuglačkog kupa „Bljesak“ koji organizira Kuglački klub „Slavonski banovac“, a na kojem se natjecalo više od stotinu kuglača iz Zagreba, Osijeka, Karlovca, Slunja, Siska, Rakovice, Novske, Našica, Virovitice, Ogulina, Ozlja, Đurđenovca, Bjelovara, Nove Gradiške, Vrbovskog, Belog Manastira, Požege, Kutjeva, Pakraca i Lipika

Koncerti na trgu

Središnji glazbeni dio ovogodišnjeg obilježavanja VRO „Bljesak“ će biti održan također u nedjelju 30. travnja i to na središnjem gradskom Trgu bana Jelačića na kojem će od 20 sati nastupiti klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ te Jazz orkestar Hrvatske vojske i USA Army band Europe. U slučaju kiše ili lošeg vremena koncert će biti održan u Gradskoj sportskoj dvorani u Pakracu.

Glazbeni program na trgu/ Foto: Grad Pakrac
Glazbeni program na trgu/ Foto: Grad Pakrac

U ponedjeljak 1. svibnja u 6,30 sati s Trga bana Jelačića u Pakracu će biti nastavljeno natjecanje Hrvatske vojske „Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2023.“ koji se ove godine održava na relaciji Požega – Pakrac – Okučani.

Moto defile "Bljesak"

Istog dana u 15,45 sati će ulicama Pakraca proći sudionici 11. moto defilea „Bljesak“.

Polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima će biti upriličeno istog dana u 18,10 sati na Spomen obilježju na groblju u Lipiku te u 18,35 sati na Spomen obilježju na Trgu bana Jelačića u Pakracu, a potom će od 19 sati u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu biti služena sveta misa.

Natjecanje Hrvatske vojske/ Foto: Grad Pakrac
Natjecanje Hrvatske vojske/ Foto: Grad Pakrac

Obilježavanje se nastavlja u srijedu 3. svibnja kada će od 19 sati u Muzeju Grada Pakraca biti održana izložba ratnih fotografija „Plodovi zla“.

Ovogodišnje obilježavanje 28. godišnjice VRO „Bljesak“ završava se u petak 5. svibnja kada će u Gradskoj vijećnici kompleksa Janković biti predstavljena knjiga „Pobuna. Okupacija. Poraz. Zapadna Slavonija 1990. – 1991.“

Raspored događanja/ Foto: Grad Pakrac
Raspored događanja/ Foto: Grad Pakrac

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!