Fotografija: Najbliža iduća ovakva trgovina nalazi se u Münchenu, a ukupno ih je na svijetu 200-tinjak/Foto: Mario Topic/JL
Najbliža iduća ovakva trgovina nalazi se u Münchenu, a ukupno ih je na svijetu 200-tinjak/Foto: Mario Topic/JL

Otvoren prvi hrvatski ‘pametni‘ dućan: "Blagajnice zamijenilo 150 kamera, nema vaganja robe"

Čim uzmete proizvod s police radi se naplata. Vratite li proizvod na policu, iznos vam se vraća. Transakcija se zaključuje na izlasku iz trgovine, a onda vam na mobilnu aplikaciju dolazi elektronički računU središtu Zagreba u Kurelčevoj 1 otvorena je prva pametna maloprodajna trgovina u ovom dijelu Europe. Najbliža iduća nalazi se u Münchenu, a ukupno ih je na svijetu 200-tinjak. U Europi rekord drži Njemačka sa sedam pametnih trgovina.

U Zagrebu je ovakvu trgovinu otvorio Konzum, najveći trgovac u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Jozo Džakula, direktor informatike Konzuma kaže da je najveća novost u trgovini to što nema blagajni, odnosno trgovina funkcionira kroz mobilnu aplikaciju.

Aplikacija kao fizička trgovina

- Predstavili smo novu mobilnu aplikaciju Konzum, unutar koje se korisnik registrira, odabere opciju Konzum SMART i zatim skenira kod na ulazu u trgovinu. Zatim može samo uzimati proizvode koje želi i sustav mu automatski radi naplatu kroz aplikaciju - pojašnjava Džakula.

Nova trgovina time je prva u Hrvatskoj u koju ne možete samo tako ušetati. Morate se prije njenog korištenja registrirati kako bi vas sustav povezao s nekom od vaših kartica i tako radio naplatu.

U Konzumu kažu da čim uzmete proizvod s police radi se naplata. Vratite li proizvod na policu, iznos vam se vraća. Transakcija se zaključuje na izlasku iz trgovine, a onda vam na mobilnu aplikaciju dolazi elektronički račun.

Za sve to zaduženo je 150 kamera koje su raspoređene po cijeloj trgovini. Kupcima nisu očite, jer se nalaze visoko iznad njihovih glava.

Pet tjedana

- Cijeli sustav je tražio da napravimo jako mnogo priprema, od računa koji se isporučuje na aplikaciju do AI-ja koji nam pomaže u upravljanju trgovinom - kaže Džakula.

Jedna od tih izmjena je i ta da je prodaja alkohola i drugih proizvoda koje ne bi smjeli biti dostupni maloljetnicima dodatno ograđena unutar trgovine.

Isto tako, u ovoj je trgovini moguće kupiti i robu u rinfuzi poput banana, ali se naplata radi po komadu. Nema vaganja robe.

Direktor informatike Konzuma kaže da su s preuređenjem trgovine na Europskom trgu u središtu Zagreba započeli u svibnju, a sve, uključujući i tehnologiju, bilo je spremno do kraja kolovoza, kad su počela testiranja.

- U pet tjedana testiranja isprobali smo različite scenarije i nismo zamijetili niti jedan slučaj da je sustav propustio zabilježiti kupnju ili da je nešto krivo naplatio - kaže Džakula.

Pojašnjava da čak da se i dogodi neka nepredviđena situacija, Konzum je predvidio da se kupac može javiti njihovom call centru i riješiti problem.

- To je procedura kroz koju se može obaviti reklamacija s obzirom na to da nemamo blagajni, gdje se to inače radi - pojašnjava Džakula.

Tehnički sustav za novu trgovinu isporučila je kalifornijska tvrtka i5, koja je lider u isporukama pametnih trgovina na svijetu. Dosad je isporučila oko 100 ovakvih trgovina.

Odvojene baze

- Želim naglasiti da smo jako pazili na GDPR. Iako kamere snimaju svaki korak kupaca, pazili smo da se odvoje ti podaci od identiteta kupaca - kaže Džakula.

Fabris Peruško, predsjednik uprave Fortenova grupe kaže da je ova trgovina pokazatelj da žele ostati lider na tržištu.

- Ova je inovacija dio naših planova o digitalnoj transformaciji i digitalizaciji i predstavlja jedan od četiri stupa razvojne strategije Fortenova grupe - kaže Peruško za Jutarnji list.

Zoran Mitreski, predsjednik uprave Konzuma kaže da je cilj ova trgovine pružiti novo korisničko iskustvo kupcima.

- Ulažemo u modernizaciju naše maloprodajne mreže i Konzum SMART primjer je novog koncepta kojim želimo i dalje biti sinonim modernog načina kupovine za čitavu obitelj - zaključuje Mitreski.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!