Fotografija: Prošlogodišnja pričaonica/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Galerija
Prošlogodišnja pričaonica/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Ostala su još tri slobodna mjesta za sutrašnju "Pričaonicu i radionicu na češkom jeziku"

"Cilj je radionice postići natjecateljski karakter i poticati razmišljanje, odnosno da djeca shvate da kada slušaju misle i razmišljaju o pročitanome", kaže Francika StehnaPučka knjižnica i čitaonica Daruvar u sklopu aktivnosti „Budi IN-budi u KNJIŽNICI“ organizira „Pričaonicu i radionicu na češkom jeziku“ za djecu stariju od sedam godina u srijedu, 21. srpnja, s početkom u 11 sati.

Pričaonica i radionica na češkom jeziku/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Pričaonica i radionica na češkom jeziku/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Radionicu koja će trajati otprilike sat vremena vodit će Francika Stehna, a namijenjena je djeci koja su završila prvi razred osnovne škole, razumiju češki jezik i znaju pisati na češkom. Radionica će započeti modernom pričom iz knjige „Eliška, a tata Kral“ koja govori o problematici i odgoju današnje djece, koja uglavnom nemaju kvalitetnu roditeljsku skrb pa o njima brinu odgajatelji ili susjedi.

- Edukativna je to priča koja prikazuje ponašanje takve djece u svakodnevnim situacijama s kojima se djeca susreću. Nakon prepričane priče djeca će na određeno slovo, koje sami odabiru, pisati na papir što je više moguće riječi na češkom jeziku, a koje počinju na to slovo, u određenom vremenskom periodu. Tako će svako dijete reći neko svoje slovo, dok se svi ne izredaju. U svakom krugu jedno će dijete predložiti slovo za koje će svi pisati riječi pa će tako svaki krug imati drugo slovo. Čak i ako se prijave predškolska djeca, koja ne znaju pisati, oni će u drugom dijelu radionice crtati nešto na to izabrano slovo - rekla nam je Francika Stehna.

Poticanje razmišljanja

Inače, pojmovi kojih će se djeca sjetiti ne trebaju biti povezani s tom pričom, a priča im je prikazana kako bi čuli što više riječi i da im pomogne smisliti riječi koje imaju neku smisao. Tko napiše najviše riječi u tom je krugu pobjednik, a svi koji sudjeluju na radionici dobit će slatkiše bez obzira na pobjedu.

Prošlogodišnja pričaonica na češkom jeziku/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Prošlogodišnja pričaonica na češkom jeziku/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

- Cilj je radionice postići natjecateljski karakter i poticati razmišljanje, odnosno da djeca shvate da kada slušaju misle i razmišljaju o pročitanome. Do sada se prijavilo sedmero djece, a primamo do desetero djece zbog epidemioloških mjera tako da se još stignu prijaviti na broj telefona 331-592 ili osobnim dolaskom - kazala je Francika Stehna.