Fotografija: Škoda Roomster služit će za prijevoz do liječnika ili bolnice/Foto: Predrag Uskoković
Galerija
Škoda Roomster služit će za prijevoz do liječnika ili bolnice/Foto: Predrag Uskoković

Osobe s invaliditetom dobile vozača i automobil s kojim će ih se prevoziti do bolnice ili liječnika

"Prijevoz, molim" projekt je kojeg su podržali Grad Daruvar, Općina Končanica i Općina Dežanovac, a omogućit će teže pokretnim ljudima prijevoz kada im je potrebna zdravstvena uslugaProjekt "Prijevoz, molim" ulazi u drugu fazu koja će početi u ponedjeljak i trajati dvije godine, a pripremila ga je Udruga osoba s invaliditetom uz partnerstvo Grada Daruvara i općina Dežanovac i Končanica. Također im je financijsku potporu omogućilo Ministarstvo rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Ovaj će projekt osigurati podršku članovima udruge, invalidnim osobama kao i osobama starije životne dobi koje trebaju prijevoz do liječnika ili putovati na preglede u bolnice u okolnim gradovima. 

Budući da je Grad Daruvar partner u ovom dvogodišnjem projektu, ustupio je na korištenje pet godina staru Škodu Roomster koja je predana potpuno oprana i očišćena te sa spremnikom goriva napunjenim do vrha.

Ustupanje vozila

Nositeljima projekta ključ automobila u četvrtak je predao gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

- Udruga osoba s invaliditetom, kao i Udruga slijepih i sve ostale udruge koje djeluju zajedno nastavljaju s projektom "Prijevoz, molim". U prošlom razdoblju ovaj je projekt trajao godinu dana gdje je Grad Daruvar također pomogao s ustupanjem vozila. Ovo godine projekt će trajati dvije godine, a Grad Daruvar je ustupio još bolje vozilo za sve naše sugrađane, prvenstveno osobe s invaliditetom, ali i sve one starije koje su u nemogućnosti da odu do doktora, do bolnice. Sjajno je što se s ovim projektom zapošljava i još jedna osoba koja će biti vozač. Dakle, riječ je o projektu koji donosi višestruku korist za sve nas, a pogotovo za građane Daruvara - rekao je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

Damir Bokun, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Daruvar i gradonačelnik Damir Lneniček/Foto: Predrag Uskoković
Damir Bokun, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Daruvar i gradonačelnik Damir Lneniček/Foto: Predrag Uskoković

Damir Bokun, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Daruvar također je jako zadovoljan s ovim projektom. 

- Zahvaljujem se gradonačelniku Damiru Lneničeku i Gradskoj upravi koja nam je i za ove dvije godine izašli u susret. Ovaj projekt nama jako puno znači jer je riječ o prijevozu osoba s invaliditetom a mi tu, na žalost, imamo i previše potreba prije svega za liječnicima i raznim liječničkim kontrolama. Vozilo je čak i bolje od onog kojeg smo koristili prošle godine. Mi ćemo, naravno, paziti na ovo vozilo i ono će nam puno koristiti. Svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta iskreno se zahvaljujem - rekao je Damir Bokun.

Prometno izolirani

Osobe s invaliditetom, ali i ostale građane kojima bude takva usluga potrebna, vozit će isti vozač koji ih je vozio i prošle godine tak da mu je ugovor produžen na još dvije godine. A projekt je komentirao i izvršni direktor Udruge osoba s invaliditetom Davor Marić.

Dogradonačelnica Vanda Cegledi predaje ključeve automobila/Foto: Predrag Uskoković
Dogradonačelnica Vanda Cegledi predaje ključeve automobila/Foto: Predrag Uskoković

- Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i obitelji i socijalne politike. Izuzetno nam je drago što je Ministarstvo prepoznalo potrebu ljudi za prijevozom koji su zapravo prometno izolirani i nemaju načina kako doći do liječnika ili bolnice. Projekt je ukupne vrijednosti oko 135.000 kuna, od čega 110.000 kuna financira Ministarstvo, a ostatak Grad Daruvar, Općina Dežanovac i Općina Končanica koji su prepoznali potrebu svojih stanovnika. Također mi je drago što će se kroz ovaj projekt zaposliti još jedna osoba s invaliditetom - rekao je Davor Marić. 

Inače, usluga prijevoza za korisnike je potpuno besplatna, a projekt službeno kreće od 1. veljače ove godine.

Damir Bokun, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Daruvar isprobava Škodu Roomster koju im je ustupio Grad Daruvar/Foto: Predrag Uskoković
Damir Bokun, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Daruvar isprobava Škodu Roomster koju im je ustupio Grad Daruvar/Foto: Predrag Uskoković