Fotografija: Gradonačelnik Hrebak i zamjenica Bastijančić Erjavec podržali su Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama/Foto: Martina Čapo
Galerija
Gradonačelnik Hrebak i zamjenica Bastijančić Erjavec podržali su Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama/Foto: Martina Čapo

Osobe s intelektualnim teškoćama Bjelovar nužno trebaju svoj prostor! Pomozimo im u tome

Svi koji to žele u humanitarnu akciju koju je podržao i Grad Bjelovar, mogu se uključiti do 16. svibnja. Prikupljeni prihodi idu za novi prostorBJELOVAR - Dio korisnika Udruge OSIT Bjelovar, okupio se jutros kod fontane u centru Bjelovara, te su zajedno s gradonačelnikom i predstavnicima Grada simbolično prohodali gradskim parkom i korzom, u znak podrške svim osobama s intelektualnim teškoćama u RH povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koji se obilježava 16. svibnja.

Virtualna utrka

Također, valja napomenuti kako je ovo svojevrsna podrška humanitarnoj akciji Učini koraka par za OSIT Bjelovar, kojemu je cilj doniranim sredstvima iz virtualne utrke, kupiti novi bolji i adekvatniji prostor za rad udruge.

Sanja Đurić predsjednica je Udruge OSIT Bjelovar/Foto: Martina Čapo
Sanja Đurić predsjednica je Udruge OSIT Bjelovar/Foto: Martina Čapo

Sanja Đurić, predsjednica Udruge OSIT Bjelovar kazala je kako su njihovi članovi istovremeno i invalidne osobe, sa specifičnom osobinom invalidnosti.

Izašli iz ormara

-U zadnje vrijeme sve se više to prepoznaje, jer smo sve donedavno, nažalost bili marginalizirani. Ako imate neko tjelesno oštećenje, vi se smatrate invalidom, no sada ipak sve više takva djeca izlaze iz ormara, sve ih je više i tu su razni oblici intelektualnih teškoća – kazala je Sanja dodavši kako Udruga okuplja članove od 21 godine pa sve do iznad 60.

Zajednička fotografija ispred paviljona/Foto: Martina Čapo
Zajednička fotografija ispred paviljona/Foto: Martina Čapo

-U Bjelovaru ima sve više takvih osoba, no, međutim, naš najveći problem je što to nisu osobe u inkluziji, 24 sata dnevno smještene. One borave u svojim obiteljima, imaju roditelje koji se o njima brinu i trebaju i svoj privatni život. Njima jako odgovara da njihova djeca barem četiri sata borave negdje drugdje, no i te osobe trebaju društvo. Prošla su vremena kada smo ih držali u zapećku i nismo ih nigdje vodili – iskrena je Sanja koja je ponosna što su se i građani u posljednje vrijeme probudili, što su osjetljiviji i što imaju više poštovanja prema takvim osobama. Dobar dio tih zasluga, svjesna je Sanja pripada upravo udrugama.

Potreba za druženjem

-Mi se okupljamo i družimo, no ova nas je korona jako pogodila. O tome se malo i govori i piše, no osobe s teškoćama teško podnose što im se brani druženje, što ne smiju nekoga zagrliti kada oni to žele. Dodir im je jako potreban, promjena rutina teško im pada, raste potreba za lijekovima, lijekovi impliciraju neke druge probleme i to je začaran krug – iskrena je Sanja.

Šetnja bjelovarskim parkom/Foto: Martina Čapo
Šetnja bjelovarskim parkom/Foto: Martina Čapo

-Imamo našu akciju pod nazivom Učini korak za udrugu OSIT koju je pokrenuo tajnik Udruge Mario Blaha pomoću koje želimo riješiti problem prostora. I Grad i BBŽ nam puno pomažu, no htjeli bismo riješiti prostor na način da smo mirni barem nekoliko godina. Svakog rujna pristiže nam sve više članova i moramo im osigurati prostor i uvjete – upozorava Sanja.

Okupilo se 20-ak članova OSIT Bjelovar/Foto: Martina Čapo
Okupilo se 20-ak članova OSIT Bjelovar/Foto: Martina Čapo

Podrška Grada 

-Mi Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama slavimo zajedničkom proslavom svih udruga u savezu, no zbog korone to nam je onemogućeno. Stoga smo odlučili organizirati jednu virtualnu utrku, a kao vrhunac smo se sastali ovdje u središtu Grada. Budući da imamo i akciju Učini koraka par za OSIT Bjelovar želimo biti podrška svim ostalim udrugama i osobama s teškoćama – kazao je tajnik Udruge Mario Blaha dodavši kako humanitarna akcija još uvijek traje i svi koji to žele mogu se uključiti do 16. svibnja u ponoć. Sve informacije, kao i dodatne obavijesti su na stranici, a svi prihodi idu Udruzi kao pomoć za nabavku novog prostora.

Mario Blaha, tajnik Udruge/Foto: Martina Čapo
Mario Blaha, tajnik Udruge/Foto: Martina Čapo

Akciju, kao i obilježavanje Nacionalnog dana osoba s intelektualnim poteškoćama podržali su gradonačelnik Dario Hrebak i njegova zamjenica Valna Bastijančić Erjavec. Zajedno s 20-ak članova prohodali su parkom i korzom, što je osobama s teškoćama, kao i njihovim obiteljima puno značilo.

Prostor za druženje prioritet je Udruge OSIT Bjelovar/Foto: Martina Čapo
Prostor za druženje prioritet je Udruge OSIT Bjelovar/Foto: Martina Čapo