Fotografija: Darkom će sve korisnike u Donjem Daruvaru, Siraču i Doljanima opskrbiti pitkom vodom iz cisterni/Foto: Unsplash
Darkom će sve korisnike u Donjem Daruvaru, Siraču i Doljanima opskrbiti pitkom vodom iz cisterni/Foto: Unsplash

Osim u Donjem Daruvaru i Siraču, vodu nemojte piti ni u Doljanima

U vodi za piće pronađena je veća količina aluminijevog sulfata koji se inače koristi za pročišćavanje vode kada se ona zamuti. Ova naselja neće moći piti vodu najranije do petka dok se ne napravi nova analizaDaruvarsko komunalno poduzeće Darkom izvjestilo nas je kako osim Donjeg Daruvara i Sirača, voda za piće nije ispravna ni u Doljanima.

Analizama je utvrđena nesukladnost, odnosno u vodi za piće pronađena je veća količina aluminijevog sulfata nego što je to zakonom propisano. Aluminijev sulfat inače se koristi za pročišćavanje vode kada se ona zamuti što na ovom području nije rijetka pojava.

Čeka se nova analiza

Iz Darkoma su nam jučer rekli kako se zbog veće količina aluminijevog sulfata koja se trenutno nalazi u vodi za piće, ljudi ne trebaju previše zabrinjavati jer nitko ne može popiti toliko vode da mu taj kemijski spoj ozbiljnije naštetio zdravlju.

Takva situacija s vodom potrajat će sigurno do petka jer im Zavod za javno zdravstvo neće moći ranije napraviti novu analizu.

Pitali smo direktora Darkom vodoopskrbe i odvodnje Daruvar, Vladimira Lukačina, kako se voda može očistiti od aluminijevog sulfata.

Cisterne s vodom

- Ako je povišen, onda ispiremo. Kada nema padalina ili kada se u šumi ništa ne radi, zahvaćena voda se ni ne bistri aluminijevim sulfatom već se samo pušta kroz taložnice i kvarcni pijesak što je u principu dovoljno da se postigne zahtijevani parametar mutnoće - rekao nam je Vladimir Lukačin.

    Opskrba vodom za piće iz spremnika bit će 6. i 7. siječnja na benzinskoj postaji INA-e u Donjem Daruvaru u periodu od 14 do 15 sati, u Doljanima u ulici Kopeček od 15.30 do 16.30 sati, a u Siraču će se opskrba pitkom vodom vršiti u periodu od 17 do 18 sati ispred Hrvatskog doma.

Potrošači se mole za razumijevanje i bit će obaviješteni o svim promjenama, poručuju iz Darkoma.