Fotografija: Produženi boravak radi od 11 i 30, pa do 16 i 30 satiFoto: Sanja Vranješević
Galerija
Produženi boravak radi od 11 i 30, pa do 16 i 30 satiFoto: Sanja Vranješević

OŠ Veliko Trojstvo ima rekordan broj učenika u produženom boravku, moguće i novo zaposlenje

Općina plaća učiteljicu za što godišnje odlazi oko 100 tisuća kuna, dok roditelji podmiruju samo trošak obroka koji iznosi 300 kuna. Trenutno 27 mališana ide u produženi boravakVELIKO TROJSTVO – Produženi boravak u školi definitivno je nešto čime se OŠ Veliko Trojstvo može pohvaliti.

Osim što su među rijetkima, ako ne i jedina županijska škola koja nudi tu mogućnost djeci i roditeljima, bilježe ogroman interes djece za istim.

Učenici pišu zadaću, ali rade i brojne druge izvannastavne aktivnosti u produženom boravku/Foto: Sanja Vranješević
Učenici pišu zadaću, ali rade i brojne druge izvannastavne aktivnosti u produženom boravku/Foto: Sanja Vranješević

- Rad djelatnice u produženom boravku u potpunosti financira Općina Veliko Trojstvo. Roditelji plaćaju fiksni mjesečni iznos od 300 kuna. U taj iznos uključena je prehrana, obzirom da ta djeca dobivaju tri obroka – obrok u školi, kompletan ručak i užinu, kazala nam je Sanja Vranješević, ravnateljica OŠ Veliko Trojstvo dodavši kako ove školske godine produženi boravak koristi 27 učenika.

Ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo Sanja Vranješević/Foto:BBŽ
Ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo Sanja Vranješević/Foto:BBŽ

Budući da je riječ o velikom broju djece za jednu učiteljicu, ravnateljica škole Sanja Vranješević i načelnik općine Marko Kutanjac razgovarali su i o mogućem zaposlenju još jedne djelatnice.

Moguće novo zaposlenje

- Vidjet ćemo kako će se situacija odvijati, zasad su sve opcije otvorene. Iako u novu godinu krećemo s istim financijskim izdvajanjem za produženi boravak u školi, uvijek postoji i mogućnost za rebalans. No, isto tako, možda ćemo morati uvesti i neke kriterije kako ona najmlađa djeca koja ne smiju ostati sama kod kuće kada roditelji rade, ne bi ostala bez mjesta u produženom boravku. Mi na to gledamo kao na pomoć mladim obiteljima jer bi bio velik problem da oko 12 sati moraju doći po svoju djecu u školu, a mnogi od njih rade izvan Velikog Trojstva i nisu to u mogućnosti učiniti – kaže načelnik Marko Kutanjac dodavši kako godišnje Općina za produženi boravak, odnosno za plaću radnice, izdvaja oko 100 tisuća kuna.

Marko Kutanjac, načelnik Velikog Trojstva/Foto: Martina Čapo
Marko Kutanjac, načelnik Velikog Trojstva/Foto: Martina Čapo

- Prostor imamo, on je dovoljno velik, ustupila nam ga je Općina i taj dio nije problem. A da nemaju mogućnost ostavljanja djece u produženom boravku, našim roditeljima bilo bi veoma teško jer su većina njih zaposleni. Ovako su djeca na sigurnom i toplom, napišu zadaću, rade i dosta izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti. Roditeljima to puno znači, a ne košta ih puno – ističe Vranješević koja nam pojašnjava kako su u produženi boravak uključeni učenici prva četiri razreda.

Rekordna godina

Budući da je OŠ Veliko Trojstvo već dugi niz godina u jednosmjenskoj nastavi, produženi boravak radi od 11 i 30 sati pa sve do 16 i 30.

- Učiteljica je zadovoljna, makar radi s puno djece. No, prilagodila se. Podijeli smo taj veliki prostor u četiri manja zasebna dijela kako se učenici ne bi miješali i zaista sve to lijepo funkcionira – kaže Vranješević i odaje kako produženi boravak u školi postoji već duži niz godina, još otkako je ravnateljica škole bila Valna Bastijančić Erjavec.

Prostor gdje su smještana djeca koja polaze produženi boravak/Foto: Sanja Vranješević
Prostor gdje su smještana djeca koja polaze produženi boravak/Foto: Sanja Vranješević

Naime, 2011. godina Općina Veliko Trojstvo koju je tada vodio načelnik Ivan Kovačić pronašla je sluha i pomogla financijski postaviti na noge produženi boravak.

- Od samih početaka rad boravka, odnosno plaću učiteljice financira Općina i zahvaljujući tadašnjem načelniku Ivanu Kovačiću produženi boravak se zadržao sve do današnjih dana. Tada je OŠ Veliko Trojstvo bila prva i jedina škola u BBŽ koja je taj vid nastave omogućila roditeljima. Iako je broj djece bio mali, bilo je svega 10-ak polaznika, Općina nije nikada odustala od financiranja. Svi smo vjerovali da će se s vremenom iskristalizirati da je produženi boravak prijeka potreba brojnim roditeljima što se i ostvarilo - kazala je ravnateljica Vranješević i podjsjetila da Općina i danas brine i pomaže radu OŠ. Priznala je kako ih je sve zajedno bivši načelnik Kovačić učio da moraju zajedno surađivati, što su oni i nastavili. Nova garnitura ljudi koja je došla na vlast također ima sluha za sve njihove prioritete, a u konačnici, napominje Vranješević, svi oni imaju isti cilj - a to je dobrobit djece na području Velikog Trojstva. 

Dodatni prostor

Iako je broj djece u produženom boravku već duži niz godina iznad 10, ova je godina baš rekordna, a najviše polaznika imaju iz prvog i trećeg razreda. Cijena produženog boravka od samih početaka nije se mijenjala i od samih početaka Općina financira učiteljicu čija plaća je sada izravnata s učiteljima razredne nastave.

Učiteljica brine o 27 malih polaznika produženog boravka/Foto: Sanja Vranješević
Učiteljica brine o 27 malih polaznika produženog boravka/Foto: Sanja Vranješević

Ima još jedna novost u vezi produženog boravka, a to je da škola namjerava jednu novu prostoriju dobivenu nadogradnjom škole preurediti i prenamijeniti za potrebe produženog boravka. Ali ne način da će uzimali novu djecu, već bi postojeće učenike rasporedili kako bi bila manja gužva u jednom prostoru.

Što će nova godina, kako ona kalendarska, tako i pedagoška donijeti, ostaje tek za vidjeti. Ono što svima budi nadu u Velikom Trojstvu, definitivno je povećanje broja djece. 

Budući da su u produženi boravak uključeni učenici prva četiri razreda, oni su podijeljeni u manje grupe kako se ne bi miješali/Foto: Sanja Vranješević
Budući da su u produženi boravak uključeni učenici prva četiri razreda, oni su podijeljeni u manje grupe kako se ne bi miješali/Foto: Sanja Vranješević