Fotografija: Delegacija je posjetila i razred u kojem srpska nacionalna manjina uči materinji jezik/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Delegacija je posjetila i razred u kojem srpska nacionalna manjina uči materinji jezik/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

OŠ Dežanovac dobila suvremenu učionicu, župan i ravnatelj škole dogovorili ljetovanje učenika

S 12.870 eura uređena je učionica koja je dobila modernu opremu, uključujući i pametnu ploču, a potpisan je i ugovor o ljetovanju učenika u TkonuS ukupno 12.870 eura koji su povučeni putem Ministarstva znanosti i obrazovanja iz Operativnog programa Vlade za srpsku nacionalnu manjinu, Osnovna škola Dežanovac uredila je učionicu računalima i tehničkom opremom kojom će znatno unaprijediti kvalitetu održavanja nastave.

Osim na hrvatskom jeziku, nastava se u osnovnoj školi u Dežanovcu odvija i na češkom i srpskom jeziku, a od sljedeće godine i na mađarskom jeziku što tu školu čini jedinstvenom u Hrvatskoj.  

Župan Marušić u razgovoru s učenicima/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Župan Marušić u razgovoru s učenicima/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Dobivenim novcem smo kompletno uspjeli opremiti jednu učionicu za potrebe nastave. Radi se o interaktivnoj ploči, električnom projekcijskom platnu, projektoru, modularnim stolovima, stolcima, printeru u boji, ormaru za punjenje tableta. To je jedan dio novca. Drugi dio će se realizirati u narednim tjednima. Imali smo potporu na svim razinama, od Ministarstva, Županije i ja svima zahvaljujem - rekao je ravnatelj Zoran Činčak kojemu je, naravno, bilo drago što je škola dobila sredstva za modernizaciju nastave. 

Župan Marko Marušić i ravnatelj Zoran Činčak/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Župan Marko Marušić i ravnatelj Zoran Činčak/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Inicijativa za prijavu projekta došla je od Saše Lukića, zamjenika župana za srpsku nacionalnu manjinu, a projekt je prijavio ravnatelj Činčak. 

- Ovo je hvale vrijedan potez. Imali smo priliku vidjeti na što su utrošena sredstva i sva djeca će to moći koristiti. Ova škola je doista posebna. Imamo polaznike srpske i češke nacionalne manjine, a uskoro ćemo imati i nastavu na mađarskom jeziku. Hvala svima koji su sudjelovali. Svi mi ovdje smo svjesni da je najvažnije ulagati u mlade, u djecu jer je i naša županija u negativnom demografskom trendu kao i ostatak hrvatske. Na nama je da zajedničkim djelovanjem učinimo sve što možemo da taj trend zaustavimo i preokrenemo – poručio je župan Marušić.

Zamjenik župana za srpsku nacionalnu manjinu Saša Lukić poručio je kako vjeruje da će još osnovnih škola iskoristiti mogućnost financiranja.

Saša Lukić, zamjenik župana za srpsku nacionalnu manjinu/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Saša Lukić, zamjenik župana za srpsku nacionalnu manjinu/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

– Ova škola već niz godina ima nastavu na srpskom jeziku, po modelu C. Drago mi je da je cijeli zatraženi iznos kroz projekt i odobren i da je nabavljena cjelokupna oprema i sve što je bilo dogovoreno. Nadam se da ovo neće biti jedina škola s područja Županije koja se javila, da će ih biti još, jer na taj način osiguravamo i podižemo standard i učenici imaju puno bolje uvjete za rad – rekao je Lukić.

Zadovoljan je bio i načelnik Općine Dežanovac Josip Stjepanović.  

Josip Stjepanović, načelnik Općine Dežanovac/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Josip Stjepanović, načelnik Općine Dežanovac/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Na našem području imamo tri nacionalne manjine koje dobro surađuju s Općinom, a jednako dobra je suradnja i sa školom. Pomažemo koliko god nam proračun to dopušta. Primjerice, osiguravamo bilježnice za školu i nikad ne gledamo tko je tko i tko je odakle. Zahvaljujem svima koji su omogućili nabavu nove opreme i nadam se da će se dobra suradnja Ministarstva obrazovanja, Županije i naše Općine nastaviti - rekao je načelnik Josip Stjepanović. 

U Dežanovcu je bio i načelnik Sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina Ministarstva znanosti i obrazovanja Milan Vukelić koji je naglasio važnost njegovanja multikulturalnosti i višejezičnosti. 

Načelnik Sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina Ministarstva znanosti i obrazovanja Milan Vukelić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Načelnik Sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina Ministarstva znanosti i obrazovanja Milan Vukelić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Drago mi je da vi ovdje omogućujete djeci da uče svoj materinji jezik. To je iznimno važno, ne samo da bi se jezik sačuvao, već i zbog stvaranja osjećaja sigurnosti, osjećaja prihvaćenosti i osjećaja ljubavi prema mjestu gdje žive. Siguran sam da će se ovakvi projekti nastaviti kako bi se omogućili što kvalitetniji uvjeti obrazovanja za svu djecu, bez obzira na nacionalnost – poručio je Vukelić.

Nije to bila jedina dobra vijest danas u Dežanovcu. Naime, župan Marko Marušić i ravnatelj škole Zoran Činčak potpisali su Sporazum o besplatnom ljetovanju djece iz obitelji slabijeg imovinskog stanja s područja Županije u školskom odmaralištu u Tkonu na otoku Pašmanu. Tako će se ovog ljeta na plažama u Tkonu kupati oko 70 učenika. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!