Fotografija: Ovaj poznati sir je 25. proizvod s europskom zaštitom zemljopisnog podrijetla/Foto: Grad Bjelovar/Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Ovaj poznati sir je 25. proizvod s europskom zaštitom zemljopisnog podrijetla/Foto: Grad Bjelovar/Foto: Grad Bjelovar

OPG Maciček dobio certifikat za proizvodnju kvargla: "Receptura sada ima europsku zaštitu"

"Proizvodnjom tog poznatog sira, pronosit će se i ime našega grada, a samim time i naše tradicije" poručio je bjelovarski dogadoonačelnik Igor BrajdićNakon što je prošao strogu proceduru kontrola vezano uz proizvodnju Bjelovarskog kvargla, OPG Maciček zadovoljio je sve uvjete i dobio certifikat za proizvodnju tog poznatog sira koji je i 25. proizvod s europskom zaštitom zemljopisnog podrijetla, javljaju iz Grada Bjelovara.

Zamjenik bjelovarskoga gradonačelnika Igor Brajdić posjetio je jučer OPG Maciček te je tom prilikom istaknuo kako je riječ o točno propisanoj bilogorskoj recepturi koja je dobila europsku zaštitu što puno znači za naš grad, županiju, ali i cijelu Hrvatsku.

Kvargl/Foto: Grad Bjelovar
Kvargl/Foto: Grad Bjelovar
Vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Dejan Maciček/Foto: Grad Bjelovar
Vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Dejan Maciček/Foto: Grad Bjelovar

- Proizvodnjom tog poznatog sira, pronosit će se i ime našega grada, a samim time i naše tradicije - poručio je Brajdić.

Ručna proizvodnja

Vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Dejan Maciček kaže kako su i ranije proizvodili kvargle, uz ostale mliječne proizvode, no sada su oni prilagođeni točno određenoj recepturi koja nije puno odstupala od njihove.

Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar

S obzirom da se Bjelovarski kvargl radi isključivo ručno, proizvedu ih do 200 na tjedan, a komad stoji 2 eura i može se kupiti na Gradskoj tržnici te na njihovom imanju.

Bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić/Foto: Grad Bjelovar
Bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić/Foto: Grad Bjelovar

Inače, Grad Bjelovar, putem dva Javna poziva, osigurava potpore i to za pomoć poljoprivrednicima u radu na različitim poljima, ali i za sufinanciranje certifikata za proizvodnju Bjelovarskog kvargla.

Točnije, još do 18. svibnja na Javni poziv za udruge u gospodarstvu mogu se javiti zainetresirani za razvoj i promociju zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije. Tu je najviša potpora do 3.000 €.

Poticanje plasmana

Drugi Javni poziv odnosi se na dodjelu potpore male vrijednosti proizvođačima Bjelovarskog kvargla, odnosno na one koji su okupljeni u bjelovarskoj Udruzi sirara te žele unaprijediti proizvodnju našeg zaštićenog sira. Putem tog Poziva moguće je najviše dobiti 13.300 €. Cilj je poticanje proizvodnje i plasmana Bjelovarskog kvargla, a potpora se može iskoristiti, primjerice, za ishođenje dokumentacije za opremanje, za uređenje, adaptaciju postojećeg prostora, kupnju opreme, uslugu veterinarske inspekcije i slično. Javni poziv je otvoren 5. travnja, a sve do iskorištenja sredstava.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!