Fotografija: Načelnik Ivan Marković godinama iz proračuna izdvaja velika sredstva za pomoć mladim obiteljima/Foto: Leon Hribljan (Općina Velika Trnovitica)
Galerija
Načelnik Ivan Marković godinama iz proračuna izdvaja velika sredstva za pomoć mladim obiteljima/Foto: Leon Hribljan (Općina Velika Trnovitica)

Općina Velika Trnovitica od ove godine novčanim sredstvima pomaže mladima stvoriti dom

Općina daje i razne subvencije poput sufinanciranja dječjeg vrtića, predškolskog odgoja, besplatne kuhinje u osnovnim školama, zatim kupovinu radnih bilježnica, pribora školarcima...VELIKA TRNOVITICA – Da je čelništvu općine Velika Trnovitica jedan od najvažnijih segmenata ulaganje u djecu i mlade, već je nadaleko poznato. Upravo Općina Velika Trnovitica za svako novorođeno dijete izdvaja po 10 tisuća kuna, najviše od svih lokalnih samouprava u cijeloj Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, a drže i visoko mjesto u Hrvatskoj.

Izdvajanja za novorođenčad

Naime, općina Velika Trnovitica među 15-ak je općina u RH koje najviše ulažu u demografske mjere. Točnije, Velika Trnovitica među devet je Općina i Gradova u Hrvatskoj koji s najizdašnijim sredstvima podupiru rođenje djece na svojem teritoriju. Ono što plijeni pažnju je činjenica da Velika Trnovitica u tom dijelu stoji bok uz bok s mnogo razvijenijim lokalnim samoupravama.

Načelnik Velike Trnovitice Ivan Marković/Foto: Martina Čapo
Načelnik Velike Trnovitice Ivan Marković/Foto: Martina Čapo

No, to nije jedini poticaj koji nude mladim obiteljima. Tu su razno razne subvencije poput sufinanciranja dječjeg vrtića, predškolskog odgoja, besplatne kuhinje u osnovnim školama, zatim kupovina radnih bilježnica i pribora školarcima. Ujedno sufinanciraju i prijevoz srednjoškolaca, te smještaj za one koji ne putuju. Studenti, pak, dobivaju jednokratne pomoći. Za sve nabrojeno godišnje odlazi oko 500 tisuća kuna iz općinskog proračuna.

Stambeno pitanje

No, od ove godine postoji još jedna pogodnost koja se odnosi na pomoć prilikom rješavanja stambenog pitanja mladim obiteljima.

Svečana Sveta misa povodom Dana Općine na kojoj sudjeluje mnoštvo mještana/Foto: Martina Čapo
Svečana Sveta misa povodom Dana Općine na kojoj sudjeluje mnoštvo mještana/Foto: Martina Čapo

-Vijeće je potvrdilo odluku da krećemo s potporama za mlade obitelji. Za tu smo svrhu osigurali 150 tisuća kuna. Želimo pomoći mladima kod adaptacije stare nekretnine ili kod izgradnje nove. Cilj nam je zadržati mlade u Velikoj Trnovitici, a točne kriterije još nismo donijeli. Bit će razrađeni ovih dana jer moramo biti vrlo oprezni. Naglasak je na ljudima koji žele doći ili pak ostati. Budući da smo imali nekoliko pokušaja zlouporabe potpora za novorođenu djecu, stvarno moramo biti oprezni. Ljudi dođu na svakakve ideje.

Pokušaj prijevare

Primjer prevare je obitelj koja živi stotinama kilometara od Velike Trnovitice, no jedan od supružnika je prijavljen na području naše općine pa su došli na ideju tražiti novac za rođenje djeteta. Kada smo ih odbili. Čak su nas prijavili Ministarstvu i žalili se da su narušena prava djeteta, pa smo se morali opravdavati i dokazivati, ističe Marković. Iz svega navedenog potrebno je, naglašava načelnik, vrlo oprezno napisati kriterije nove mjere.