Fotografija: Igor Supan, zamjenik načelnika Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr
Igor Supan, zamjenik načelnika Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr

Općina Sirač povećala sredstva za program poticanja gospodarstva za dodatnih 100 tisuća kuna

Osim toga, kroz dva do tri tjedna mladi s područja Općine Sirač mogu se početi prijavljivati za kupnju građevinskog zemljišta ili kuće, izgradnju ili za rekonstrukciju trenutne kućeZadnja sjednica Općine Sirač održala se protekli tjedan prije raspuštanja ovog saziva Općinskog vijeća.

Na sjednici je usvojen Zaključak i donošenje odluka o izmjenama i dopunama Statuta Općine Sirač gdje se po novome ukida zamjenik načelnika, a saziv vijeća spušta se s jedanaest na devet vijećnika.

Posebno zanimljiva točka sa sjednice bio je Program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji za koji je u Proračunu Općine Sirač izdvojeno 150 tisuća kuna.

Prijavilo se više poduzetnika

- Mjera je sada donesena i treba ići na Županijski glasnik tako da predviđam da će kroz dva do tri tjedna i službeno započeti. To je i poziv da se mladi krenu prijavljivati za kupnju građevinskog zemljišta ili kuće, izgradnju ili za rekonstrukciju trenutne kuće. Mladima to mora biti prva nekretnina. Bitno je da nemaju do sada nikakve nekretnine, a kroz ovaj program mogu povući čak do 45 tisuća kuna ovisno o kojoj se mjeri radi  - rekao nam je Igor Supan.

Tu je i Program poticanja gospodarstva u kojem je, kaže Supan, u planu bilo izdvojiti 150 tisuća kuna. Međutim prijavilo se nekoliko gospodarstvenika koji bi išli u zapošljavanje novih radnika, neki su već i zaposlili radnike pa bi se prijavili na program, a neki su čak zainteresirani i za ulaganje u postrojenje i opremu tako da su sredstva podigli na 250 tisuća kuna.

Nova sredstva po potrebi

- S obzirom da će izbori biti u svibnju, dok se Vijeće konstituira i prođe rebalans, a da se ne čeka dugo na povećanje sredstava, mi smo krenuli ranije s tom odlukom. Cilj nam je i ako potrošimo sva sredstva da nađemo mogućnost povećanja, tako da svi koji se jave mogu dobiti sredstva, da nema zakinutih i da pomognemo svima koji su se javili. Računamo na pet gospodarstvenika ovim povećanjem. Zainteresiranih ima i vjerujem da ćemo kroz mjesec ili dva potrošiti sva sredstva, a onda ćemo čekati što će biti u sljedećem sazivu, ako bude još financijskih sredstava ovisno koliko će biti zainteresiranih - kaže zamjenik načelnika Općine Sirač, Igor Supan.

Kako smo ranije izvijestili, prva vrsta potpora za razvoj gospodarstva na području Općine Sirač je jačanje konkurentnosti poduzetnika unutar koje su brojne potpore: potpora za pokretanje gospodarskih aktivnosti poduzetnika početnika, potpora za nabavu i ugradnju strojeva i opreme, potpora za certificiranje proizvoda i proizvodnih procesa, potpora za izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova EU te potpora za izlaganje na sajmovima.

Stručno osposobljavanje

Druga vrsta potpora namijenjena je razvoju poduzetničke infrastrukture unutar koje su: oslobađanje od obveze plaćanja komunalnog doprinosa te oslobađanje od obveze plaćanja komunalne naknade. Treća vrsta potpora je stručna i poduzetnička izobrazba unutar koje su potpora za stručno obrazovanje i osposobljavanje te polaganje stručnih i majstorskih ispita.

Naposljetku tu je i potpora za povećanje zapošljavanja unutar koje je potpora za zapošljavanje i samozapošljavanje. Važno je naglasiti da sjedište ili poslovna jedinica poduzeća kao i osoba koja se zapošljava moraju biti s područja Općine Sirač, a zaposlenik kod poslodavca mora potom ostati zaposlen najmanje tri godine.

Gradit će se novi vrtić

Izuzev ovog programa, zamjenik načelnika Igor Supan, istaknuo je i kako su prijavili izradu projektne dokumentacije za izgradnju dječjeg vrtića u iznosu od 250 tisuća kuna. Kako kaže, tražili su 70 posto sufinanciranja preko Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

- Rok za prijavu bio je prošli tjedan i sada čekamo odluku. Ja se nadam da bi trebali dobiti sufinanciranje jer kod projektne dokumentacije nije riječ o velikom iznosu. Nadamo se to riješiti prije mjere 7.4.1. ako će je biti, a trebalo bi biti, da možemo prijaviti izgradnju vrtića. Sada je vrtić u sklopu škole, a u njemu je 40-ak djece. Fali nam prostora i javila se potreba odvajanja od škole – kazao je Igor Supan i dodao da su kroz Program brdsko-planinskih područja i Program održivog razvoja lokalne zajednice dobili sredstva i za uređenje ulica te drugu fazu projekta rekonstrukcije Društvenog doma u Kipu.