Fotografija: Mlade obitelji s novcem mogu lakše kupiti novu nekretninu ili renovirati postojeću/Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Galerija
Mlade obitelji s novcem mogu lakše kupiti novu nekretninu ili renovirati postojeću/Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Općina Sirač daje potpore mladim obiteljima do 45.000 kuna, a poduzetnicima do 70.000 kn

Za Program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji Općina Sirač izdvojila je 150 tisuća kuna, a iznos potpore za Program poticanja gospodarstva povećali su na 250 tisuća kunaOpćina Sirač objavila je Javni poziv za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na području općine u kojem mlade obitelji imaju mogućnost povlačenja bespovratnih sredstava kroz tri mjere. Isto tako, objavljen je i Javni poziv za poticanje gospodarstva na području Općine Sirač kroz koji gospodarski subjekt može povući do 70 tisuća kuna kroz devet mjera.

Za Program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji Općina Sirač izdvojila je 150 tisuća kuna. Važno je naglasiti da mladima to mora biti prva nekretnina, a kroz ovaj program mogu povući čak do 45 tisuća kuna ovisno o kojoj se mjeri radi.

- Pozivamo mlade na prijavu kako kupovine zemljišta i kuća tako i na rekonstrukciju ili adaptaciju kuće u kojoj trenutno žive kako bi im općina pomogla da ostanu na ovom području i da osnivaju svoje obitelji - rekao nam je Igor Supan, zamjenik načelnika općine Sirač.

Veliki interes

Za Program poticanja gospodarstva Općina Sirač imala je u planu izdvojiti 150 tisuća kuna. Međutim prijavilo se nekoliko gospodarstvenika koji su planirali zapošljavanje novih radnika, neki su već i zaposlili radnike dok su drugi bili zainteresirani za ulaganje u postrojenje i opremu tako da su sredstva, kazao nam je Supan, podigli na 250 tisuća kuna.

Igor Supan, zamjenik načelnika općine Sirač/Foto: MojPortal.hr
Igor Supan, zamjenik načelnika općine Sirač/Foto: MojPortal.hr

Prva vrsta potpora za razvoj gospodarstva na području Općine Sirač je jačanje konkurentnosti poduzetnika unutar koje su brojne potpore: potpora za pokretanje gospodarskih aktivnosti poduzetnika početnika, potpora za nabavu i ugradnju strojeva i opreme, potpora za certificiranje proizvoda i proizvodnih procesa, potpora za izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova EU te potpora za izlaganje na sajmovima.

Sjedište poduzeća

Druga vrsta potpora namijenjena je razvoju poduzetničke infrastrukture unutar koje su: oslobađanje od obveze plaćanja komunalnog doprinosa te oslobađanje od obveze plaćanja komunalne naknade. Treća vrsta potpora je stručna i poduzetnička izobrazba unutar koje su potpora za stručno obrazovanje i osposobljavanje te polaganje stručnih i majstorskih ispita.

Naposljetku tu je i potpora za povećanje zapošljavanja unutar koje je potpora za zapošljavanje i samozapošljavanje. Važno je naglasiti da sjedište ili poslovna jedinica poduzeća kao i osoba koja se zapošljava moraju biti s područja Općine Sirač, a zaposlenik kod poslodavca mora potom ostati zaposlen najmanje tri godine.