Fotografija: Poplavljeno tlo u Dežanovcu/Foto: Facebook
Galerija
Poplavljeno tlo u Dežanovcu/Foto: Facebook

Općina Dežanovac čeka procjenu štete na usjevima zbog jučerašnje obilne kiše i poplave

Povjerenstvo će izaći na teren i vidjeti ima li osnove za proglašenje elementarne nepogode. Sada tamo ne možemo ni obići usjeve zbog velike količine blata, kaže načelnik Josip StjepanovićZbog velike količine kiše koja je padala na području Daruvara, stvorila se poplava na državnoj cesti Garešnica-Daruvar u mjestu Dežanovac.

Automobili su čekali u koloni ispred poplavljenog dijela kolnika/Foto: Facebook
Automobili su čekali u koloni ispred poplavljenog dijela kolnika/Foto: Facebook

Naime, u jednom trenutku kolnik je bio potpuno poplavljen te se iz tog razloga na cesti prvo stvorila kolona, a potom je i zbog sigurnosti putnika promet s njom obustavljen te je policija svojim vozilima blokirala prolaz na dva, tri sata dok se kiša nije smirila.

Policija je blokirala prolaz poplavljenim dijelom kolnika/Foto: Facebook
Policija je blokirala prolaz poplavljenim dijelom kolnika/Foto: Facebook

- Bio je zatvoren dio ceste na kraju Dežanovca koji vodi do pročistača, a policija je preusmjeravala promet na druge ceste. Okolna područja nemaju nikakve štete, samo taj dio ima i to se uvijek događa kod velike količine kiše - kaže Josip Stjepanović, načelnik Općine Dežanovac.

Šteta na usjevima

Nastala je i velika šteta na usjevima jer je kiša poplavila okolna polja. Na najvećem dijelu tog područja posađen je kukuruz.

Josip Stjepanović, načelnik općine Dežanovac/Foto: MojPortal.hr
Josip Stjepanović, načelnik općine Dežanovac/Foto: MojPortal.hr

- Otvorilo se nebo i velika količina kiše padala je na njive i usjeve te niz potok. To je tako padalo baš na tom dijelu, na drugim dijelovima i nije bilo tako puno kiše. Tolika količina kiše zaštopala je propust ispod državne ceste te se kasnije izlila na samu cestu i iznijela mulj. Svo je blato i mulj prešlo na usjeve kukuruza na okolnim poljima. Voda je odnijela nešto usjeva. Ne znam točno napamet reći kolika je površina u pitanju. Možda dvadesetak hektara, a možda i više. Na livadama nema velike štete, osim što je kiša odnijela sijeno koje netko nije pokupio. Poslije su vatrogasci cestu oprali i sada je cesta prohodna, a stanje se na cesti normaliziralo - rekao nam je Josip Stjepanović.

Procjena štete

Kako kaže načelnik, trebalo bi se poraditi na propustu ispod ceste što je u vlasništvu Državne uprave za ceste jer je to ipak državna cesta, a na tom se dijelu često dešavaju poplave.

Prvo se počela stvarati kolona zbog poplave/Foto: Facebook
Prvo se počela stvarati kolona zbog poplave/Foto: Facebook

- Danas ili sutra će povjerenstvo izaći na teren i vidjeti ima li osnove za proglašenje elementarne nepogode ili nema. Sada tamo ne možemo ni otići zbog velike količine blata na poljskom putu da bi obišli te usjeve. Kroz nekoliko dana ćemo vidjeti što ćemo napraviti. Stanje ćemo uputiti županu - kazao je.