Fotografija: Pročelje vrtića u Dežanovcu/Foto: Nikica Puhalo
Galerija
Pročelje vrtića u Dežanovcu/Foto: Nikica Puhalo

Općina Dežanovac 30 godina čeka izgradnju vrtića. A sad su ga napokon i dočekali...

Gradnja vrtića sad je ušla u završnu fazu, pristupni put je asfaltiran, uređuje se sami prilaz ulazu u vrtić, a u budućoj vrtićkoj kuhinji upravo se postavljaju pločice...Punih 30 godina općina Dežanovac čeka svoj vrtić za djecu i za nekoliko mjeseci taj san će biti i ostvaren. Naime, roditelji s područja te općine dosad su djecu upisivali u vrtiće u Daruvaru, Garešnici i Badljevini, kako je kome više odgovaralo zbog posla, a neki i silom prilika nevezano za posao. 

Ponos općine

Gradnja vrtića sad je ušla u završnu fazu, pristupni put je asfaltiran, uređuje se sami prilaz ulazu u vrtić, a u budućoj vrtićkoj kuhinji upravo se postavljaju pločice. 

- Ovo je ponos naše općine, mi taj vrtić čekamo 30 godina. Vrijednost mu je nešto viša od 5,000.000 kuna. Naime, zbog greške projektanta cijena je narasla za nekih 200.000 kuna jer projektanti nisu sve dobro isplanirali pa smo na kraju morali imati dodatne radove. No, sve će to biti plaćeno, sredstva su osigurana i izvođačima radova će svi računi biti plaćeni - rekao nam je načelnik općine Dežanovac Josip Stjepanović.  

Stjepan Lešković, direktor obrta Elmo koja je jedan od dva izvođača radova s načelnikom općine Dežanovac Josipom Stjepanovićem/Foto: Nikica Puhalo
Stjepan Lešković, direktor obrta Elmo koja je jedan od dva izvođača radova s načelnikom općine Dežanovac Josipom Stjepanovićem/Foto: Nikica Puhalo

Inače je izgradnja vrtića stopostotno financirana iz Programa ruralnog razvoja, odnosno Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 4,8 milijuna kuna. Dio novca za gradnju je već povučen, a dio će se povući za nekoliko mjeseci. 

Potrebne dozvole

- Imamo još 2,500.000 milijuna kuna za povući iz EU fondova za ovaj projekt. Kada dobijemo sve potrebne dozvole, onda ćemo steći pravo tražiti i taj ostatak financijskih sredstava - kaže Stjepanović. 

Foto: Nikica Puhalo
Foto: Nikica Puhalo

Izvođač radova je Poljoprivredna zadruga Skočaj iz Đulovca i Elmo iz Grubišnog Polja. 

- Radovi su, kao što vidite, u završnoj fazi, ispred ulaza u vrtić postavlja se staza s malim kockastim blokovima, postavljaju se pločice što je priprema za dolazak kuhinje i namještaja koji dolaze sljedeći tjedan tako da vjerujemo da će za desetak dana sve biti postavljeno. Zatim se sve treba počistiti i izglancati, sve ćemo napraviti u roku - kaže načelnik Stjepanović. 

Na ovom travnjaku pokraj vrtića uskoro će niknuti dječje igralište/Foto: Nikica Puhalo
Na ovom travnjaku pokraj vrtića uskoro će niknuti dječje igralište/Foto: Nikica Puhalo

Općini će po završetku radova trebati ishoditi uporabnu dozvolu i dozvolu Županije za rad vrtića, a taj "papirnati" dio trebao bi biti gotov do kraja godine.

U vrtiću će se o djeci s područja općine Dežanovac brinuti tri odgajateljice. 

Foto: Nikica Puhalo
Foto: Nikica Puhalo