Fotografija: Novi asfalt u Šeovici/Foto: Compas.hr
Galerija
Novi asfalt u Šeovici/Foto: Compas.hr

Omanovačka ulica u Šeovici napokon dobila novi asfalt

Cesta je imala velika oštećenja uslijed dugotrajnog korištenja, ali i posljedica ratnih razaranja. Bila je nesigurna za promet vozila, a zbog uskog kolnika bilo je otežano i njihovo mimoilaženjeProšlog je tjedna dovršeno asfaltiranje Omanovačke ulice u Šeovici, piše Compas.hr.

Djelatnici poduzeća CESTE d.d. iz Bjelovara asfaltirali su ukupno 1000 metara ceste, a projekt je realiziran iz Programa za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. Projekt obuhvaća i asfaltiranje ceste u Ulici Alojzija Stepinca u Donjem Čagliću ukupne dužine 200 metara, čije asfaltiranje se tek očekuje. Ukupna vrijednost projekta je 449.641,75 kuna od čega 78% financira MRRFEU, a 22% Grad Lipik.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Ovo asfaltiranje nastavak je strategije Gradske uprave koja je pokazala, kako u ranijim razdobljima, tako i sada, volju za obnovom što većeg broja prometnica na području Lipika. Prošle je godine asfaltirano 600 metara, a godinu prije toga 500 metara Omanovačke ulice.

Sanacija ove ceste je bila nužna s obzirom na značajna oštećenja nastala uslijed dugotrajnog korištenja, ali i posljedica ratnih razaranja. Bila je nesigurna za promet vozila, a zbog uskog kolnika bilo je otežano i njihovo mimoilaženje.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Zbog svega toga je njezina obnova obuhvatila aktivnosti poput popravka udarnih jama asfaltom, prskanja postojeće podloge bitumenskom emulzijom te izrade novog habajućeg asfaltnog sloja. Još je ostalo urediti bankine i oborinsku odvodnju ceste što je planirano kroz dogledno vrijeme.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Sveukupna vrijednost projekta tijekom ove višeetapne sanacije iznosila je  449.641,75 kuna, od čega je 350.000,00 kuna pristiglo iz Ministarstva, dok je ostatak financijske konstrukcije podmiren iz lipičkog gradskog proračuna, piše Compas.hr.

„Ovo je nastavak uređenja nerazvrstanih cesta na području Grada Lipika. Sad je gotovo s uređenjem u  Šeovici, a nastavljamo dalje. Cilj je da kroz iduće tri do četiri godine asfaltiramo sve nerazvrstane ceste, ali i popravimo one koje su oštećene. U sljedećem razdoblju je u planu i asfaltiranje Ulice Alojzija Stepinca u Donjem Čagliću, a ostao nam je još Kovačevac, Strižičevac i Ulica Matije Gupca u Antunovcu.“, izjavio je ovom prigodom lipički gradonačelnik Vinko Kasana.