Fotografija: Danas su otvorene prijave za izbor za najljepši balkon ili okućnicu/Foto: Grad Daruvar, Privatni album
Galerija
Danas su otvorene prijave za izbor za najljepši balkon ili okućnicu/Foto: Grad Daruvar, Privatni album

OLIVERIN CVIJET Grad Daruvar krenuo u potragu za najljepšim balkonom i okućnicom

Od prošle godine ovaj izbor ima svoje posebno ime – Oliverin cvijet. A sve u čast ženi čiji je balkon lani osvojio 3. mjesto, a koja ga je uređivala tokom svoje najteže životne bitke...DARUVAR – I ove godine Grad Daruvar u potrazi je za najljepšim balkonom i okućnicom. Komisija za gospodarenje zelenim površinama, podsjetimo, svake godine, obilazi i ocjenjuje prijavljene obitelji i pojedince koji su dali sve od sebe da bi baš njihov balkon ili okućnica bili najljepši.

Foto: Grad Daruvar
Foto: Grad Daruvar

Ono što je novo jest da od prošle godine ovaj izbor ima svoje posebno ime – Oliverin cvijet. Prisjetimo se dirljive priče od prije osam mjeseci. Naime, balkon Daruvarčanke Olivere Matković na prošlom je izboru održanom 2023. godine osvojio 3. mjesto. Olivera je bila majka djeteta s poteškoćama, voljena supruga i žena koja je obožavala cvijeće svim svojim srcem.

Bolest je bila jača

Nažalost, 10. rujna ova je mlada žena sa samo 42. godine izgubila životnu bitku. Bolest s kojom se borila dvije godine bila je jača. Kada se već mislilo da će pobijediti, sve je krenulo naopako…

Olivera Matković preminula je od karcinoma na sinusima s 42 godine/Foto: Privatni album
Olivera Matković preminula je od karcinoma na sinusima s 42 godine/Foto: Privatni album

Iako je priča tužna, Oliverina ljubav prema cvijeću čak i u najtežim životnim borbama, dirnula je Daruvarčane koji su došli na ideju da izbor ubuduće nosi njeno ime.

Daruvarčanka Danijela Ljutak Jureković, saznavši za sve što se dogodilo njezinoj sugrađanki koju uopće nije osobno poznavala, napisala je mail Turističkoj zajednici Daruvar-Papuk kao jednom od organizatora izbora za najljepšu okućnicu i balkon i predložila da izbor dobije ime po Oliveri.

Gradonačelnik Damir Lneniček rado je prihvatio ideju o novom nazivu izbora, a zahvalan na tome bio je i Oliverin suprug, Franjo Matković.

Tužna dodjela

Upravo je on u listopadu došao na svečanost proglašenja pobjednika, odnosno na dodjelu nagrada izbora za najljepšu okućnicu i balkon.

Predivni balkon Olivere Matković/Foto: Grad Daruvar
Predivni balkon Olivere Matković/Foto: Grad Daruvar
Ruže su bile Oliverin najdraži cvijet/Foto: Privatni album
Ruže su bile Oliverin najdraži cvijet/Foto: Privatni album

Teško je skrivao suze na licu, no znao je da je više od svega njegova Olivera voljela cvijeće. Ispričao nam je koliko je njegova supruga voljela cvijeće i kako se o njemu brinula i tokom liječenja, pa i u posljednjim danima života. Stoga ga je gesta da izbor nosi njeno ime veoma ganula. Cijelu priču možete pročitati OVDJE.

Prijaviti se na ovogodišnji izbor možete putem popunjenog Obrasca kojeg je potrebno dostaviti u Gradsku upravu ili na mail: tea.mik@daruvar.hr.

Rok prijave je do 08.07.2024. godine.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!