Fotografija: Ministar Butković i župan Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Ministar Butković i župan Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Oleg Butković: "Bilo je problema, no brza cesta do Bjelovara stići će do kraja 2025."

Ispričavam se svim ljudima u ovom kraju što će projekt kasniti, ali naprosto to nije odgovornost i krivica Vlade niti Hrvatskih cesta, kazao je ministarBrza cesta od Zagreba do Bjelovara najranije bi mogla biti gotova krajem 2025. godine, potvrdio je danas ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Podsjetimo, u rujnu prošle godine otvoreni su radovi na preostalih 12 kilometara brze ceste i tom je prilikom rečeno je da rok za dovršetak tog projekta 30 mjeseci, međutim sada je sigurno da će taj rok ipak biti prolongiran.

- Nažalost, nakon otvaranja radova na dionici Farkaševac - Bjelovar imali smo problem kojeg uzrokovao rat i Ukrajini, a radi se naravno o povećanju cijena. Naime, izvođač po ugovorenim cijenama nisu htjeli izvoditi radove te je došlo do zastoja od godinu dana. Čak je i prijetio raskid ugovora, što smo pod svaku cijenu htjeli izbjeći. Ispričavam se svim ljudima u ovom kraju što će taj projekt kasniti, ali naprosto to nije odgovornost ili krivica niti Vlade niti Hrvatskih cesta. Slične situacije imali smo na jako puno projekata, pojasnio je Butković.

Radovi na zadnjih 12 kilometara otvoreni su za Dan Grada Bjelovara 2022. godine/ Foto: BBŽ
Radovi na zadnjih 12 kilometara otvoreni su za Dan Grada Bjelovara 2022. godine/ Foto: BBŽ

Dodao je i to da je sada sve dogovoreno te da se radovi odvijaju na i na dionici prema Bjelovaru, ali i prema Koprivnici.

Iduće godine kreće gradnja ceste prema Virovitici

- Točan datum završetka dionice do Bjelovara teško mi je reći. Međutim, vjerujem da više neće biti nikakvih problema, a u tom slučaju realno je očekivati da se cesta završi krajem 2025. godine, istaknuo je ministar Butković.

Kako kaže, brza cesta do Bjelovara nastavit će se prema Virovitici, odnosno Terezinom Polju, a to je jedan od dva cestovna pravca koja će biti sufinancirana ih EU fondova. 

- Do kraja ove godine raspisat ćemo natječaj za prvih 14 kilometara brze ceste od Bjelovara do Bulinca, a izgradnja bi trebala početi iduće godine. Naime, politika Vlade je da se ide u realizaciji svih brzih cesta, a među njima je svakako i cesta do Bjelovara, odnosno do Virovitice, naglasio je Oleg Butković.

Ministar Oleg Butković/ Foto: BBŽ
Ministar Oleg Butković/ Foto: BBŽ

Odgovarajući na pitanja novinara ministar je poručio da se radi o brzoj cesti, bez obzira na to što se grade samo dva traka.

- Radi se jedan kolnik, no tehnički zadovoljava uvjete brze ceste. Ista takve cesta gradit će se do Virovitice, zaključio je Butković te se još jednom ispričao žiteljima ovog kraja. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!