Fotografija: Projekt aglomeracije osigurao bi Daruvaru kontinuirano kvalitetnu pitku vodu/Foto: Pexels
Galerija
Projekt aglomeracije osigurao bi Daruvaru kontinuirano kvalitetnu pitku vodu/Foto: Pexels

Odobrile Hrvatske vode: Daruvaru otvoren put za projekt aglomeracije i kvalitetniju vodu

"Vjerujem da bi prvi radovi mogli početi već sljedeće godine i da ćemo s ovim projektom uhvatiti priključak s ostalim gradovima koji su aglomeraciju već proveli", rekao nam je gradonačelnik LneničekDobre vijesti za građane Daruvara stižu s današnjeg sastanka održanog u Zagrebu. Naime, u sjedištu Hrvatskih voda održan je sastanak s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, voditeljem sektora za EU projekte Dinkom Polićem te voditeljem sektora za podršku u pripremi i provedbi EU projekata Mariom Obrdaljom.

Daruvarsku stranu na ovom sastanku predstavljali su gradonačelnik Damir Lneniček, dogradonačelnik Vladimir Bilek te direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje Vladimir Lukačin.

Brisanje sporne lokacije

Glavna tema bila je Priprema i provedba EU projekta "Aglomeracija Daruvar" koji je od 30.12. 2020., donošenjem Operativnog programa Vlade Republike Hrvatske. za češku i slovačku manjinu, postao sastavni dio Programa Vlade Republike Hrvatske kroz aktivnost 5.7.1. Operativnog plana.

Nakon ovog sastanka i riješenih imovinsko-pravnih odnosa te održane javne rasprave  o novom prostornom planu Grada Daruvara, poštujući prijedloge iznesene u javnoj raspravi o istom na idućoj sjednici gradskog vijeća Grada Daruvara bit će predloženo brisanje sporne lokacije Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) u naselju Ljudevit Selo te pokretanje aktivnosti za izradu svih novih potrebnih akata za lokaciju iza naselja.

Gradonačelnik Damir Lneniček, dogradonačelnik Vladimir Bilek i direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje Vladimir Lukačin na sastanku s Hrvatskim vodama u Zagrebu/Foto: MojPortal
Gradonačelnik Damir Lneniček, dogradonačelnik Vladimir Bilek i direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje Vladimir Lukačin na sastanku s Hrvatskim vodama u Zagrebu/Foto: MojPortal

- Taj projekt se, na žalost, razvukao na dugi niz godina, premještale su se lokacije za UPOV, građani su bili nezadovoljni, bilo je i tužbi, Hrvatske vode su imale prigovor... No, u proteklih godinu dana mi smo potiho s gradonačelnikom Damirom Lneničekom i Darkom vodoopskrbom i odvodnjom rješavali sve probleme. Izvršen je otkup zemljišta iza Ljudevit Sela. Pokrenut je postupak izmjene i dopune Prostornog plana grada Daruvara o kojem su se očitovali i vijećnici i građani koji su zatražili brisanje sporne lokacije i dali potporu novoj lokaciji koja je predviđena u novom Prostornom planu. Ključno je donijeti novi Prostorni plan temeljem kojeg će se ishoditi nova lokacijska dozvola. Imovinsko pravne odnose smo riješili u proteklih godinu dana i učinjeno smo prezentirali Hrvatskim vodama - rekao nam je dogradonačelnik Daruvara Vladimir Bilek koji ističe kako je sada najvažnije što više nisu opterećeni vremenom kao što su bili prije. 

Izmjena dokumentacije

- U Hrvatskim vodama su se složili kako je dobro što nismo forsirali staru lokaciju jer bismo u tom slučaju zbog neriješenih pitanja sigurno kasnili s rokovima, a zbog kašnjenja bismo plaćali penale. Sada imamo sedam godina za pripremu i izradu cijelog projekta, riješit ćemo sporne dijelove iz proteklog projekta i na kraju ga realizirati kako bi se poboljšala kvaliteta života građana Daruvara - poručio je dogradonačelnik Bilek. 

- Jako mi je drago da se nakon niza godina krećemo u pozitivnom smjeru. Nakon sastanka u Hrvatskim vodama dobili smo suglasnost da idemo u izmjenu projektne dokumentacije. Vjerujem da bi prvi radovi mogli početi već sljedeće godine i da ćemo s ovim projektom uhvatiti priključak s ostalim gradovima koji su aglomeraciju već proveli. Dobro je što možemo učiti iz iskustva tih gradova pa nećemo raditi greške koje su se njima događale i drago mi je što Daruvar bliskoj budućnosti više neće imati problema s vodom - rekao nam je gradonačelnik Lneniček.