Fotografija: Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković

Odobrena obnova Dječjeg odjela bjelovarske knjižnice: "Tražimo alternativni prostor za rad"

Vjerujem da će radovi krenuti početkom svibnja, što bi značilo da imamo dva mjeseca za završiti, kaže HrebakMinistarstvo kulture i medija Gradu Bjelovaru odobrilo je sredstva za konstrukcijsku obnovu još jedne povijesne zgrade koja je oštećena u potresu. Konkretno, riječ je o čitaonici, odnosno takozvanoj "maloj knjižnici", a za izradu projektne dokumentacije i same radove Ministarstvo je osiguralo 619 tisuća eura ili nešto više od 4,5 milijuna kuna.

Iako se ne radi o istom natječaju kao za preostale zgrade, rok za dovršetak ovog projekta također je 30. lipanj.

Borba s rokovima

- Procedura će trajati barem mjesec dana, jer projektanti moraju napraviti projekt, zatim slijedi raspisivanje nabave, prikupljanje ponuda, pa rok za žalbu. Vjerujem da će radovi krenuti početkom svibnja što bi značilo da imamo dva mjeseca za završiti. Taj rok je realan, jer se radi od zgradi od oko 300 kvadrata. Ako će posao dobiti ozbiljni građevinci, poput ovih koji sada obnavljaju zgrade, stići će se, poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da je u sklopu ovog natječaja prijavljena i obnova zgrade u Frajtićevoj ulici za koju rezultate još uvijek čekaju. Naime, riječ je zgradi u koju bi, ako se uspije obnoviti, trebala uči Udruga OSIT.

Zadovoljstvo što bi Dječji odjel trebao zasjati u novom ruhu iskazala je i ravnateljica Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar Vjeruška Štivić.

- Zgrada datira iz 19. stoljeća, a do današnjeg dana nije imala značajnije obnove. Također, u potresu je zaista stradala. Dio štete je saniran, odnosno zakrpan, jer se pročelje razdvojilo. Nadalje, trijem je pod ceradom bio dobrih pola godine, jer tek kad se rastvorilo vidjelo se da su grede popucale. Taj dio u potpunosti riješen i to pod nadzorom konzervatora, pojasnila je Vjeruška Štivić.

Problem s prostorom

Baš kao i kod preostalih zgrada na kojima su radovi u tijeku, i mala knjižnica će nakon konstrukcijske obnove konkurirati za cjelovitu obnovu.

- Nadamo se da će se iznaći sredstva za sveobuhvatnu obnovu, što bi značilo da ćemo dobiti novu stolariju, koja je dotrajala, ali i druge stvari kojima bi se postigle određene energetske uštede. Ostvari li se ovaj projekt, kulturna baština grada Bjelovara dobit će ono što zaslužuje. Naime, upravo su iz čitaonice krenula sva kulturna društva i ustanove, koja su kasnije širila kulturna djelovanje po gradu, poručila je Štivić.

Vjeruška Štivić, ravnateljica Narodne knjižnice
Vjeruška Štivić, ravnateljica Narodne knjižnice "Petar Preradović"/Foto: Martina Čapo

Kada se i ako krene u ove projekta, Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović morat će biti izmješten na neko duže vrijeme, a adekvatan alternativni prostor nije jednostavno naći.

- Prema nekim procjenama cjelovita obnova trajat će oko dvije godine, a za to vrijeme moramo pronaći prostor za neometan rad. Gradskih prostora baš i nema, a unutar naše matične zgrade nedostaje nam mjesta i za postojeću građu. Slijede nam razgovori s osnivačem i vjerujem da ćemo u idućih desetak dana naći rješenje. Znamo da budući prostor neće biti idealan, ali kompromise moramo raditi, zaključila je ravnateljica bjelovarske knjižnice Vjeruška Štivić. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!