Fotografija: Stručni skup trajao je od 11. do 15. travnja/Foto: Jednota - Jana Stanja
Galerija
Stručni skup trajao je od 11. do 15. travnja/Foto: Jednota - Jana Stanja

Odgojitelji i učitelji iz daruvarskog kraja bili na stručnom usavršavanju u Pragu

Odgojno-obrazovni radnici iz daruvarskog kraja su posjetili tri osnovne škole i tri dječja vrtića u kojima su opažali nastavu čeških kolega. Glavna tema seminara bile su metode kritičkog mišljenjaDARUVAR – Iz Češke osnovne škole J. A. Komenskog pohvalili su se kako su bili na stručnom usavršavanju u Pragu, odnosno na seminaru odgojno-obrazovnih radnika češke manjine u Češkog Republici.

Kako kažu, višegodišnje partnerstvo Grada Daruvara s Pragom donijelo im je novu suradnju.

Foto: Jednota - Jana Stanja
Foto: Jednota - Jana Stanja

Vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje i savjetnica za škole s nastavom na češkom jeziku i pismu u Upravi za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja, Jitka Stanja Brdar, uz potporu Saveza Čeha pripremila je državni stručni skup za odgojno-obrazovne djelatnike češke manjine od 11. do 15. travnja upravo u Pragu.

Razgledavanje škola i vrtića

Prisustvovalo je 38 odgojno-obrazovnih radnika iz čeških osnovnih škola Jana Amosa Komenskog iz Daruvara, Josefa Růžičke iz Končanice, Češke PŠ Ivanovog Sela, Gimnazije Daruvar, Češkog Dječjeg vrtića Ferde Mravenca i deset drugih škola u kojima se provodi nastava Češkog jezika i kulture po Modelu C.

Foto: Jednota - Jana Stanja
Foto: Jednota - Jana Stanja
Foto: Jednota - Jana Stanja
Foto: Jednota - Jana Stanja

-Savez Čeha je predstavljala dopredsjednica Saveza Čeha Marija Valek, ujedno ravnateljica ČOŠ Jana Amosa Komenskog. U Pragu su odgojno-obrazovni radnici posjetili tri osnovne škole i tri dječja vrtića u kojima su nekoliko sati opažali nastavu čeških kolega. Razgledali su Osnovnu umjetničku školu Hostivař i pučko učilište Sokolski dom. Jedan dan su posvetili projektima međugeneracijske solidarnosti u Domu za seniore i udruzi Među nama, koji redovito surađuju s djecom iz dječjih vrtića i uzajamno se oplemenjuju zajedničkim međugeneracijskim prijateljstvima.

Metode kritičkog mišljenja

Glavna tema seminara bile su metode kritičkog mišljenja, o kojima je predavanja i radionice pripremila Petra Henderson iz OŠ Křimická. U poslijepodnevnim satima su bili primljeni kod gradonačelnika Praga, pogledali dvije kazališne predstave i pobliže upoznali kulturne i povijesne znamenitosti  Praga, kazala je Jitka Stanja Brdar.

Foto: Jednota - Jana Stanja
Foto: Jednota - Jana Stanja

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!