Fotografija: Toranj je spreman za bušenje, no nema cijevi/ Foto: Facebook Dario Hrebak
Toranj je spreman za bušenje, no nema cijevi/ Foto: Facebook Dario Hrebak

Odgođeno bušenje u V. Korenovu: "Zbog pobunjeničkih hutista u Crvenom moru, kasne cijevi iz Kine"

Umjesto 19. siječnja, planiramo početi bušiti 9. velječe, kazao je Hrebak podsjetivši da projektom geotermalne bušotine namjeravaju grijati buduću poslovnu zonu Veliko Korenovo i Terme BjelovarBJELOVAR - Iako smo prije 10-ak dana najavili kako će još tokom mjeseca siječnja krenuti bušenje na geotermalnom projektu u Velikom Korenovu, to se ipak neće dogoditi. Naime, bjelovarski gradonačelnik otkrio je, iako je toranj spreman za bušenje, kasne cijevi koje stižu iz Kine.

- Toranj je spreman za bušenje. No, čekaju se cijevi iz Kine koje kasne u isporuci. Novi datum početka bušenja je 9.2.2024. Očekujemo temperaturu vode od 80°C na dubini 1500 metara kojom želimo grijati buduću poslovnu zonu Veliko Korenovo i Terme Bjelovar projekt vrijedan 38 milijuna eura koji nam je odobren prije par dana, poručio je gradonačelnik Hrebak kojeg smo upitali zašto cijevi kasne, a odgovor je prilično iznenađujuć.

Okolnim putem

- Sve je bilo dogovoreno, radimo s ozbiljnim tvrtkama, no brod s cjevima je preusmjeren. Mora ići okolnim putem preko Rta dobre nade zbog hutista. Zbog rizika od tih pobunjenika, dakle, ide se okolnim putem pa zbog toga isporuka cijevi kasni. Umjesto 19. siječnja, planiramo početi bušiti 9. velječe, kazao je Hrebak podsjetivši kako je projekt bušotine financiran uz pomoć Vlada Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna, vrijedan 4.4 milijuna eura.

Hutisti su, inače, pobunjenička skupina koju podupire Iran i koja kontrolira velik dio Jemena. Riječ je o naoružanoj skupini iz jemenske šijitske muslimanske manjine. Napadi hutista na Crvenom moru započeli su nakon početka sukoba između Izraela i Hamasa 7. listopada. Hutisti su izjavili da podržavaju Hamas i rekli da će gađati svaki brod u Crvenom moru.

Dodajmo, ovaj iznenadni problem oko kašnjenja i okolne plovidbe zbog Huta, neće za Grad Bjelovar poskupjeti projekt. Gradonačelnik je pojasnio da će trošak snositi tvrtka koja izvodi radove.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!