Fotografija: Komemoracija u Gudovcu/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Komemoracija u Gudovcu/ Foto: Deni Marčinković

Odana počast žrtvama prvog masovnog ustaškog zločina nad Srbima iz okolice Bjelovara

Prvi puta na komemoraciji je sudjelovala Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista, predvođena umirovljenim generalom Lukom DžankomPolaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen području Gudovac dana je obilježena je 81. godišnjica prvog ustaškog masovnog zločina nad Srbima iz okolice Bjelovara. Tradicionalno, organizatori obilježavanja bili su Udruga antifašističkih boraca i antifašista te Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara. 

Kako je rečeno na komemoraciji, 28. travnja 1941. godine na tom je mjestu uhićeno i ubijeno 195 Srba, kojima je jedini krimen bio vjera i nacionalnost.

Zločin su osudili svi prisutni/ Foto: Deni Marčinković
Zločin su osudili svi prisutni/ Foto: Deni Marčinković

Pored članova obitelji i rodbine ubijenih, današnjoj komemoraciji nazočili su iz bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić, članovi Srpskog nacionalnog vijeća i antifašističkih udruga te po prvi puta Udruga hrvatskih branitelja Veterani Domovinskog rata i antifašisti, predvođeni umirovljenim generalom Lukom Džankom.

- Danas sam ovdje prvenstveno kao antifašist i hrvatski branitelj sa željom da mladima pokažemo što je bilo i za što se borimo. Nema revizije povijesti. To su radile ustaše, to nisu radili Hrvati, pored ostalog poručio je general u mirovini Luka Džanko, koji je od 1994. godine u Bjelovaru vodio pripreme za Operaciju Bljesak. 

general Luka Džanko/Foto: Deni Marčinković
general Luka Džanko/Foto: Deni Marčinković

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak u svom je govoru naglasio da osjeća teret ovog mjesta, jer zna sve što se ovdje dogodilo.

- Dobro je da taj teret osjećam, jer se trebamo zapitati što će se događati kada ga prestanemo osjećati. Dijete sam ovog mjesta i zabrinut sam za sve recentno što se događa i što se događalo na ovom, ali i svim drugim mjestima diljem Hrvatske, gdje su počinjavali zločini u ime bilo kojeg režima, između ostalog poručio je Hrebak.

Dario Hrebak/Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/Foto: Deni Marčinković

Na sličnom tragu bio je u bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

- Ovdje se dogodio užasan zločin. To je neshvatljiv i sramotan čin koji zaslužuje jasnu i nedvosmislenu osudu. Čovjek ovdje, ako je normalan i dobronamjeran, mora osjećati nelagodu. To je jednostavno zlo, koje čovjeku pomuti razum i pretvori ga u zvijer. Kao ljudi i kao kršćani pozvani smo boriti se protiv tog zla. Nažalost, slični su se zločini događali i kasnije u našoj bližoj povijesti, a događaju se i danas u Ukrajini, pored ostalog poručio je župan Marušić dodavši da sve žrtve zaslužuju poštovanje i jednak tretman. 

Marko Marušić/Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/Foto: Deni Marčinković

Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković

Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković

Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković