Fotografija: Foto: Duje Klaric/CROPIX (ilustracija)
Foto: Duje Klaric/CROPIX (ilustracija)

Od Velikog petka pa sve do utorka nećete moći slati novac iz jedne banke u drugu

Građani će na Veliki petak moći bez problema podizati gotovinu na bankomatima i plaćati platnim karticama, ali ne i slati novac na račun u druge bankeVeliki petak, 29. ožujka, neradni je dan za sustav provođenja međubankovnih platnih transakcija u eurima.

“Međubankovni nacionalni nalozi u eurima i prekogranični nalozi u eurima zadani 29. ožujka će biti zaprimljeni na izvršenje s valutom sljedećeg radnog dana, a to je utorak, 2. travnja. Hitne naloge u eurima treba provesti najkasnije u četvrtak do 16 sati”, upozoravaju u Zagrebačkoj banci.

Iznimka sustav EuroNKSInst

No, to neće imati nikakvog utjecaja na izvršenje plaćanja između računa koji se vode u istoj banci, kao što neće imati ni utjecaja na plaćanja platnim karticama i podizanje gotovine na bankomatima, doznaje Danica u Hrvatskoj narodnoj banci.

“Dakle, građani će na Veliki petak moći bez problema podizati gotovinu na bankomatima i plaćati platnim karticama”, ističu u HNB-u.

Instant nacionalni nalozi bit će provedeni na Veliki petak, 29. ožujka, uz uvjet da je banka primatelja članica EuroNKSInst sustava te da je zadan putem direktnih kanala kao pojedinačni nalog iznosa do 100.000 eura.

U HNB-u tumače kako su banke sudionice sustava EuroNKSInst: Addiko, BKS bank AG, HPB, Istarska banka Umag, Partner banka, PBZ i Zagrebačka banka.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!