Fotografija: Prve privremene rezultate lokalnih izbora, DIP će na svojoj mrežnoj stranici objaviti u nedjelju u 21 sat/Foto Niksa Stipaničev/Cropix
Prve privremene rezultate lokalnih izbora, DIP će na svojoj mrežnoj stranici objaviti u nedjelju u 21 sat/Foto Niksa Stipaničev/Cropix

Od ponoći počela izborna šutnja: Kazne za njezino kršenje su do pola milijuna kuna

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada ZagrebaS prvim minutama subote počinje izborna šutnja uoči nedjeljnih lokalnih izbora u Hrvatskoj, na kojima tri milijuna 660 tisuća birača ima pravo birati predstavničku i izvršnu vlast u 576 jedinica, piše Jutarnji.hr.

Izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta.

Što je sve zabranjeno?

U tom razdoblju zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora itd.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju.

Za njeno kršenje novčane se kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu, dakle bilo kojeg građanina, do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Kome to prijaviti?

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

Hrvatski birači u nedjelju biraju 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Prvi privremeni rezulatati

Tko će od njih biti izabran, a tko će morati u drugi krug za dva tjedna, znat će se u nedjelju navečer.

Podatke o odazivu birača DIP će objaviti u nedjelju u podne i u 17 sati.

Prve privremene rezultate lokalnih izbora, DIP će na svojoj mrežnoj stranici objaviti u nedjelju u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta, piše Jutarnji.hr.