Fotografija: Foto: Marko Todorov/CROPIX
Galerija
Foto: Marko Todorov/CROPIX

Od ponedjeljka svim osnovnoškolcima besplatan obrok. A Daruvar priprema još nešto...

Vrlo brzo ćemo organizirati da isti topli obrok kakav dobivaju djeca u matičnoj školi bude i u svim našim područnim školama, otkila nam je ravnateljica OŠ Vladimira Nazora Kornelija ČastekOd ponedjeljka, 9. siječnja, svi osnovnoškolci u Hrvatskoj, njih oko 311 tisuća, imat će pravo na jedan besplatan obrok u školi. Mjera je to za čiju će se provedbu iz državnog proračuna izdvojiti sredstva u iznosu od 1,33 € po učeniku. Ovaj model uveden je nakon što je inicijativa četiriju profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu  više od dvije godine upozoravala na nužnost toga da sva djeca imaju besplatan obrok u školi.

Ne pojedu ništa

Naime, prema istraživanju koje je prije više od godinu dana predstavila upravo inicijativa profesorica s Pravnog fakulteta "Pravo svakog djeteta na školski obrok", čak 45 posto djece u Hrvatskoj u školi ne pojede ništa, a 85 posto ravnatelja smatralo je kako je nužno da se uvedu besplatni obroci za svu djecu te da bi o o tome trebala brinuti država, a ne lokalne zajednice. 

Nakon brojnih sastanaka, Vlada ih je odlučila poslušati tako da se od drugog polugodišta u sve osnovne škole uvodi jedan besplatan obrok.

Nejednakosti među mladima

- Uočili smo da postoje nejednakosti među mladima i odlučili smo, u dogovoru sa stručnjacima, poslati jednu važnu poruku za sve roditelje i za sve učenike. Vlada će u proračunu za iduću godinu planirati da država financira jedan obrok dnevno, u svim školama, osnovnim školama od prvog do osmog razreda. Ne želimo da više ijedno dijete u osnovnoj školi koje, ne zbog sebe nego zbog okolnosti u svojoj obitelji, nema sredstava da financira obrok - rekao je svojedobno premijer Andrej Plenković.

Isti obrok svima

Ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora Kornelija Častek pozdravila je ovu odluku Vlade otkrila nam još jednu novost koja će zasigurno razveseliti učenike i roditelje područnih škola u Batinjanima, Gornjim Sređanima, Doljanima, Ivanovom Polju i Gornjem Daruvaru.

Ravnateljica OŠ Vladimira Nazora Kornelija Častek/Foto: MojPortal.hr
Ravnateljica OŠ Vladimira Nazora Kornelija Častek/Foto: MojPortal.hr

- Stvarno mi je izuzetno drago i veselim se što će svako dijete imati osiguran barem jedan topli obrok. Budući da imamo još pet područnih škola, smatram da im trebamo osigurati isti topli obrok kakav dobivaju djeca u matičnoj školi u Gajevoj i u Frankopanskoj. Stoga ćemo vrlo brzo organizirati da isti topli obrok kakav dobivaju djeca u matičnoj školi bude i u svim našim područnim školama. Upravo na tome intenzivno radimo jer sve su to naša djeca - rekla nam je ravnateljica Kornelija Častek. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!