Fotografija: Foto: Vlado Kos/Cropix (ilustracija)
Foto: Vlado Kos/Cropix (ilustracija)

Od početka studenog do danas vozači u Požeško-slavonskoj županiji udarili čak 23 životinje

Ako je vozač vozio po propisima za štetu nastalu od naleta na domaće životinje odgovoran je vlasnik životinjeNa području od 1. studenoga 2022. do danas na području Požeško-slavonske županije zabilježeno je ukupno 23 sudara vozila s životinjom na cesti, izvijestili su iz Policijske uprave požeško-slavonske

Iz policije napominju kako za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, odgovoran je vlasnik životinje pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku.

Odgovara za prekršaj

- Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, upozoravamo vozače na maksimalan oprez na cestama pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima. Također, upozoravamo vozače na neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači - kažu u policiji te dodaju da ako se utvrdi kako je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara za prekršaj.

Također i vlasnik koji je ostavio životinju bez nadzora na cesti, uz odgovornost za nastalu štetu, odgovara i za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.