Fotografija: Gužve na šalterima mogle bi otići u povijest/ Foto: Tom Dubravec/CROPIX


 
Gužve na šalterima mogle bi otići u povijest/ Foto: Tom Dubravec/CROPIX  

Od danas možete predati zahtjev za osobnu iskaznicu u bilo kojoj policijskoj postaji u Hrvatskoj

Gotove osobne iskaznice moći ćete preuzeti u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev za izdavanje, kažu u MUP-uGrađani od danas, 24. srpnja 2023. godine, mogu podnositi zahtjeve za izdavanje osobnih iskaznica u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj koja obavlja i upravne poslove, bez obzira na mjesto svojeg prebivališta ili boravišta, priopćili su iz MUP-a.

Dodatne gužve

Naime, kako kažu u MUP-u, nakon proglašenja prestanka epidemije bolesti COVID-19 i proteka roka u kojem su građani bili dužni podnijeti zahtjev za zamjenu svojih osobnih iskaznica kojima je rok važenja istekao za vrijeme trajanja epidemije, još uvijek veći broj građana svakodnevno podnosi zahtjeve za zamjenu isteklih osobnih iskaznica.

Također, tijekom sezone godišnjih odmora, veliki broj građana koji žive i rade u inozemstvu prilikom dolaska na godišnji odmor nastoje ishoditi nove isprave i obaviti neke od upravnih poslova, što još dodatno stvara gužve na šalterima upravnih poslova u policijskim upravama i postajama.

Iz tog razloga, Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo da će se zahtjevi moći podnositi u bilo kojoj policijskoj postaji u RH.

Ukidanje mjesne nadležnosti

- Na taj način će se građanima olakšati ishođenje osobne iskaznice i izbjegavanje gužvi koje nastaju posebno u velikim policijskim upravama, jer će građani s prebivalištem na području većih policijskih uprava moći podnositi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u okolnim policijskim postajama ili u drugim policijskim upravama. Jednako tako, građanin s prebivalištem na području jedne policijske uprave moći će podnijeti zahtjev u bilo kojoj drugoj policijskoj upravi ili postaji - kažu u MUP-u i napominju kako će izrađene osobne iskaznice građani preuzeti u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev za izdavanje.

Navedeno ukidanje mjesne nadležnosti pri podnošenju zahtjeva za izradom nove osobne iskaznice trajat će do 31. kolovoza 2024. godine.