Fotografija: Zbog uvođenja povratne naknade, mlijeko u PET ambalaži poskupljuje za 50 lipa/Foto: Damjan Tadić/CROPIX
Zbog uvođenja povratne naknade, mlijeko u PET ambalaži poskupljuje za 50 lipa/Foto: Damjan Tadić/CROPIX

Od 1. srpnja mlijeko u plastičnim bocama i velik dio jogurta su 50 lipa skuplji

Iz HPK su upozorili da uvođenje povratne naknade na ambalažu i poskupljenje može dovesti do smanjenja potrošnje domaćeg svježeg mlijeka te ugroziti likvidnost mliječne industrijeIako su proizvođači i brojne strukovne udruge mjesecima pisali premijeru i ministrici argumentirane zahtjeve za odgodu ponovnog uvođenja povratne naknade od 50 lipa za mlijeko i fermentirane proizvode u PET ambalaži, od 1. srpnja ta se naknada ipak uvodi, piše Jutarnji list..

To znači da je svježe mlijeko skuplje za 50 lipa, ali i manja plastična pakiranja, poput voćnih jogurta od dva decilitra naviše. Upravo to svježe mlijeko dolazi u dućane s domaćih farmi, a tetrapak pakiranja trajnog rezervirana su za uvozno mlijeko kojeg je sve više jer Hrvatska ne pokriva ni 50% količine mlijeka iz domaće proizvodnje.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore su upozoravali da bi uvođenje povratne naknade na ambalažu i poskupljenje moglo dovesti do smanjenja potrošnje domaćeg svježeg mlijeka i dodatno destimulirati domaće proizvođače i prerađivače te ugroziti likvidnost mliječne industrije.