Fotografija: Obrt Mreža posjetio je župan sa suradnicima/ Deni Marčinković/BBŽ
Galerija
Obrt Mreža posjetio je župan sa suradnicima/ Deni Marčinković/BBŽ

Obrt Mreža postao prvi registrirani tradicijski obrt u BBŽ: "Orijentirani smo na zapadno tržište"

Vjerujem da će mi ova potvrda pomoći u budućem radu te probijanju tržišta s novim proizvodima, kaže Tihomir IlekovićObrt za proizvodnju užadi i trgovinu "Mreža" postao je prvi registrirani tradicijski obrt na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Damir Pavec, Marko Marušić i Tihomir Ileković/ Deni Marčinković
Damir Pavec, Marko Marušić i Tihomir Ileković/ Deni Marčinković

Inače, vlasnik "Mreže", Tihomir Ileković, za stjecanje uvjerenja o tradicijskom obrtu iskoristio je županijsku mjeru, a njegov su obrt danas posjetili župan Marko Marušić i predstavnici Obrtničke komore BBŽ.

BBŽ financirala certificiranje

- Zahvaljujem se Obrtničkoj komori, kao i Županiji koja mi je u potpunosti financirala certificiranje obrta. Vjerujem da će mi ova potvrda pomoći u budućem radu te probijanju tržišta s novim proizvodima. Inače, naš osnovni proizvod je uže. Obrt trenutno zapošljava troje ljudi, a uskoro ćemo se pojačati  s još jednom osobu. Također, u procesu je i izrada web trgovine, a što se plasmana proizvoda tiče, orijentirani smo na zapadno tržište, jer su novi proizvodi dosta su skupi. Također, vjerujem da će naši proizvodi naći kupce i u Hrvatskoj, jer se radi o retro proizvodima, koji se ponovno vraćaju "u modu", poručio je Tihomir Ileković.

Osnovni proizvod je uže/ Foto: Deni Marčinković
Osnovni proizvod je uže/ Foto: Deni Marčinković
Vrijedno priznanje/ Foto: BBŽ
Vrijedno priznanje/ Foto: BBŽ

Kako kaže, s užetom je počeo raditi prije 20-tak godina na strojevima koje je naslijedio od djeda, a 2005. godine otvorio je vlastiti obrt.

Tihomir Ileković/ Deni Marčinković
Tihomir Ileković/ Deni Marčinković

- Takav način pletenja zahtijeva puno ručnog rada, a na samom početku u rad su se uključili svi članovi obitelji, dakle, supruga, dva sina i roditelji. Tri godine nakon otvaranja. obrta postaje moja osnovna djelatnost, a vrlo brzo zaposlio sam i prvog radnika. Na tim počecima proizvodili smo užad za stoku, no svake godine proširivali smo djelatnost te smo asortiman dopunjavali novim proizvodima različite namjene, poput proizvoda  za rekreaciju, odmor, zabavu, hobije, uređenje interijera i eksterijera. Primjerice, radili smo povodce za pse, mrežaste ležaljke, taburee od užadi, mreže i užad različitih dimenzija i namjena, prisjetio se prvi certificirani tradicijski obrtnih u BBŽ.

Mjere urodile plodom

Zadovoljstvo što su županijske mjere urodile plodom iskazao je i župan Marko Marušić.

- Poticanje tradicijskih obrta jedna je od naših mjera i veseli me što smo dobili prvog takvog obrtnika. Poznato je da tradicijski obrti nisu visoko profitabilni, već je naglasak prvenstveno stavlja na čuvanju kulture i tradicije. Nadam se da će i drugi obrtnici slijediti primjer Tihomira Ilekovića, ali jednako tako nadam se da će se javiti i na druge naše mjere. Od deset mjera, koliko smo planirali, sedam je već u opticaju, a najtraženije je sufinanciranje nabavke rabljenih i novih strojeva te mjera uređenja poslovnih prostora, koja je planula u jednom danu. Što se preostale tri mjere tiče, njih ćemo raspisati tijekom rujna, a ukupno smo za sve mjere izdvojili dva milijuna kuna, poručio je Marušić.

Proizvodi od užeta/ Deni Marčinković
Proizvodi od užeta/ Deni Marčinković

Predsjednik Obrtničke Komore BBŽ Damir Pavec kazao je da trošak komisije za postupak certificiranje tradicijskog obrta iznosi četiri tisuće kuna.

- Masovna industrijska proizvodnja ugasila je dosta tradicijskih obrta, zato ove koje imamo moramo posebno njegovati i čuvati za budućnost. Ručni rad i vještina obrtnika postali su teško naplativi, a takvi proizvodi posjeduju osobnost i individualnost, a posebice kvalitetu kojom se ističu na tržištu, zaključio je Pavec dodavši da u BBŽ trenutno djeluje 1383 obrta, odnosno 188 više u odnosu na prošlu godinu.  

Ileković je prvi certificirani tradicijski obrtnik u BBŽ/ Deni Marčinković
Ileković je prvi certificirani tradicijski obrtnik u BBŽ/ Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!