Fotografija: Rekonstrukcija magistralnog vodovoda mogla bi krenuti na proljeće/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Rekonstrukcija magistralnog vodovoda mogla bi krenuti na proljeće/ Foto: Deni Marčinković

"Obnovom magistralnog vodovoda smanjit ćemo gubitke i povećati sigurnost opskrbe vodom u Bjelovaru"

"ZZJZ-a BBŽ godišnje radi oko 300-tinjak analiza vode, a lani niti jedan uzorak nije bio nesukladan važećim standardima tako da Bjelovarčani sigurno piju kvalitetnu vodu", kaže IvančićOstvari li se plan gradske vlasti, odnosno ne bude li žalbi na javni natječaj, rekonstrukcija magistralnog vodovoda Delovi - Bjelovar, iz kojeg cijeli Bjelovar dobiva pitku vodu, mogla bi krenuti već na proljeće, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije. 

Naime, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak te predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić danas su pojasnili što sve nosi nedavno potpisan ugovor kroz NPPO vrijedan nešto više od 16 milijuna eura, odnosno 125 milijuna kuna.

Veliki birokratski posao

- Magistralni vodovod dugačak je 22 kilometara i potrebno je puno struje i pumpi da ogromne količine vode preko cijele Bilogore dovede do Bjelovara. Nadalje, na tom putu dolaze do velikih gubitaka, i to gotovo 50 posto. Riječ je o vodovodu starom 50-tak godina, a njegova gradnja trajala je 10 godina. Da bi se uopće došlo u mogućnost prijaviti rekonstrukciju vodovoda bilo je potrebno preko 500 čestica izvlastiti, što je bio preduvjet za izdavanje građevinske dozvole. Na tom projektu tim ljudi radio je nekoliko godina i na tome im doista čestitam, poručio je Hrebak.

Prema riječima Ivana Ivančića, pored rekonstrukcije magistralnog vodovoda, potpisani ugovor omogućit će i dodatne benefiti.

Jedini dovodni cjevovod

- Radi se o vrlo zahtjevnoj aplikaciji. Trebalo je 500-tinjak vlasnika parcela uvjeriti i obeštetiti te provesti 200-tinjak postupaka izvlaštenja pri nadležnim tijelima, kao i ishoditi sve potrebne suglasnosti. Što se magistralnog cjevovoda tiče, cilj projekta je trenutne gubitke smanjiti za 30 posto na dionicama koje će biti rekonstruirana. Inače, naša nefakturirana, a iscrpljena voda u ovom trenutku se kreće oko 25 posto, a barem polovica toga vezana je za magistralni cjevovod. To je jedini vodoopskrbni dovodni cjevovod na području grada Bjelovara te općina Kapela i Rovišće, tako da rekonstrukcijom povećavamo i sigurnost snabdijevanja vodom, pojasnio je Ivančić te nastavio.

Dario Hrebak i Ivan Ivančić s djelatnicima Vodnih usluga koji su radili na projektu/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak i Ivan Ivančić s djelatnicima Vodnih usluga koji su radili na projektu/ Foto: Deni Marčinković

- U projekt je ušla i izgradnja odvodnje u Ulici Vlahe Bukovca i Gornjim Plavnicama. Ti projekti u završnoj su fazi, jer smo ih krenuli graditi vlastitim sredstvima, a sada očekujemo povrat. Nadalje, rekonstruirat će se odvodnja u Osječkoj ulici, Ulici Matije Gupca, Baranjskoj te Livadićevoj ulici, kao i dio Trumbićeve i Gundulićeve, gdje očekujemo određene poteškoće u regulaciji prometa budući da se radi o samom središtu grada što je uvijek nezahvalno. Što se vodoopskrbe tiče, u rekonstrukciju će i ulice kod starog groblja, dodao je Ivančić.

Kako kaže, dio pripremnih radova već je krenuo i to u Ulici Andriji Hebranga.

Bjelovarčani piju kvalitetnu vodu

- Radi se sekundarni cjevovod s ciljem preveniranja mogućih problema. Na njega ćemo prespojiti sve postojeće priključke s glavnog cjevovoda tako da građani u trenutku sanacije neće ostati bez vode, istaknuo je Ivančić te se dotaknuo i kvalitete vode na području Bjelovara.

Pripremni radovi u Ulici Andrije Hebranga/ Foto: Deni Marčinković
Pripremni radovi u Ulici Andrije Hebranga/ Foto: Deni Marčinković

- Naša voda je pod vrlo strogim monitoringom ovlaštenog Zavoda za javno zdravstvo BBŽ-a. Godišnje samoinicijativno rade oko 300-tinjak analiza, a u prošloj godini niti jedan uzorak nije bio nesukladan važećim standardima tako da Bjelovarčani sigurno piju kvalitetnu vodu, zaključio je predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku