Fotografija: Na župnoj crkvi u Velikom Grđevcu oštećen je toranj s kojeg je skinut križ/Foto: Martina Čapo
Galerija
Na župnoj crkvi u Velikom Grđevcu oštećen je toranj s kojeg je skinut križ/Foto: Martina Čapo

Obnovljene kapelice u Gornjoj Kovačici, Maloj Pisanici i Pavlovcu, no radovima tu nije kraj

Među prioritetima je obnova toranja na župnoj crkvi u Velikom Grđevcu, za što se već prikuplja novac. Zbog opasnosti za prolaznike, s tornja je skinut i križVELIKI GRĐEVAC – Dobar primjer suradnje koji je rezultirao mnogim preuređenim i obnovljenim sakralniim objektima je onaj između Općine Veliki Grđevac na čelu s načelnikom Tomislavom Pavlečićem te župnikom Mijom Posavcem. Dosad su obnovljene kapelice u Gornjoj Kovačici, Maloj Pisanici i Pavlovcu, no tu se ne namjerava stati.

Načelnik Općine Veliki Grđevac, Tomislav Pavlečić/Foto: Martina Čapo
Načelnik Općine Veliki Grđevac, Tomislav Pavlečić/Foto: Martina Čapo

-Ove godine Općina je za spomenute obnove na kapelicama i okolo njih izdvojila oko 150 tisuća kuna. Za obnovu čekaju još kapelice u Donjoj Kovačici i Zrinskoj. Za njih ćemo još morati prikupiti oko 200 tisuća kuna, no svakako ćemo se javiti i na neki od dostupnih natječaja kako bih smanjili proračunska davanja – kazao je načelnik Tomislav Pavlečić dodavši kako im je i Bjelovarsko – bilogorska županija dosad pomagala.

Kapelica u Maloj Pisanici tokom obnove/Foto: Općina Veliki Grđevac
Kapelica u Maloj Pisanici tokom obnove/Foto: Općina Veliki Grđevac

Za kapelicu u Maloj Pisanici oni su osigurali oko 45 tisuća kuna, podsjetio je Pavlečić.

Prikupljanje sredstava

Obnova kapelice u Maloj Pisanici izvršena je u ovoj godini/Foto: Općina Veliki Grđevac
Obnova kapelice u Maloj Pisanici izvršena je u ovoj godini/Foto: Općina Veliki Grđevac

Inače, čelništvo Općine ima plan ujedno obnoviti i toranj župne crkve u samom središtu Velikog Grđevca, za što su već počeli prikupljati novac. Toranj je u lošem stanju, a s njega je skinut i križ zbog sigurnosti za prolaznike, pojasnio je Pavlečić probleme s kojima su suočeni.

Ljudima u manjim naseljima kapelice puno znače/Foto: Općina Veliki Grđevac
Ljudima u manjim naseljima kapelice puno znače/Foto: Općina Veliki Grđevac

-Ta investicija koštat će oko 800 tisuća kuna. Dosad je Općina osigurala 200 tisuća kuna, nešto su prikupili župljani i Biskupija, a jedan dio će nam još nedostajati. Planiramo stoga taj projekt kandidirati na dostupne natječaje kako bismo ostvarili razliku, no ako neće biti takve mogućnosti, morat ćemo sami namaknuti i ostatak. To je prioritetno jer se bojimo da se ne bi nešto loše dogodilo – iskren je Pavlečić koji je dodao kako se otprilike 20-ak godina nije ulagalo u sakralne objekte na području Općine. Svjestan je da su ljudima ti objekti dragi, naročito kapelice koje se nalaze u njihovima selima. Naime, svaka od njih nosi ime nekog sveca koji je zaštitnik naselja, pa Pavlečić smatra da mu je dužnost očuvati običaje i tradiciju.

Nadstrešnice na grobljima

-U kapelicama se mise ne održavaju često, no svako selo ima svoj dan, a tada te kapelice dolaze do izražaja. Tzv. proštenja žiteljima su najdraži dan u godini i naravno da im je važno da imaju pristojne i uređene kapelice – svjestan je Pavlečić.

Novoobnovljena kapelica Svete Ane u Gornjoj Kovačici/Foto: Općina Veliki Grđevac
Novoobnovljena kapelica Svete Ane u Gornjoj Kovačici/Foto: Općina Veliki Grđevac

Na području Općine u posljednjih mjesec dana uređene su i nadstrešnice na grobljima u Gornjoj Kovačici i Dražici. One služe za skloniti se od vremenskih nepogoda uslijed obreda sahrane. U Velikom Grđevcu, Pavlovcu i Donjoj Kovačici postoje mrtvačnice pa je taj dio riješen na taj način.

-Radovi su gotovi i oni su nas koštali oko 60-ak tisuća kuna, a izvelo ih je naše Komunalno poduzeće – zaključio je Pavlečić.