Fotografija: Pogledajte kako će izgledati novi lipički perivoj/Foto: Compas
Galerija
Pogledajte kako će izgledati novi lipički perivoj/Foto: Compas

Obnova lipičkog perivoja pri kraju, otvaranje se očekuje do Silvestrova: "Projekt donosi i nova zaposlenja"

Perivoj je jedan od tri segmenta velikog projekta Terme Lipik vrijednog oko 9,7 milijuna eura, od čega se u njegovu obnovu uložilo oko 4 milijuna euraRadovi u lipičkom perivoju su pri kraju, glavnina posla je napravljena, a ostatak bi trebao biti gotov do krajnjeg roka određenog za 3. prosinca, nakon čega slijedi primopredaja radilišta. Sve bi trebalo biti dovršeno do kraja godine kada će Lipičani i službeno dobiti obnovljeni perivoj na raspolaganje, piše Compas.

Kao što znamo, uz izgradnju Vile dobre vode (Vile Zinke) i obnovu Narodnih kupki, Perivoj je jedan od tri segmenta velikog projekta Terme Lipik vrijednog oko 9,7 milijuna eura, od čega se u njegovu obnovu uložilo oko 4 milijuna eura.

Nemala šteta od oluje

Više o aktualnoj situaciji zna voditeljica projekta Terme Lipik Veronika Prhal. Govoreći o netom završenim radovima, Prhal se osvrnula i na srpanjsku oluju koja je poharala lipički park, rekavši da je došla u vrijeme završetka radova na zelenim površinama te prouzročila nemalu štetu, ponajviše na netom posađenim sadnicama, pa je sanacija vremenski prilično unazadila tijek radova.

Foto: Compas
Foto: Compas

- Ako gledamo posljednje vrijeme, onda treba istaknuti da su u parku odrađeni svi zemljani radovi kao što je sustav navodnjavanja i odvodnje te uređenje površina. U ovom trenutku izvodi se završna faza koja podrazumijeva ono nadzemno i vidljivo kao što je postavljanje urbane opreme, dovršavanje i bojanje te uređenje ograde polivalentnog igrališta i igrališta za djecu te završno uređenje staza u parku. Osim toga, u gradskom dijelu perivoja još treba završiti Balustradu (prostor kružnog oblika s četiri ulaza na koji će se postaviti vaze, predviđen na križanju Aleje lipa i staze prema Wandelbahnu) te Paviljon među hrastovima. Nadam se da će izvođač radova sve uspjeti odraditi u zadanom roku, kazala je Prhal.

Nova zapošljavanja

Nadalje, govoreći o dva novouređena atraktivna igrališta kod sjevernog ulaza u perivoj, koja su formalno još uvijek radilište i poput zabranjenog slatkiša svakodnevno privlače naše najmlađe sugrađane, Prhal je izrazila razumijevanje za dječju znatiželju i nestrpljenje, ali i upozorila da trenutno korištenje igrališta povlači podijeljenu odgovornost roditelja i izvođača radova koji je dužan ograditi i osigurati gradilište od trećih lica.

Foto: Compas
Foto: Compas

Na pitanje što slijedi u budućnosti, Prhal je odgovorila da po završetku radova slijedi tehnički pregled, uporabna dozvola te preuzimanje od strane Grada Lipika.

- Plan je da u budućnosti Lipkom održava i vodi brigu o hortikulturnom dijelu, stazama, igralištima i ostalim elementima. To naravno podrazumijeva i povećan obim posla za ovu gradsku tvrtku, a projektom je predviđeno zapošljavanje tri vrtlara, kaže voditeljica projekta Terme Lipik te nadodaje da su ta zapošljavanja iz projekta uvjetovana u roku godine dana od dovršetka projekta. Osim toga, u sportsko-rekreativnom dijelu parka, između ranije spomenutih igrališta, će biti i montažni ugostiteljski objekt za koji će Grad Lipik također raspisati natječaj po završetku projekta.

Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas

Obnovljeni perivoj sa svojim vizurama, koje ukusno spajaju prošlost i budućnost, ubrzo će Lipičanima osigurati oazu mira i inspiracije za sve generacije, piše Compas.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!