Fotografija: Foto: Compas.hr
Galerija
Foto: Compas.hr

Obljetnica pogibije Marijana Kulhavija Foke: "Budimo dostojni hodati tlom gdje su poginuli naši branitelji"

"Otišao je tada veliki čovjek i domoljub koji nikada neće biti zaboravljen. Hvala Foka, hvala heroji", rekao je Stevo Mladenović, zapovjednik izviđačko-diverzantskog voda- Sretan sam što ovdje danas vidim mlade ljude koji stoje rame uz rame pored hrvatskih branitelja. Garancija je to da čuvamo uspomene na teška vremena. Borba za Hrvatsku nije prestala, ona traje i danas. Prošlost zaboraviti ne mogu, oprostiti neću, ali neću se niti svetiti. Zato, nemojmo više nikada dozvoliti da se na hrvatskoj zemlji ponovi ovakav zločin. Pred svima nama danas je borba bez uniformi, ali i obveza da zajedno napravimo iskorak te pomognemo našoj Hrvatskoj da bude još bolja. Ostanimo skromni, ponizni i pokažimo da smo dostojni hodati ovim tlom gdje su poginuli naši branitelji - rekao je, između ostalog, Dinko Tandara, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, na obilježavanju 32. godišnjice pogibije Marijana Kulhavija – Foke, zamjenika zapovjednika 76. samostalnog bataljuna te šestorice pripadnika protudiverzantske satnije iz Bjelovara - Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša, koji su na današnji dan 1991. godine poginuli u pakračkim vinogradima tijekom oslobodilačke akcije „Alfa“, piše Compas.hr.

Izaslanik ministra Medveda, Dinko Tandara/Foto: Compas.hr
Izaslanik ministra Medveda, Dinko Tandara/Foto: Compas.hr

Nakon uvodnih riječi i prisjećanja na tragične trenutke, vijence i lampione ispred spomen obilježja su postavili članovi Udruge roditelja poginulih branitelja BBŽ-a te članovi obitelji poginulih. Vijenac su položili i suborci stradalih, članovi izviđača „Ćukovi“.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Iz bjelovarske delegacije to su još učinili i Igor Crnomarić, predsjednik odbora za hrvatske branitelje Grada Bjelovara te predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz DR Grada Bjelovara, kao i delegacija Udruge hrvatskih dragovoljaca DR BBŽ. Također, vijenac su položili članovi Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Bjelovara. Od lokalnih dužnosnika počast je odala delegacija gradova Lipika i Pakraca uz predstavnike lokalne Koordinacije udruga, te načelnik PP Pakrac Robert Hrastić. U ime naše županije to je učinio zamjenik županice Ferdinand Troha.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Obraćajući se nazočnima, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević je izdvojila nekoliko riječi o lokalnim braniteljima koji, kako je rekla, danas uživaju punu pažnju i poštovanje lokalne zajednice.

Kao primjer, spomenula je i skoru knjigu iz pera prof. povijesti Branka Križana, najavljenu za sljedeću godinu, koja govori o braniteljima Pakraca i Lipika i predstavlja pisano svjedočanstvo o iskustvima stvaranja hrvatske države na području Lipika i Pakraca. Također, govoreći ispred spomenika, Blažević je najavila rješenje imovinsko pravnih odnosa i otkup parcele na kojem se on nalazi te nova ulaganja u uređenje do konačnog spomen područja na istoj ovoj lokaciji. 

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević/Foto: Compas.hr
Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević/Foto: Compas.hr

Nekoliko emotivno teških rečenica izgovorio je Stevo Mladenović, zapovjednik izviđačko-diverzantskog voda, danas pukovnik u mirovini.

- Ispunjen tugom i ponosom mogu samo reći da za razumijevanje situacije treba razumjeti kontekst vremena – bilo je 1991. godine, a tadašnji vojni ustroj nije bio poput današnje Hrvatske vojske. Međutim, niti jedna ratna akcija nije završila bez pripadnika 76. bataljuna. Imali smo srce, isto kao što ga imaju i naši vojni kolege danas. Borili smo se koliko smo mogli, možda čak i iznad svojih sposobnosti. Foku sam poštovao, a poštujem ga i danas. Ponajviše to iskazujem ovako, dijeleći s vama sjećanja i uspomene na njegovu veličinu. Otišao je tada veliki čovjek i domoljub koji nikada neće biti zaboravljen. Hvala Foka, hvala heroji", zaključio je Mladenović.

Pukovnik u mirovini Stevo Mladenović/Foto: Compas.hr
Pukovnik u mirovini Stevo Mladenović/Foto: Compas.hr

Prisutne je potom pozdravila i prigodno se obratila Marija Jungić, izaslanica župana Bjelovarsko-bilogorskog Marka Marušića, kao i Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško-slavonske županije.

Utrka Fokinom stazom

Osim održavanja komemoracije, braniteljima u čast organiziran je 28. braniteljski pohod "Fokinom stazom" na Omanovac, kao i "23. memorijalna utrka Fokinom stazom 1991".

Matija Kulhavi pozdravlja okupljene prije memorijalne utrke
Matija Kulhavi pozdravlja okupljene prije memorijalne utrke "Fokinom stazom 1991."/Foto: Compas.hr

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Početak utrke upriličen je ispred obiteljske kuće Kulhavijevih u Prekopakri, a ove godine u memorijalnoj utrci sudjelovalo je 34 trkača "Glasnika istine" pridošlih s raznih strana sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske. Predvođeni inicijatorom utrke, Duškom Štrbcem, hrvatskim braniteljem i Fokinim prijateljem, trčali su dionicu dugu 10 kilometara do Omanovca.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

U međuvremenu, sudionici ovog memorijala poklonili su se ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Pakracu, piše Compas.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!