Fotografija: 51 branitelj je poginuo, a 162 su ranjena/Foto: Pakrački list
Galerija
51 branitelj je poginuo, a 162 su ranjena/Foto: Pakrački list

Obljetnica Bljeska: "Prije 29 godina Pakrac i Lipik obasjao je bljesak dobrote i slobode"

"Cijena je bila velika jer je 51 branitelj poginuo, 162 su ranjena, no moramo se svakoga dana prisjećati onih koji su dali svoje živote. Da nije bilo branitelja ne bismo imali našu državu", rečeno je tokom obilježavanjaPolaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na središnjem pakračkom gradskom trgu te na lipičkom groblju nastavljeno je ovogodišnje obilježavanje 29. obljetnice VRO „Bljesak“ i Dana branitelja Grada Pakraca, piše Pakrački list.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Odavanju počasti nazočili su general Željko Živanović, izaslanik ministra obrane, Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, zatim izaslanstva gradova Pakraca i Lipika predvođena gradonačelnicima Anamarijom Blažević i Vinkom Kasanom te predsjednicima Gradskih vijeća Miroslavom Ivančićem i Slobodanom Katunarom, kao i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Bljesak dobrote

Tom prilikom u kratkom obraćanju gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je kako se nalazimo na mjestu gdje je započeo Domovinski rat, ali i gdje je bila crta razgraničenja do 1. svibnja 1995. godine.

- Mjesto gdje danas stojimo puno govori o tome koliko Pakrac cijeni sve što su hrvatski branitelji dali u ratu. Zahvaljujem Ministarstvu branitelja i ministru Tomi Medvedu koji su pomogli da sagradimo ovaj spomenik braniteljima, da svi koji dođu u Pakrac, grad heroj, vide koliko cijenimo žrtvu svih poginulih branitelja, ali i onih nestalih, kazala je.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Miroslav Ivančić je naglasio kako je na današnji dan prije 29 godina Pakrac i Lipik obasjao pravi bljesak - bljesak dobrote, bljesak slobode! Zahvalio je hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, a prisjetio se i prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ministra Gojka Šuška, koji su uz hrvatske branitelje najzaslužniji za stvaranje suverene Republike Hrvatske.

Upisan u povijest zlatnim slovima

U Lipiku se okupljenima obratio gradonačelnik Kasana pozdravivši okupljene i u ime županice Antonije Jozić, rekavši „iako tada nismo bili svjesni, datum 1. svibnja 1995. godine upisan je zlatnim slovima u povijest Republike Hrvatske. Cijena je bila velika jer je 51 branitelj poginuo, 162 su ranjena, no moramo se svakog dana prisjećati onih koji su dali svoje živote, ne samo za Bljesak i Oluju, i reći - da nije bilo branitelja ne bi imali našu državu.“

Nakon polaganja vijenaca svetu misu za poginule branitelje u pakračkoj župnoj crkvi služio je sirački župnik Oliver Kranjčić, piše Pakrački list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!