Fotografija: Foto: CROPIX
Foto: CROPIX

HDZ-u 61 mandat, Rijekama pravde 42, DP-u 14. HDZ pobijedio u svim gradovima u BBŽ-u

Obrađeno je 99,61 posto biračkih mjesta. Preko noći HDZ je dobio još jedan mandat i sada ima 61. Taj mandat izgubio je IDS, koji sada ima dvaNOVO 7:30 - Obrađeno je 99,61 posto biračkih mjesta. Preko noći HDZ je dobio još jedan mandat i sada ima 61. Taj mandat izgubio je IDS, koji sada ima dva. 

------------------------

00.45 Obrađeno je 93,06% biračkih mjesta. HDZ je ostao na 60 mandata, SDP-ova koalicija na 42, DP na 14, Most na 11, Možemo! na 10...

..............................

00:30 Nove promjene. HDZ je pao na 60 mandata nakon 91,33 posto prebrojanih glasova. Rijeke pravde stabilne su na 42, DP ima 14, Most 11, a Možemo 10. IDS sada ima 3 mandata.

--------------------------

00:00 Obrađeno je 86,85 posto glasova. Nema većih promjena osim što je Možemo narastao na deset mandata, a HDZ pao na 61.

---------------------------

23:30 Obrađeno je 80 posto listića. HDZ ostaje na 62, Rijeke pravde na 42, DP je narastao na 13, a Most na 11. Možemo ima 9 mandata. Ostali drže pozicije osim Fokus Republike koji je pao sa dva na jedan mandat. 

Nevjerojatan prizor je u Zagrebu. Stotine članova biračkih odbora stoji s glasačkim kutijama na ulici ispred Gradskog poglavarstva gdje se prebrojavaju glasovi. U Zagrebu je prebrojano tek oko pedeset posto glasova. Može li preostalih pedeset donijeti neku ozbiljniju promjenu? Trendovi se zasad ne mijenjaju, HDZ je u uvjerljivom vodstvu još od 21 sat kada su objavljeni prvi rezultati.

----------------------------

22:47 Obrađeno je 69 posto glasova. HDZ sada ima još jedan mandat manje - 62. Rijeke pravde ostale su na 42, na 12 je pao Domovinski pokret, Most ima 9 mandata, a na 9 je naraslo i Možemo! dok je IDS na 3,  a Fokus Republika i NP Sjever na po dva mandata. 

-------------------------

22:05 - Obrađeno je više od polovice glasova, HDZ je izgubio još jedan mandat, a Možemo jedan dobio.

------------------------

21:50 - Obrađeno je 46,19% biračkih mjesta: HDZ je izgubio jednog zastupnika, a jednog iz dijspore je ‘oteo‘ Mostu. HDZ je sad na 64 mandata, Rijeke pravde na 42, Domovinski pokret ima 13, Most 9, a Možemo! i dalje raste - sada su na 7 mandata.

U II. izbornoj jedinici u kojoj je BBŽ obrađeno je 56 posto biračkih mjesta. HDZ osvaja pobjedu s 38,46 posto, SDP ima 25,54 posto, DP 10,02, Most 7,43 posto a za Možemo je glasalo 6,31 posto glasača iz BBŽ. HDZ je u vodstvu u svim gradovima Županije, najuvjerljivije u Grubišnom Polju, Bjelovaru i Daruvaru, dok se u Čazmi "vrte" na nekoliko posto razlike uz HDZ-ovo vodstvo.

--------------------------

21:00 Državno izborno povjerenstvo počelo je objavljivati prve, neslužbene rezultate parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. 

Velika promjena. HDZ osvaja čak 67 mandata, Rijeke pravde pale su na 41, Domovinski pokret ima 14 mandata, Most 9, IDS 4 i Možemo te Fokus Republika po tri 3, a NP Sjever 2. 

Dodajmo kako su to prvi rezultati na temelju vrlo malo obrađenih glačaskih listića, odnosno oko četvrtine.

U II. izbornoj jedinici u kojoj je BBŽ obrađeno je 30 posto listića. HDZ je dobio 42,45 posto glasova. Rijeke pravde 26,03, Domovinski pokret  8,89 posto, Most 5,62 posto, dok ostale stranke nisu prešle izborni prag.

Pobjedu je HDZ ostvario u svim gradovima županije. 

--------------------------

20:05 - Objavljene su nove izlazne ankete koje donose nešto promijenjenu situaciju. HDZ tako sad ima 59 mandata, SDP ove "Rijeke pravde" 43 mandata, Domovinski pokret 13, Most 11, Možemo 10, IDS 2 po a 1 stranke Fokus i Republika 1. 

U odnosu na ankete objavljene u 19 sati HDZ je porastao za jedan mandat, dok se Most popeo za dva. Mandate su, po jedan, izgubile Rijeke pravde i Možemo te Nezavisna platforma Sjever. U drugoj izbornoj jedinici nije bilo promjena.

---------------------

Prema izlaznim anketama koje su objavljene u Dnevniku NoveTV u 19 sati, netom nakon zatvaranja biračkih mjesta na parlamentarnim izborima, najviše mandata osvojio je HDZ - njih 58.

Na drugom je mjestu SDP-ova koalicija Rijeke pravde s 44 mandata.

Domovinski pokret s trinaest je mandata treća politička snaga u zemlji.

Na četvrtom je mjestu Možemo! s 11 osvojenih mandata.

Most i partneri dobivaju 9 mandata, Nezavisna platforma Sjever i IDS po 2 mandata, a 1 mandat osvaja Fokus/Republika.

U II. izbornoj jedinici kojom je obuhvaćena Bjelovarsko-bilogorska županija HDZ je osvojio šest mandata. Na drugom je mjestu SDP sa četiri osvojena mandata. Domovinski pokret i partneri dva, a Most i partneri te Možemo! po jedan mandat. 

Izlazne ankete rezultat su anketa na određenim biračkim mjestima, pravilno raspoređenih po svim izbornim jedinicama. 

Istraživanje se provodi na 400 biračkih mjesta diljem zemlje, 40 po izbornoj jedinici. Osim što donosi određene predikcije, izlazne ankete korisne mogu biti i u kasnijim fazama za detaljne analize izbornog procesa.

Što su ankete rekle 2020.?

U praksi, anketari prilaze biračima netom nakon glasovanja s istovjetnim listićem koji je bio na biračkom mjestu.

Prema dosadašnjim izborima, ankete nisu bile jasan rezultat i znalo je biti pogreški "plus-minus", ali u iščekivanju prvih, preliminarnih i neslužbenih rezultata koje će Državno izborno povjerenstvo početi objavljivati od 21 sat, daju određenu sliku o tome kako su birači bili raspoloženi. 

Tako su izlazne ankete na parlamentarnim izborima 2020. pokazale da HDZ osvaja 61-62 mandata, Restart koalicija 44, Domovinski pokret 16, Možemo! i Most po osam, a Pametno/Fokus/Stranka s Imenom i prezimenom po tri mandata. 

Rezultati su bili da je HDZ naposljetku osvojio 66, Restart na čelu sa SDP-om 41 mandat, Domovinski pokret 16, Most osam... Dakle, veoma ankete su bile relativno blizu stvarnog rezultata.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!