Fotografija: Izvođač radova Josip Marković sa supružnicima Dubravkom i Draženom Kedmenec koji su se upustili u energetsku obnovu svoje kuće/Foto: Martina Čapo
Galerija
Izvođač radova Josip Marković sa supružnicima Dubravkom i Draženom Kedmenec koji su se upustili u energetsku obnovu svoje kuće/Foto: Martina Čapo

Obitelj Kedmenec će s novom fasadom i stolarijom postići uštedu za grijanje od 50 posto

Trenutno najviše radimo fasade koje su dio projekta Fonda za zaštitu okoliša. To nam puno znači, kako nama obrtnicima, tako i radnicima koji imaju posao i sigurne plaće, kazao je Josip MarkovićBJELOVAR – Ovih dana svjedočimo o brojnim energetskim obnovama obiteljskih kuća, a velik dio tih radova rezultat je prošlogodišnjeg, rujanskog natječaja Fonda za zaštitu okoliša. Prisjetimo se, nekoliko godina čekao se novi natječaj, a nakon što je napokon bio raspisan, njime je bilo osigurano 211 milijuna kuna za energetsku obnovu obiteljskih kuća na području cijele zemlje. Cijela procedura prijave bila je zamišljena po principu "najbrži prst", zbog čega su mnogi ostali bez šanse da od države prime subvenciju od 60 posto za sufinanciranje energetske obnove svojih domova.

Osim nove fasade, Kedmenci su na kući promijenili i stolariju/Foto: Martina Čapo
Osim nove fasade, Kedmenci su na kući promijenili i stolariju/Foto: Martina Čapo

Naime, nakon što je iznos od 211 milijuna potrošen, jasno je da su neki ostali kratkih rukava. Srećom, među njima nisu bili Bjelovarčani Dubravka i Dražen Kedmenec. Zahvaljujući pomnoj pripremi i uistinu brzom prstu, njihova je prijava prihvaćena, a ovih dana krenuli su s radovima energetske obnove svoje katnice površine veće od 350 četvornih metara.

Strogi zahtjevi

- Dugo smo razmišljali o toj investiciji budući da mjesečno izdvajamo velik iznos za grijanje na plin. Smatramo da će se to sada znatno smanjiti, tako nam barem svi kažu. A ako uzmemo u obzir da smo promijenili i stolariju te udovoljili svim strogim zahtjevima među kojima je, primjerice, troslojno staklo, vjerujem da nas uistinu čekaju znatno niži računi. Stvarnu situaciju najbolje će pokazati sljedeća zima – kazala nam je Dubravka Kedmenec koja vjeruje da se na ovakvu investiciju ne bi odlučili da nisu dobili potporu Fonda, odnosno države.

Izvođač radova smatra da će njegovi klijenti uštedjeti i do 50 posto na grijanju iduće zime/Foto: Martina Čapo
Izvođač radova smatra da će njegovi klijenti uštedjeti i do 50 posto na grijanju iduće zime/Foto: Martina Čapo

- Država nam ipak pokriva 60 posto od cjelokupne investicije, tako da je to velika pomoć. Nama ostaje za podmiriti manji dio od 40 posto – kazala je Dubravka. Inače, energetska obnova njihove obiteljske kuće u koju spada nova vanjska ovojnica i stolarija na dijelu kuće koštat će oko 150 tisuća kuna.

Moderno i učinkovito

- Znatno bi nas više sve koštalo da smo morali stolariju na cijeloj kući mijenjati. Naime, gornji kat smo već prije promijenili tako da smo s tim dijelom bili mirni. Važno je reći kako je u projektu naznačeno da osim troslojnog stakla na stolariji moramo poštovati i zadanu debljinu stiropora koja mora biti 14 centimetara – kazao je Dražen Kedmenec koji je veoma zadovoljan izabranim izvođačem radova. Ono što ih jedino posljednjih dana ometa jest kiša, no na nju nitko ne može utjecati.

Debljina stiropora na kući obitelji Kedmenec iznosi 14 centimetara/Foto: Martina Čapo
Debljina stiropora na kući obitelji Kedmenec iznosi 14 centimetara/Foto: Martina Čapo

U svakom slučaju, Kedmenci se vesele narednim tjednima, jer po riječima izvođača, kroz otprilike mjesec dana njihova će obiteljska kuća dobiti sasvim novi, moderan izgled, no najvažnije od svega bit će energetski učinkovita.

Provjerili smo koliko ovakvi projekti znače samim obrtnicima. Josip Marković, vlasnik obrta KN građenje specijaliziranog za fasaderske radove, koji je preuzeo izvođenje radova kod Dubravke i Dražena Kedmenec kaže nam da je definitivno potpora države dodatni vjetar u leđa.

Za završetak cjelokupnog projekta majstorima će trebati oko mjesec dana/Foto: Martina Čapo
Za završetak cjelokupnog projekta majstorima će trebati oko mjesec dana/Foto: Martina Čapo

Siguran posao

- Cijeli početak ove tekuće godine angažirani smo na izradama fasada koji su dio projekta Fonda za zaštitu okoliša. To nam jako puno znači, kako nama obrtnicima, tako i radnicima koji imaju posao i sigurne plaće. Što se tiče ostalih privatnih investicija, puno je toga odgođeno, što je posljedica koronakrize. Stoga nas ovakvi projekti u ovom trenutku spašavaju – iskren je Josip Marković. Dodao nam je kako je svaka kuća projekt za sebe, a na njima je da ispoštuju sve navedeno u troškovniku kako bi rezultat bio maksimalna energetska ušteda. Naposljetku, ono što valja napomenuti, Marković očekuje da će njegovi klijenti, obitelj Kedmenec, iduće zime uštedjeti između 40 i 50 posto na grijanju, što nikako nije zanemariv postotak.