Fotografija: Foto: Pakrački list
Galerija
Foto: Pakrački list

Obilježena 33. godišnjica pogibije Vlade Laučana: "Nikada ga nećemo zaboraviti"

"To je najmanje što možemo učiniti, pokloniti se svakoj žrtvi Domovinskog rata, a osobito Vladi Laučanu koji je bio prva žrtva rata na našem području", poručila je Anamarija Blažević- Vladina žrtva, ali i svih hrvatskih branitelja, nije se zaboravila i nikada se neće zaboraviti dok je nas, njihovih suboraca, ali vjerujem i naših potomaka - rekao je Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika na komemoraciji održanoj na Toranjskom putu, u povodu 33. godišnjice zločinačkog čina ubojstva Vlade Laučana, hrvatskog policajca i prve žrtve Domovinskog rata na području zapadne Slavonije, piše Pakrački list.

Mučki ubijen na poslu

Osim Laučanove obitelji, vijence i svijeće pored spomen obilježja su položili požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha, gradonačelnica Anamarija Blažević, načelnik PP Pakrac Robert Hrastić u svojstvu izaslanika ministra unutarnjih poslova, Ivana Feltrin, djelatnica Centra za psihosocijalnu pomoć u Domu hrvatskih branitelja u Pakracu, u svojstvu izaslanice ministra hrvatskih branitelja, Ivo Đaić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara ´91 te koordinacija braniteljskih udruga gradova Pakraca i Lipika.

Gradonačelnica Blažević je pozdravila sve okupljene i zahvalila Udruzi hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika koji svake godine organiziraju ovakve komemoracije kako bi odali počast hrvatskim braniteljima.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list
Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list

- To je najmanje što možemo učiniti, pokloniti se svakoj žrtvi Domovinskog rata, a osobito Vladi Laučanu koji je bio prva žrtva i na mučki način ubijen je na svom poslu. Oni su dali ono najvrijednije što su imali, svoje živote, i zaslužni su za našu domovinu, za Republiku Hrvatsku i za sve ono što mi danas baštinimo, zbog toga im treba odati počast u svakom mjestu njihove pogibije - rekla je gradonačelnica.

Postavljena druga ploča

Dan ranije, Udruga djece branitelja Domovinskog rata Pakrac - Lipik pored spomen obilježja Vladi Laučanu postavila je drugu od šest predviđenih ploča posvećenih hrvatskim braniteljima s QR kodom prema projektu koji je izradila Lokalna razvojna agencija Grada Pakraca „PAK-RA“,  a financirano od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, obavijestio je Tomislav Novinc, predsjednik Udruge.

Prva je postavljena prije mjesec dana kod spomen-obilježja poginulim virovitičkim policajcima na Kalvariji. Ivančić je pohvalio inicijativu Udruge za ovakvim pločama jer „mlade zanima moderna tehnologija i na ovom mjestu jednim 'klikom' mogu saznati što se ovdje dogodilo.“

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Nakon komemoracije te polaganja vijenaca i paljenja svijeća, ispred spomen obilježja je molitvu poveo pakrački župnik Jozo Zorić, a obilježavanje ove obljetnice nastavilo se svetom misom u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Pakracu te dječjim Memorijalnim nogometnim turnirom „Vlado Laučan“ na pakračkom gradskom stadionu, piše Pakrački list.

Nogometni turnir

Mladi nogometaši Garića iz Garešnice pobjednici su 15. Memorijalnog nogometnog turnira "Vlado Laučan" koji je u nedjelju odigran na gradskom stadionu u Pakracu u organizaciji NK "Hajduk" Pakrac i Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika. U finalu su savladali Slaviju iz Pleternice, dok je u utakmici za treće mjesto Libertas iz Novske pobijedio ekipu Daruvara, piše Pakrački list.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Turnir je svečano otvorio Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac i Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika. Podsjećajući na prvog poginulog policajca na području zapadne Slavonije, Ivančić je poručio da 15. po redu „Laučanovim memorijalom“ čuvaju uspomenu na lik i djelo Vlade Laučana te je izrazio zadovoljstvo što su okupili 12 ekipa nogometne omladine na jednom mjestu koje im služi isključivo za zabavu i stvaranje novih prijateljstava i isto tako poželio da se takva praksa nastavi i dugi niz narednih godina.

Na turniru su s dvije ekipe sudjelovali Hajduk, Okučani i Daruvar, a po jednu su imali Lipik, Kaptol, Kutina, Novska, Pleternica te pobjednik Garešnica, a mladim nogometašima su pehare i medalje dodijelili članovi Hajduka Josip Kratki i Slavko Vuić te Miroslav Ivančić, piše Pakrački list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!