Fotografija: Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Galerija
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Obilježena 32. godišnjica osnutka Omega: "Od vas ćemo učiti kako se voli domovina"

Posebna jedinica policije bila je sastavljena od psihofizički najsposobnijih policajaca iz Bjelovara, Daruvara, Grubišnog Polja, Čazme, Pakraca, Križevaca, Koprivnice, Đurđevca i ViroviticeU Bjelovaru je jučer započelo svečano obilježavanje 32. godišnjice osnutka Omega - elitne, časne i prije svega jedinstvene postrojbe u Domovinskom ratu.

Obljetnicu je uz podršku PU bjelovarsko-bilogorske organizirala Udruga specijalne policije "Omege" koja je danas proslavila i 21. godišnjicu postojanja.

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

- Na ovaj spomen dan, prisjetili smo se šestorice hrvatskih vitezova koji su imali povijesnu privilegiju i čast sudjelovati u stvaranju naše domovine, braneći stoljetno ognjište svojih predaka i time sebe trajno utkali u stvaranje naše slobode, a prisjetili smo se i umrlih članova udruge i Pripadnika Specijalne jedinice policije "Omege" njih čak 39-orice koji više nisu s nama - priopćili su iz PU bjelovarsko-bilogorske dodajući kako su njihova imena pročitala djeca Ivan Đurak i Anamarija Grubić.

- Mi mladi, Vaša djeca, unuci, praunuci potrudit ćemo se njegovati uspomene od zaborava, živjeti ćete u nama! Obećajemo Vam da ćemo učiti od Vas kako istinski voljeti svoju domovinu, svoj narod i darovanu nam slobodu - poručila su djeca.

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Ispred spomen obilježja u čast svim poginulim i umrlim pripadnicima "Omega" vijence su položili obitelji poginuli i majke Barica Baniček te Nada Hegedić koja je bila i predstavnik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata naše Bjelovarsko-bilogorske županije, članovi Udruge specijalne policije Omege s predsjednikom Mariom Đurakom, predstavnici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske koju predvodi načelnik Jakob Bukvić te zamjenik i ratni zapovjednik „Omega“ Hamdija Mašinović.

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Potom su se ispred spomen obilježja poklonili i zapalili svijeće župan Marko Marušić, izaslanik gradonačelnika Grada Bjelovara Igor Crnomarić s članovima braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata: Udruga prvi hrvatski redarstvenik, Udruga A - satnije 105. Bjelovarske brigade, Udruga hrvatske policije branitelja Daruvara 91 te HVIDR-e.

Iz Osijeka su došli predstavnici Udruge specijalne policije „Orao“ kako bi se poklonili i položili cvijeće te zapalili svijeće.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, minutom šutnje odana je počast svim hrvatskim redarstvenicima i svim hrvatskim braniteljima koji su svoj život dali za domovinu kao i za sve članove „Omega“.

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Velečasni Ozren Bizek, policijski kapelan predvodio kraću molitvu za naše poginule i umrle pripadnike „Omega“ kao i za sve hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu te sve okupljene pozvao na svetu Misu koju je predvodio u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru. U nastavku pročitajte povjesnicu postrojbe koje su jučer čitale Nika Čanađija i Gabrijela Koledić.

Povjesnica postrojbe

Danas je prigoda da se prisjetimo vremena kada se stvarala hrvatska policija. Bilo je to vrijeme državnog osamostaljenja Hrvatske, ali i vrijeme početka brutalne agresije na našu zemlju. U tome sudbonosnom vremenu policija je odigrala presudnu ulogu, posebno u prvim danima obrane 1991. godine, ali i u završnim vojno-redarstvenim akcijama za konačno oslobađanje naše zemlje.

U spomen na 23. veljaču 1991. godine kada je u Bjelovaru osnovana Posebna jedinica policije, u vrijeme kada je policija predstavljala jedinu organiziranu oružanu formaciju za suprotstavljanje sve militantnijem neprijatelju koji je započeo s izvođenjem terorističkih aktivnosti. Odlukom ministra unutarnjih poslova RH u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj ustrojena je ta Posebna jedinica policije koja je te iste 1991. godine preimenovana u Specijalnu jedinicu policije „Omege“.

Jedni od prvih

Prošlo je već trideset i jedna godina od te 23. veljače 1991. godine, slavne i teške ratne godine kada su se tek nazirali temelji buduće države, nove vojske, policije i granica. U odnosu na sve kasnije godine Domovinskog rata, 1991. godina je više nego ijedna izrastala na srčanosti, dragovoljnosti i domoljublju, na snalaženjima i improvizacijama u okolnostima u kojima nije bilo dovoljno ljudi, opreme, naoružanja, obučenosti. Ničega tada, te 1991. zapravo nije bilo dovoljno osim srca, hrabrosti, zanosa i želje onih malobrojnih, a srcem najvećih koji su prvi krenuli u obranu domovine. Upravo jedni od prvih su i bjelovarske Omege, pripadnici Specijalne jedinice policije Omege. 

Posebna jedinica policije bila je sastavljena od psihofizički najsposobnijih djelatnika iz policijskih postaja Bjelovar, Križevci, Koprivnica, Đurđevac, Virovitica, Čazma, Daruvar, Grubišno Polje i Pakrac, od hrabrih, časnih i istinskih domoljuba, od mladih ljudi koji su bili spremni na žrtvu, na obranu reda i mira nove, demokratske Hrvatske države koja se tek budila. Zbog specifične situacije u Gradu Bjelovaru gdje su tada bile smještene četiri neprijateljske vojarne, jedinica je dislocirana na području Male Pisanice u nastavnom centru Kukavica i u planinarskom domu Kamenitovac.

Prvo borbeno djelovanje u Pakracu

Već svoje prvo borbeno djelovanje i „prvo vatreno krštenje“ je bilo 2. ožujka 1991. godine u Pakracu. Omege su kontinuirano bile prisutne u Pakracu, sudjelovale su u sukobima s tadašnjom Jugoslavenskom narodnom armijom i pripadnicima paravojnih četničkih postrojbi u Glini, Siraču, Kusonjama, Doljanima (oslobađenje vojarne), Daruvaru, Grubišnom Polju, Bjelovaru (oslobađanje vojarne), Lipiku, u vojno-redarstvenoj operaciji Otkos 10, Slavonskom Brodu, Maslenici, vojno-redarstvenim akcijama Poskok i Medački Džep te na kraju na jugu Hrvatske na južnom bojištu. Svoju posebnu snagu i spremnost na sva borbena djelovanja odali su svojim sudjelovanjem u vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja. Pripadnici Omega su u razdobljima od siječnja 1993. do kolovoza 1995. godine, obnašali borbene zadaće i držali položaje razgraničenja na Velebitu. Također su u vremenskim intervalima od 1993. pa sve do 2001. godine obnašali zadaće očuvanja integriteta u dubrovačkom zaleđu.

Viteški i časno, hrabri pripadnici "Omega" dokazali su nebrojeno puta da nema te zadaće, koju u interesu svoga naroda nisu bili u stanju izvršiti. Pa bile one pod cijenu života. Srčano i herojski, podnijeli su svaki teret, svaki zadatak na koji su bili upućeni diljem svoje voljene Domovine, gdje su bile najveće ugroze i gdje se ginulo. Tijekom Domovinskog rata u obrani suvereniteta naše države svoje živote na oltar domovine su položili njih šestorica: Željko, Ivica, Dražen, Dubravko, Davor i Saša. Teže i lakše je ranjeno 50 djelatnika aktivnog i pričuvnog sastava Omega, a mnogi i danas trpe fizičke i psihičke tegobe kao posljedice nametnutog nam rata.

Visoko odlikovanje

Kroz jedinicu je prošlo 302 djelatnika djelatnog sastava i 418 pričuvnih djelatnika. Specijalna jedinica policije Omege je odlukom predsjednika države 2012. godine odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu. 

Nakon ukidanja Specijalne jedinice policije 2002. godine osnovana je Udruga specijalne policije Omege, koja nastavlja na okupljanju što većeg broja bivših pripadnika aktivnog i pričuvnog sastava Specijalne jedinice policije Omege i njima pridruženih osoba s područja Republike Hrvatske, promicanjem i održavanjem identiteta postrojbe SJP PU bjelovarsko-bilogorske Omege, obilježavanje pogibija njihovih pripadnika, važnijih obljetnica, svih bitnijih zbivanja i događaja, posebice onih iz Domovinskog rata. Čuvanjem uspomena na Domovinski rat i na herojska djela njegovih sudionika, te iniciranjem i sudjelovanjem u njegovom znanstvenom, umjetničkom, vjerskom i spomeničkom iskazivanju, zaštitom časti i dostojanstva poginulih u Domovinskom ratu.

Hvala vam „Omege“ za svaki dan, mjesec, godinu koje ste proveli daleko od svojih najmilijih, za svaku bol, ranu, krv i znoj, za sve ono što ste utkali u temelje slobodne nam Hrvatske. Hvala svima vama koji ste bili pripadnici „Omege“ kad je trebalo, vječna slava i hvala onima koji nisu dočekali slobodu. Budite ponosni za sve što ste učinili za svoje obitelji, djecu, za svoj narod i svoju Hrvatsku.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!