Fotografija: Damir Horvat Zacskai/Foto: Facebook
Galerija
Damir Horvat Zacskai/Foto: Facebook

Obilježavanje treće obljetnice smrti daruvarskog pjesnika Damira Horvata Zacskaija

Otkrivanje spomen ploče na pjesnikovoj kući na adresi Samostanski prilaz 1 održat će se u 17.30 sati, a večer poezije u 18 sati u Glazbenoj dvorani Dvorca grofa JankovićaOgranak Matice hrvatske u Daruvaru i Grad Daruvar organiziraju u petak otkrivanje spomen ploče i večer poezije posvećenu naglo preminulom daruvarskom pjesniku Damiru Horvatu Zacskaiju, a povodom treće obljetnice smrti.

Večer poezije posvećena je naglo preminulom daruvarskom pjesniku Damiru Horvatu Zacskaiju/Foto: TZ Daruvar-Papuk
Večer poezije posvećena je naglo preminulom daruvarskom pjesniku Damiru Horvatu Zacskaiju/Foto: TZ Daruvar-Papuk

Naime, otkrivanje spomen ploče na pjesnikovoj kući na adresi Samostanski prilaz 1 održat će se u 17.30 sati, a večer poezije u 18 sati u Glazbenoj dvorani Dvorca grofa Jankovića.

- Na inicijativu obitelji, Grad Daruvar financira spomen ploču jer je Damir Horvat Zacskai dobio ove godine posmrtnu nagradu za životno djelo. I prije dvije godine smo također organizirali večer poezije, dok prošle godine nismo zbog epidemiološke situacije. Naći ćemo se na adresi Damirove kuće, otvorit ćemo ploču i staviti vijenac na nju. Možda i pročitamo tekst Mate Pejića, ako ne bude jako bučno zbog vozila koja prolaze cestom. Potom ćemo ići do dvorca gdje će desetak nas pročitati Damirove pjesme po vlastitom odabiru uz glazbenu pratnju na gitari, a nakon toga će obitelj pozvati na polaganje cvijeća na njegov grob - rekla nam je Mira Barberić, predsjednica ogranka.

Osebujan pjesnik

Inače, Damir Horvat Zacskai preminuo je od karcinoma, a svim Daruvarčanima poznat je kao osebujan pjesnik koji je prodavao knjige na daruvarskom trgu. Kako nam kaže Mira, bio je dobro priznat i u pjesničkim književnim krugovima.