Fotografija: Foto: Pacijenti sada mogu računati na još bolju zdravstvenu skrb/Foto: Ranka Veseli, BBŽ
Galerija
Foto: Pacijenti sada mogu računati na još bolju zdravstvenu skrb/Foto: Ranka Veseli, BBŽ

NOVITET Specijalistkinja Hitne: "Mijenjat ćemo liječnike, velika je to stvar i za nas i pacijente!“

Specijalisti hitne medicine ubuduće će u Timu 2 mijenjati liječnika, a zahvaljujući novoj tituli i stečenim znanjima, imat će veće ovlasti i moći pomoći pacijentima u situacijama u kojima ranije nisu smjeli interveniratiBjelovarsko-bilogorska županija dobila je prve specijaliste hitne medicine. Priliku da nadograde znanje i na korak se približe kolegama liječnicima prije godinu dana prihvatilo je četvero zaposlenika Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, prvostupnika i magistara sestrinstva. Dvoje njih diplome je primilo ovih dana, dok preostalih dvoje to čeka za otprilike mjesec dana. Jedna od njih je i magistra sestrinstva Ranka Veseli, zaposlenica bjelovarske Ispostave Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a koja je priliku za usavršavanjem prihvatila objeručke.

Ranka smatra kako je ulaganje u znanje izuzetno važno/Foto: Ranka Veseli
Ranka smatra kako je ulaganje u znanje izuzetno važno/Foto: Ranka Veseli

- Mislim da čovjek stalno treba raditi na sebi i ulagati u svoje znanje pa sam ovo doživjela kao normalan i prirodan slijed u svome školovanju. Prvo sam stekla titulu prvostupnice sestrinstva, zatim završila i diplomski studij, a ovo je još jedna stepenica više. Ovo usavršavanje mi je donijelo puno toga. Stekla sam novo, veliko iskustvo, puno naučila i omogućilo da budem još bolja u svojoj struci – priča nam Ranka Veseli.

Velika odgovornost

Ona i njezini kolege specijalisti ubuduće će u Timu 2 hitne medicinske pomoći mijenjati liječnika. Zahvaljujući novoj tituli i stečenim znanjima, imat će veće ovlasti i moći pomoći pacijentima u situacijama u kojima ranije nisu smjeli intervenirati, poput davanja terapije kod anafilaktičkog šoka, intervencija kod teških nesreća i slično.

- Velika je to odgovornost i uvijek postoji određeni strah, no mislim da je taj strah dobrodošao. U takvim situacijama uvijek je važno zdravo razmišljati kako bi se najbolja moguća odluka za pacijenta – kaže naša sugovornica, koja drži kako je ovakvo unaprjeđenje zdravstvene usluge u Zavodu za hitnu medicinu dobro i za nove specijaliste, a posebice za pacijente koji mogu računati na to da će dobiti najbolju moguću skrb.

Specijalisti hitne medicine radit će u Timu 2/ Foto: BBŽ
Specijalisti hitne medicine radit će u Timu 2/ Foto: BBŽ

Ovakvim razvojem situacije zadovoljan je i zamjenik ravnatelja županijskog Zavoda Branko Novković.

Prilika koja se ne propušta

- Nadam se da će još neki zaposlenici Zavoda slijediti primjer naših kolega koji su se odlučili usavršiti na ovaj način. Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurali smo 136 tisuća eura za ovaj oblik edukacije i imamo sredstava za obuku još najmanje šestero polaznika. Za njih je program potpuno besplatan i mislim da je to prilika koju valja iskoristiti – kaže Novković, koji je pohvalio i međusobnu koordinaciju ustanova uključenih u provedbu usavršavanja.

Branko Novković/Foto: MojPortal
Branko Novković/Foto: MojPortal

- Kolege su na predavanja išli na Veleučilište u Bjelovaru, dok su praktični dio posla obavljali u Općoj bolnici „Dr. Anđelko Višić“ i kod nas u Zavodu. Završni specijalistički ispit se pak polaže u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu z Zagrebu. Iako nam je ovo prvo iskustvo s ovakvim usavršavanjem, sve je bilo odlično organizirano i mislim da svi možemo biti zadovoljni krajnjim ishodom. I mi koji radimo u zdravstvu, a ponajviše naši pacijenti – ističe Novković.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!