Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Foto: Getty Images/iStockphoto

NOVI ZAKON Moći ćemo se razvesti kod javnog bilježnika, ali za mnoge to neće biti dobro...

Nakon što se razvod više ne bude rješavao na sudu, osobe neće moći dobiti besplatnu pravnu pomoć, što znači da se, ne budu li imale novaca, neće moći ni razvesti", kažu pravniciIzglasa li Sabor novi Zakon o izvanparničnom postupku u obliku u kojem je predložen, Hrvatska će, uz Rumunjsku, imati najliberalnije odredbe o razvodu braka u EU: parovi bez djece moći će se sporazumno razvesti kod javnog bilježnika na temelju vlastite izjave da se žele razvesti i da nemaju otvorenih pitanja o imovini ili uzdržavanju, bez obaveznog predočenja bilo kakvog pisanog sporazuma o rješavanju ključnih stvari te bez prisutnosti odvjetnika, piše Jutarnji list.

Hrvatska će, prema dostupnim podacima, tako postati osma država EU - uz Sloveniju, Španjolsku, Francusku, Estoniju, Latviju, Litvu i Rumunjsku - koja dozvoljava da se sporazumni razvod obavi izvan suda, no ostale države (osim Rumunjske) propisuju i druge obavezne uvjete: sve traže da bračni parovi prije dolaska kod javnog bilježnika imaju sklopljen ugovor o sporazumnom razvodu braka u kojem su dogovorili sva važna pitanja, a neke od njih traže i da oba bračna druga pri razvodu kod bilježnika budu u pratnji odvjetnika koji će štiti interese svake strane.

Cijena razvoda

- Takvo liberalno rješenje kakvo se predlaže u hrvatskom zakonu ne smatram dobrim, jer se može pokazati pogubnim za slabiju stranu, čije interese u tom slučaju nitko ne štiti niti nadzire. Uz to, postavlja se pitanje cijene razvoda: on sada na sudu stoji 300 kuna, a kod javnog bilježnika moglo bi se raditi o višestruko višim iznosima. A nakon što se razvod više ne bude rješavao na sudu, osobe neće moći dobiti besplatnu pravnu pomoć, što znači da se, ne budu li imale novaca, neće moći ni razvesti. Stoga se zalažem da i sporazumni razvodi osoba bez djece u Hrvatskoj ostanu u nadležnosti sudova - kaže dr. Branka Rešetar, profesorica obiteljskog prava s Pravnog fakulteta u Osijeku i autorica važećeg Obiteljskog zakona.

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Prema prijedlogu Zakona o izvanparničnim postupcima koji je prošao saborsku raspravu, javni bilježnici ubuduće će, kao povjerenici suda, moći postupati u određenim, isključivo nespornim izvanparničnim postupcima, među kojima su i sporazumni razvodi braka te raskidi životnih partnerstava. Parovi bez djece i dalje će zahtjeve za razvod podnositi sudu, a "sud će provedbu postupka povjeriti javnom bilježniku čije se sjedište nalazi na području nadležnog suda, ako su stranke podnijele prijedlog za sporazumni razvod braka bračnih drugova koji nemaju zajedničko maloljetno dijete, ili prijedlog za sporazumni raskid životnog partnerstva ako u životnoj zajednici ne živi maloljetno dijete". Dalje stoji da će "ministar nadležan za poslove pravosuđa propisati pravilnikom način dodjele predmeta u rad javnom bilježniku", ali ne i donijeti pravilnik o tijeku i potrebnim preduvjetima za razvod braka, odnosno životnog partnerstva.

Pitanje djece

U tri države EU - Francuskoj, Latviji i Rumunjskoj - kod javnog bilježnika može se provesti i sporazumni razvod parova s maloljetnom djecom. Francuska propisuje da, bez obzira na to ima li u braku djece ili ne, svaki bračni drug kod javnog bilježnika mora imati odvjetnika te moraju imati sklopljen sporazum o svim bitnim pitanjima, prije svega o daljnjoj skrbi za dijete. Moraju imati i izjavu djeteta da se ono slaže s potpisanim sporazumom, ako to djetetova dob dozvoljava. Ako se dijete ne slaže ili želi biti saslušano, razvod se odmah seli na sud.

Latvija također zahtijeva ranije sklopljeni sporazum o roditeljskoj skrbi, koji mora definirati gdje će i s kim dijete živjeti, kako će viđati drugog roditelja, kako će se i u kojem iznosu plaćati alimentacija te sporazum o podjeli zajedničke imovine, ali ne moraju imati i odvjetnike.

Rumunjska, pak, propisuje da se sporazumni razvod, kod kojega su se partneri dogovorili o imovini i skrbi o djeci, može provesti i kod javnog bilježnika, ne tražeći ispunjenje dodatnih uvjeta, piše Jutarnji list.

Podjela imovine

U ostalim državama parovi s djecom mogu se razvesti samo na sudu. Oni bez djece u susjednoj Sloveniji mogu i kod javnog bilježnika, ali samo uz obavezne pisane sporazume o podjeli imovine i uzdržavanju, ako je ono potrebno jednom od partnera. Slično propisuje i Estonija, a Španjolska uz to zahtijeva i prisutnost odvjetnika za svakog bračnog druga.

Zadnja država koja je uvela mogućnost razvoda kod bilježnika je Litva, u kojoj je to moguće od početka 2023. Tamošnji zakon propisuje da bilježnik može razvesti par bez djece, ako taj par barem godinu dana ne živi zajedno te ima ugovor o podjeli zajedničke imovine, ako ona postoji.

===========================

IZRAČUN

Najveća alimentacija u ovoj godini 6600 kuna, a najmanja 1301 kunu

Ministarstvo socijalne politike objavilo je tablice za izračun alimentacija za 2023. godinu ovisno o plaći roditelja koji tu alimentaciju trebaju plaćati.

Tako će svi roditelji koji imaju plaću manju od prosječne, odnosno manje od 7653 kune, plaćati alimentaciju za dijete do 6 godina u iznosu od 1301 kunu, za dijete od 6 do 13 godina plaćat će 1530 kuna mjesečno, a za dijete od 13 do 18 godina mjesečno uzdržavanje iznosit će 1684 kune.

Alimentacija raste kako raste plaća roditelja obveznika, a posljednja je u tablici regulirana alimentacija koju treba plaćati roditelj s mjesečnim primanjima između 30.000 i 35.000 kuna: on, ovisno o dobi djeteta, treba plaćati između 5100 i 6600 kuna mjesečno.

Ministarstvo je također propisalo da, ako roditelj ostvaruje primitak manji od najnižeg iznosa u tablici, uzdržavanje maloljetnog djeteta može se utvrditi u iznosu nižem od zakonskog minimuma, ali ne manje od polovice.

Isto tako, ako roditelj obveznik uzdržavanja ostvaruje primitak iznad najvišeg iznosa u tablici, može mu se odrediti uzdržavanje u iznosu višem od najvišeg, ali vodeći računa o tome da uzdržavanje djeteta služi podmirenju potreba djeteta i ne smije povećati životni standard drugog roditelja.